logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wolny transfer na jednym z komputerów w sieci domowej

papa_smerf 07 Lip 2009 19:09 12804 9
REKLAMA
  • #1 6749828
    papa_smerf
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam. Założyłem już taki wątek na innym forum komputerowym, niestety został bez odzewu :(
    Od kilku tygodni mam problem, z którym nie potrafię sobie poradzić. Posiadam w domu łącze kablowe podzielone routerem na dwa komputery. Przez rok czasu wszystko było ok. Teraz sytuacja wygląda tak, że gdy mój komputer jest włączony, internet śmiga normalnie. Łącze testowane na stronie speedtest.net osiąga ping rzędu 20-25 ms i przepustowość taka jaka powinna być. Niestety na drugim komputerze jest gorzej, ponieważ ping wynosi kilkaset ms a transfer nie sięga nawet 50% możliwości łącza. Dodatkowo kiedy ten drugi komputer jest włączony, na moim także nie da się mormalnie pracować (przeglądać internetu). Łącze jest tak przeciążone jakby działał w tle jakiś program p2p.
    Podłączałem oba komputery z osobna pod modem (z ominięciem routera) i na moim komputerze internet działa normalnie, natomiast na drugim problem dalej występuje, więc wiem na pewno że winowajcą nie jest router. Komputer był skanowany programem antywirusowym i nic nie wykrył. Hijackthis też nic nie pokazuje. Zainstalowałem system od nowa i przez 2-3 dni działało tak jak powinno, niestety znowu "coś" się stało i mam przeciążone łącze.
    Kompletnie nie wiem co może być nie tak. Proszę o pomoc :(
    System to Windows XP SP3.

Temat poprawiłem. Regulamin, punkt 11.
    Gusioo.
  • REKLAMA
  • #2 6751199
    pszemeq
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Witam !
    Proponuje Ci dokładnie sprawdzenie czy na komputerze nie pojawiło się jakieś niechciane oprogramowanie.
    Sprawdź ruch w sieci - wyłącz dostęp do internetu pozostawiając jedynie sieć wewnątrz domu i wówczas sprawdź jaki jest transfer.
    Spróbuj uruchomić na tym komputerze, który powoduje tak drastyczne spowolnienie sieci np. Linux'a Ubuntu LIVE ( bez instalacji na HDD) wówczas przekonasz się czy to problem w Windows czy też ze sprzętem.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 6751226
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    Jeśli masz taką możliwość - wymień kartę sieciową i przetestuj raz jeszcze - jeśli to jest jakiś "tani" produkt - to może być przyczyną-generuje uszkodzone ramki datagramowe i co chwilę je powtarza zakłócając pracę innych sieci. Poza tym pozostaje sniffer i pooglądać jak wygląda ruch w sieci...
  • #4 6755014
    papa_smerf
    Poziom 10  
    Przeskanowałem system CWShredderem i Spybotem i nic nie wykryły.
    Ściągnąłem program o nazwie IP Sniffer. Nie za bardzo wiedziałem jak go użyć, ale skorzystałem z funkcji "capture" i na moim komputerze wygląda raczej ok, bo w przypadku otwarcia jakiejś strony, program wyrzuca listę połączeń (ok. 20-30 połączeń). Na drugim komputerze wygląda to dużo gorzej, bo aktywnych połączeń jest średnio 200 na sekundę, pomimo załadowania już strony. Połączenia nie kończą się i kiedy jest ich już ok 10 tyś. to IP Sniffer przestaje odpowiadać i muszę go wyłączyć w menadżerze procesów.
    Też podejrzewałem, że może być coś nie tak z kartą sieciową, ale jakie jest prawdopodobieńtwo, że sama się zepsuła? To jakaś zintegrowana sieciówka na płycie GA-K8NS.
    Dziwi mnie, że firewall (outpost pro) nie wychwytuje tych połączeń, które pokazuje ip sniffer.
    Linuxa jeszcze nie próbowałem.

pszemeq napisał:

Sprawdź ruch w sieci - wyłącz dostęp do internetu pozostawiając jedynie sieć wewnątrz domu i wówczas sprawdź jaki jest transfer.

W jaki sposób miałbym to zrobić?

EDIT: Kupiłem nową kartę sieciową i niestety problem nadal występuje. Komputer cały czas wysyła pakiety.
  • #5 6756323
    pszemeq
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Witaj ponownie !
    Nie wiem w jaki sposób korzystasz z internetu ale najprościej jest po prostu wyjąć kabel WAN/telefoniczny. Wówczas router będzie pracował jedynie jako rodzaj HUB'a. Wówczas możesz sprawdzić jak działa połączenie między komputerami - choćby przez przekopiowanie jakiegoś dużego pliku - będzie łatwo sprawdzić szybkość transferu itp.
  • #6 6756418
    kwansterp
    Poziom 23  
    Ocena: 166
    Nie kombinuj, przeinstaluj system i wyplewisz wszystkie problemy z siecią.
  • REKLAMA
  • #7 6756495
    papa_smerf
    Poziom 10  
    pszemeq napisał:
    Witaj ponownie !
    Nie wiem w jaki sposób korzystasz z internetu ale najprościej jest po prostu wyjąć kabel WAN/telefoniczny. Wówczas router będzie pracował jedynie jako rodzaj HUB'a. Wówczas możesz sprawdzić jak działa połączenie między komputerami - choćby przez przekopiowanie jakiegoś dużego pliku - będzie łatwo sprawdzić szybkość transferu itp.

Źle się wyraziłem na początku pisząc o "domowej sieci". Oba komputery nie są ze sobą połączone, router po prostu rozdziela sygnał na dwa komputery. Nie wiem jak zrobić sieć i nawet nie jest mi to potrzebne... Także chyba nie będę mógł zrobić tego, co proponujesz...

Tutaj screen z programu IP Sniffer http://i31.tinypic.com/2q32miv.png
    Nie wiem czy zawsze jest to samo IP. Sprawdziłem i ten adres, który widać na zrzucie nalezy do Wirtualnej Polski. Nic z tego nie rozumiem.

@kwansterp - Chyba nie czytałeś co pisałem na samym początku :)
  • REKLAMA
  • #8 6756563
    kwansterp
    Poziom 23  
    Cytat:
    @kwansterp - Chyba nie czytałeś co pisałem na samym początku

Czytałem.

Raczej wykluczam problem z kartą sieciową, jak by była uszkodzona to pakiety by ginęły, a u Ciebie rosną czasy. Zostaje jeszcze przewód, jednak uważam że problem jest w tym, że znowu złapałeś jakiegoś syfa, który siedzi w procesach i wysyła bez Twojej wiedzy masę pakietów.

Sprawdź stan połączenia lokalnego w momencie kiedy nic nie robisz na sieci. Czy rośnie liczba pakietów wysłanych/odebranych? Jeśli tak to rozwiązanie podałem Ci w poprzednim poście.
  • #9 6756612
    papa_smerf
    Poziom 10  
    No tak, tylko że nie ma żadnego podejrzanego procesu w tle. Przynajmniej nie widać go w menadżerze zadań. Używałem kilku antywirusów + programy antyspyware i żaden nic nie wykrył. Z komputera korzysta matka i z programów korzystających z sieci nie ma nic zainstalowanego poza komuniaktorami i przeglądarką :)
    Dodałem powyższy adres IP do blokowanych w firewallu i póki co internet śmiga jak należy.
  • #10 6757137
    kwansterp
    Poziom 23  
    papa_smerf napisał:

Dodałem powyższy adres IP do blokowanych w firewallu i póki co internet śmiga jak należy.

Czyli jednak był ruch sieciowy, który pracował bez twojej wiedzy.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wolnego transferu i wysokiego pingu na drugim komputerze w domowej sieci kablowej rozdzielanej routerem na dwa urządzenia. Gdy pierwszy komputer jest włączony, działa poprawnie z pingiem 20-25 ms i pełną przepustowością, natomiast drugi komputer ma ping rzędu kilkuset ms i transfer nie przekracza 50% łącza. Obecność drugiego komputera powoduje spowolnienie internetu także na pierwszym urządzeniu. Testy z pominięciem routera wykazały, że problem leży po stronie drugiego komputera. Skanowania antywirusowe i antyspyware nie wykryły złośliwego oprogramowania, jednak program IP Sniffer wykazał dużą liczbę aktywnych połączeń (około 200 na sekundę), co sugeruje ukryty ruch sieciowy. Próba wymiany karty sieciowej (zintegrowanej na płycie GA-K8NS) nie rozwiązała problemu. Propozycje rozwiązań obejmowały uruchomienie systemu Linux Ubuntu w trybie Live w celu wykluczenia problemów sprzętowych lub systemowych, sprawdzenie ruchu sieciowego przy odłączonym dostępie do internetu, a także monitorowanie liczby pakietów wysyłanych i odbieranych w stanie bezczynności. Blokowanie podejrzanego adresu IP w firewallu (Outpost Pro) poprawiło działanie internetu, co potwierdza istnienie nieautoryzowanego ruchu sieciowego na drugim komputerze.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA