logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor LG RE-29FA33PX - wyłącza się - może zimne luty?

Delta3 04 Lip 2009 10:06 2517 6
REKLAMA
  • #1 6737326
    Delta3
    Poziom 2  
    Witam,
    Posiadam telewizor LG RE-29FA33PX. Od ok. 2 tygodni zaczął mi się on wyłączać np. po pół godzinie grania, to znowu po kilku godzinach - nie jest to zawsze ten sam czas od włączenia. Przeszukałem forum i znalazłem kilka rozwiazań, które zostały zastosowane przy tym problemie.
    Jestem początkującym mechanikiem, ale spróbowałem sam się za to zabrac i na początek wymieniłem najczęściej wskazywany elemnet czyli C412 - nie pomogło, następnie elektrolit C411, również to samo i jeszcze spróbowałem z C413 - też nic.
    Mam zdjęcie tego fragmentu płytki:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Czarną obwódką zaznacyłem elementy, które wymieniłem na nowe.
    Przeczytałem, że przyczyną mogą być również zimne luty na trafopowielaczu. Czy to jest ten plastikowy element z pokretłami?
    Jeżeli tak, to zrobiłem równiez zdjęcie płytki tego obszaru z lutami. Nie wiem czy ze zdjęcia będzie można coś podpowiedzieć ale może ktoś zauważy jakąś nieprawidłowość bo nie mam doświadczenia z wykrywaniem zimnych lutów.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Ewentualnie może jeszcze jakieś podpowiedzi.
    Mógłbym zanieść telewizor do naprawy ale pewnie 100zł to jak nic mnie skasują i z kapelusza wymienią co było zepsute.
  • REKLAMA
  • #2 6737488
    mr.Sławek
    Poziom 32  
    Ocena: 206
    To wcale nie musza byc zimne luty. Lepiej moze byloby zaniesc do naprawy.
  • REKLAMA
  • #3 6737834
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 551
    Wymień jeszcze elektrolit obok trafka sterującego odchyleniem poziomym.
  • #4 6738945
    Delta3
    Poziom 2  
    mr.Sławek: A z ciekawości jak taki mechanik zabiera się za takie sprawdzanie co jest felerne?

grubas: Czy dał byś radę trochę bardziej opisać, który to dokładnie elektrolit? Może zrobiłbym jeszcze jakieś zdjęcie.
  • REKLAMA
  • #5 6739161
    pożeracz kartofli
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Delta3 napisał:
    mr.Sławek: A z ciekawości jak taki mechanik zabiera się za takie sprawdzanie co jest felerne?

Jak mechanik się zabiera za naprawy telewizorów to wychodzą wtedy niezłe cyrki. Zupełnie jak tu już się zaczyna.
  • REKLAMA
  • #6 6739213
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Sprawdź złączkę w rogu płytki, (przelutuj piny tej złączki)którą przychodzą napięcia z zasilacza. A przede wszystkim szukaj uszkodzenia nie po omacku, tylko wtedy, gdy się wyłączy. Po pierwsze: czy są napięcia z zasilacza? Czy do kolektora tranzystora WN dochodzi wtedy napięcie?
    Powodzenia!
  • #7 6740137
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Temat zbędny - od dokładnego przelutowania części płyty z układami odchylania należało zacząć, zamiast pytać.
    Zobacz ogłoszenie - zasady działu.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz telewizora LG RE-29FA33PX zgłasza problem z samoczynnym wyłączaniem się urządzenia po różnym czasie pracy. Wstępne próby naprawy obejmowały wymianę kondensatorów elektrolitycznych C411, C412 i C413, które nie rozwiązały problemu. Podejrzenie padło na zimne luty na trafopowielaczu (element z pokrętłami), jednak brak doświadczenia utrudnia ocenę stanu lutów. W odpowiedziach zasugerowano wymianę elektrolitu przy trafa odchylania poziomego oraz dokładne przelutowanie części płyty z układami odchylania, zwłaszcza złączki zasilającej napięcia z zasilacza. Zalecane jest diagnozowanie problemu w momencie wyłączania się telewizora, sprawdzanie obecności napięć zasilających oraz napięcia na kolektorze tranzystora wysokiego napięcia. Wskazano, że naprawa wymaga precyzyjnego podejścia, a nie przypadkowej wymiany elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA