logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Photosmart C3180 - Zacięcie papieru po wymianie tuszy na zamienniki, co robić?

muny 01 Lip 2009 21:01 3069 4
REKLAMA
  • #1 6727600
    muny
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam,

Problem polega na tym, że w drukarce zostały wymienione tusze na nowe zamienniki (czarny i kolor). Po tym zabiegu drukarka zaciąga papier do środka (papier zatrzymuje się przy rolkach które widać po otworzeniu przedniej klapy) i po kilku ruchach głowicą pojawia się komunikat o zacięciu papieru.

Wykonałem czyszczenie rolek w tylnej części drukarki, na których "zawija się papier" poprzez czyszczenie ich delikatnie papierem ściernym i niestety nic to nie pomogło.

Zastanawia mnie to, że gdy po zacięciu się papieru wciskam klawisz X-anuluj i strona się wysuwa, więc raczej to chyba nie będzie wina rolek

Może coś poradzicie co z tym dalej zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 6727832
    Longer1989
    Poziom 24  
    Ocena: 52
    Wymieniałeś kartridże czy tylko uzupełniałeś tusz?
  • REKLAMA
  • #3 6728002
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Coś mi to wygląda na defekt występujący w wielu modelach HP - czy czasem nie masz ułamanego sprzęgiełka obok stacji czyszczącej?
  • REKLAMA
  • #4 6728013
    Piccollo
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Tak to najpewniej jest awaria sprzęgła.
    Wyłącz drukarkę odłącz wszystkie kable, zamknij przednią klape złap w ręce i potrząśnij drukarką-jak coś lata w środku to wpisz w wyszukiwarke "sprzęgło " .
  • #5 6728487
    muny
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    marcin9qw8 napisał:
    Wymieniałeś kartridże czy tylko uzupełniałeś tusz?

Wymieniłem na nowe.

Piccollo napisał:

Tak to najpewniej jest awaria sprzęgła.
    Wyłącz drukarkę odłącz wszystkie kable, zamknij przednią klape złap w ręce i potrząśnij drukarką-jak coś lata w środku to wpisz w wyszukiwarke "sprzęgło " .

Nic w środku nie lata. Poszukałem trochę na temat sprzęgła i wydaje mi się, że to nie to. Po otworzeniu przedniej klapy widać wyraźnie po prawej stronie wałka, że sprzęgło jest w całości.

Może jakiś paproch się dostał do środka, który blokuje całą sprawę. Jak trochę zacząłem teraz grzebać w środku znalazłem coś na wzór plasteliny na jednej z zębatek. Muszę ją chyba rozebrać i wtedy może się czegoś więcej dowiem.

Jeszcze tylko zapytam czy sprzęgło powinno zmieniać swoje położenie po przejechaniu karetki czy zawsze wraca do "pozycji wyjściowej"?

A czy przyczyną mogą być zabrudzenia (dosyć obfite) przy sprzęgle od tuszu?

Dzisiaj odkryłem jeszcze jedno. Chciałem wydrukować stronę testową. Drukarka zaczęła przetwarzać zadanie i wciągnęła papier tak jak zwykle do połowy i głowica zaczęła drukować jakby był papier dobrze wciągnięty. Po kilku ruchach głowicą nagle staje i woła, że papier się zaciął.Może to jakoś Was naprowadzi.

Drukarka zrobiona. Przynajmniej tak mi się wydaje. Rozebrałem drukarkę i przeczyściłem wszystkie wałki wilgotną szmatką. Usunąłem wszelkie zabrudzenia powstałe z winy tuszu. Drukarka drukuje ładnie. Czasem mi się jeszcze strona przytnie ale to już sporadycznie się dzieje. Więc myślę, że powinno być już oki. Chyba, że znowu się tak stanie to pewnie wałki pójdą do wymiany.
REKLAMA