logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mogę zmienić uprawnień chmod na serwerze OpenSSH przez WinSCP

shivo_m 23 Maj 2004 13:23 1223 12
REKLAMA
  • #1 655366
    shivo_m
    Poziom 11  
    czesc, postawilem u sieibe server openssh loguje sie do niego przez winscp a problemem jest to ze nie moge zmieniac chmoda (tzn zmieniam ale nie akceptuje zmian, dalej jest tak jak bylo i nie wyrzuca komunikatu zadnego) jesli ktos wie jak mi pomoc to bardzo prosze napsiac.. moze cos na tym servie cza ustawic albo jak...

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 655548
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Napisz jaki jest generowany bład być może to kwestia uprawnień/ustawień.
  • REKLAMA
  • #3 655791
    shivo_m
    Poziom 11  
    wlasnie problem w tym ze nie ma zadnego bledu, poprostu nie zmienia.. :(
  • #4 655816
    elektryk
    Poziom 42  
    shivo_m napisał:
    wlasnie problem w tym ze nie ma zadnego bledu, poprostu nie zmienia.. :(
    A w logach coś jest zapisane?
  • #5 655830
    Nerwus
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    to sprobuj zalogowac sie jako root i wtedy zobacz co bedzie.Jezeli nie mozesz zrobic jakis operacji na plikach pod linuxem zawsze jest to winna uprawnien.Polecem korzystanie z komendy su
  • #6 655996
    shivo_m
    Poziom 11  
    ee a to ja nie mowilem ze openssh u mnie pod winXP stoi ?:D;) jak sie loguje jako root to tez sie nic nie da..

pozdrv
  • REKLAMA
  • #7 656045
    elektryk
    Poziom 42  
    shivo_m napisał:
    ee a to ja nie mowilem ze openssh u mnie pod winXP stoi ?
    A może przyczyną jest to że chmod przyjmuje parametry w stylu unixowym i musi być jakos inaczej zapisany albo jakoś skonfigurowana konwersja.
  • #8 656048
    faber
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    chmod to chyba jednak jest polecenie linux'owe prawda ?
    chmod zmienia prawa w postaci rwx ... a jak maszz windowsa to co chcesz zrobic ? zakladam ze masz ntfs'a ale to nie ta bajka.

No chyba ze mnie ktos poprawi i openssh konwenteruje prawa na ntfs'a w co bardzo watpie.

pozdrowienia tomek
  • REKLAMA
  • #9 656141
    shivo_m
    Poziom 11  
    mam openssh pod windowsa;) dziala wsio dobrze.. nie wiem moze tam sie jakos inaczej ustala prawa .. i wlasnie sie chce dowiedziec jak .. ;) pozdrawaim
  • #10 656277
    faber
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    Jaki system plikow masz na partycji gdzie masz zainstalowane openssh ?
    Jakie sshd ?
    jezeli to jest fat32 i cygwin to na pewno nie bedzie dzialalo, pozostaje konwersja na ntfs'a i ntsec do configa.
  • #11 656570
    shivo_m
    Poziom 11  
    mam winXp wiec automatycznie nftc.. moze bedzie dzialac? tylko napisz jak;)
  • #12 656861
    Nerwus
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Co wy bradziecie.Jaki openssh do windy.
    Odpal midnight commandera w linuch i w nim mozesz tez wykonywac chmod.
    Jak nie pomoze to probowalbym z zapoznaniem sie z plikiem konfiguracyjnym ssh.
    To moze napisz co ty tam w koncu masz a czego nie.I naczym stoisz.
  • #13 658186
    shivo_m
    Poziom 11  
    wszystko stoi pod winda.. win XP nie mam linuxa (chodz bardzo bym chcail. ale niestety asjk narazie nie moge miec..;)i nadal mam problem z tym chmodem.. nie chce sie nadac przez winscp pomozcie..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował serwer OpenSSH działający pod systemem Windows XP i łączy się z nim za pomocą WinSCP. Problem polega na tym, że nie może zmienić uprawnień plików za pomocą polecenia chmod – zmiany nie są akceptowane, a system nie zwraca żadnego błędu. Próby logowania jako root również nie przynoszą efektu. Dyskusja wskazuje, że chmod jest poleceniem typowym dla systemów Unix/Linux i może nie działać poprawnie na systemie plików NTFS używanym przez Windows. Wskazano, że na partycji z Windows XP jest system plików NTFS, który nie obsługuje natywnie unixowych uprawnień, co może być przyczyną problemu. Sugerowano sprawdzenie konfiguracji serwera SSH, ewentualne użycie narzędzi takich jak Midnight Commander w systemie Linux oraz zwrócenie uwagi na kompatybilność i konwersję uprawnień między systemami plików. Ostatecznie brak jest rozwiązania umożliwiającego zmianę chmod przez WinSCP na OpenSSH pod Windows bez dodatkowej warstwy emulacji lub innego systemu plików.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA