logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Latitude C610 - działa tylko pod zewnętrznym monitorem

main88 01 Lip 2009 16:41 2938 5
REKLAMA
  • #1 6726528
    main88
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Dell Latitude C610
    Problem tak jak w tytule, sprawdzałem zasilacz w obawie że podaje za mały prąd nie mogący uruchomić matrycy, zasilacz jednak raczej na pewno jest ok. Uruchamiając laptopa, startuje on, świecą diody, próbuje uruchomić matrycę, po czym całkowicie gaśnie. Pod zewnętrznym monitorem wszystko działa tak jak należy. Rozebrałem go całego, w razie potrzeby mogę wstawić zdjęcia, z tego co czytam na elektrodzie podejrzewam uszkodzenie inwertera.
    Proszę was o pomoc. Czy to inwerter, czy może cała matryca czy może jeszcze coś innego?
  • REKLAMA
  • #2 6726545
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Jeśli padł inwerter lub świetlówki , to przy mocnym oświetleniu matrycy (lampą , słońcem) powinieneś zobaczyć na niej wyświetlany obraz .
    Mogła uszkodzić się taśma łącząca płytę główną z matrycą lub też sama matryca .
    Najczęściej ulega uszkodzeniu inwerter .
  • REKLAMA
  • #3 6727067
    main88
    Poziom 12  
    sprawdzałem teraz, i o dziwo udało mi się raz czy dwa nawet odpalić laptop z podłączoną matrycą, a później nadal to samo czyli włączenie, chwila - próba załączenia i wyłączenie się laptopa. Jednakże często przed samym wyłączeniem widoczny jest kursor u góry. W dalszym ciągu działa on prawidłowo pod zewnętrznym monitorem.
    Czy to może wykluczyć inwerter?
    A pytanie z innej beczki co się dzieje(jaka reakcja komputera) jeśli nie jest podłączona matryca ani monitor zewnętrzny, bo u mnie gaśnie wszystko, dlaczego tak się dzieje? wysyłany jest jakiś sygnał o braku matrycy?
  • REKLAMA
  • #4 6745092
    Arcangelo
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Jeśli przy takich objawach wyłącza ci się całkiem laptop, a nie tylko matryca, to obstawiał bym że uszkodzeniu mogła ulec taśma łącząca matrycę z płytą główną i może powodować jakieś zwarcie, ew gniazdo na płycie głównej lub coś jeszcze poważniejszego. Inventer odpowiada tylko za podświetlanie matrycy.
    Proponował bym ci rozebrać laptopa, odłączyć całkowicie matryce, wypiąć taśmę łączącą matryce z płytą i wtedy uruchomić go na zewnętrznym monitorze, jak w takich warunkach działa poprawnie to jest to będzie to wtedy wina tej taśmy lub gniazda, musisz załatwić sobie drugą taśmę do podłączenia matrycy, najłatwiej jest to znaleźć na ebayu jak rozbierzesz to na taśmie znajdziesz Part Number będzie to (01H778, 0625FR, 05H090) szukając w internecie po P/N nie wpisuj pierwszego 0
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 6757564
    main88
    Poziom 12  
    pod zewnętrznym monitorem wszystko działa sprawnie(nawet jeśli odłączona jest matryca),z odłączoną całkiem matrycą i bez podłączonego monitora, komputer po chwili się wyłącza, pewnie musi dostać sygnał że obraz kierowany jest na jakiś wyświetlacz
    przy włączeniu notebook pobiera około 1 A i widać czasami na matrycy kursor ale po chwili i tak i tak się wyłącza całkowicie
  • #6 6771764
    Arcangelo
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    trudno jeśli masz dostęp do innej matrycy i taśmy od matrycy która by pasowała do twojego laptopa to proponuje podpiąć i sprawdzić czy z inną matrycą będzie działać wszystko. Najważniejsze sprawdź na taśmie od matrycy P/N i według niego poszukaj jak do jakiego typu matrycy on jest później jeśli masz możliwość to trzeba by podpiąć taką samą matrycę z taśmą do twojego laptopa sprawdzić czy dzała
REKLAMA