logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic RX-DT401 - brak dźwięku w lewym kanale, cichy prawy

ksyfon 01 Lip 2009 10:36 3684 4
REKLAMA
  • #1 6725270
    ksyfon
    Poziom 2  
    Na początek witam wszystkich starych wyjadaczy elektrody i jako skromny początkujący proszę o nie wyśmiewanie moich pytań a w razie potrzeby proszę cenzora niezłośliwe przeniesienie do piaskownicy.

Sprawa wygląda następująco:
    Mam boomboxa Panasonic, w którym dźwięk jest już tylko w prawym kanale, lewy cisza. Dźwięk w prawym jest bardzo cichy i nie zależy od regulacji głośności - cały czas po cichu leci sobie muzyczka z wybranego źródła. Na słuchawkach efekt jest dokładnie taki sam.
    Postaram się zaraz zamieścić jakieś obrazki, ale na razie napiszę, że wg schematu wymieniłem już układ IC305, dwa kondensatory C117 i C217 (tuż przed wyjściem sygnału) i kondensator C333 (z zasilania).
    W planach miałem jeszcze wymianę układów IC303 i IC304 - no ale przy kosztach 39 zł za sztukę i niewiadomym skutku na razie sobie podarowałem.

Jeżeli się tu znalazłem to znaczy, że te operacje nie przyniosły dosłownie żadnego skutku praktycznego i magnetofon działa (tzn. funkcjonuje) tak jak dotychczas (tzn. jest nadal zepsuty). Chociaż z drugiej strony to dobrze, bo gdyby zupełnie zamilkł to znaczy że go dobiłem.

Pytanie moje jest następujące: czy któryś z szanownych forumowiczów miałby jakieś sugestie co do pozbycia się tej usterki?

Oczywiście rozważałem porady w stylu: "Daj zarobić elektronikowi", ale cena takiej usługi nie spadnie poniżej 200 zł a dla mnie to za dużo. Poza tym jest to leciwy już sprzęt choć grał bardzo ładnie i znacznie większą satysfakcję przyniesie mi jego samodzielna naprawa. Proszę więc o wyrozumiałość.

na czerwono elementy wymienione: Panasonic RX-DT401 - brak dźwięku w lewym kanale, cichy prawy

wymienione trzy duże kondensatory: Panasonic RX-DT401 - brak dźwięku w lewym kanale, cichy prawy

oraz układ z prawej: Panasonic RX-DT401 - brak dźwięku w lewym kanale, cichy prawy

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za przeczytanie tych wypocin.

syfon
  • REKLAMA
  • #2 6725522
    kosmik903
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Witam,

moim skromnym zdaniem nie jest winny wzmacniacz ale przedwzmacniacz.

Żeby wyeliminować wzmacniacz włącz sprzęt i przyłóż na przykład końcówkę miernika najpierw do nóżki 10 a potem 11 i zobacz czy słychać w głośnikach "puknięcie" lub buczenie. Jeśli tak to problemu należy szukać wcześniej, czyli w przedwzmacniaczu.
  • REKLAMA
  • #3 6726737
    ksyfon
    Poziom 2  
    Sprawdziłem, po dotknięciu końcówki 10 lub 11 na BA5414 słychać w głośnikach i słuchawkach cichy trzask (jakbym stukał w membranę mikrofonu) zarówno w prawym jak i lewym kanale.

Przedwzmaczniacz... hmm... coś bliżej?
    Nie będę tym razem zaczynał od wymiany wszystkich kondensatorów w każdej linii. Tym bardziej, że żaden nie wygląda na spuchnięty lub wylany.
    Nie wiem już nawet od czego zaczynać.

Przedwzmaczniacz? :

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #4 6729458
    ksyfon
    Poziom 2  
    Może to jakaś informacja:
    Jak pod nóżki 9 i 10 i gnd podłączyłem wyjście z mp3, to głośniki cicho "pierdziały" i było słychać muzykę zarówno w prawym jak i lewym kanale :)
    Więc przedwzmaczniacz, tak? Tylko że w tym przedwzmaczniaczu nie ma wiele do uszkodzenia... :(

Sprzęt wyrzucić?
  • #5 6731655
    jur1
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 273
    Moim skromnym zdaniem potencjometr siły głosu jest do wymiany ,suwaki potencjometru zniszczyły warstwę oporową , po rozebraniu będzie widać.
REKLAMA