logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kabel do nikii 3310- co potrzebe do samodzielnego wykonania?

mar1410 23 Maj 2004 20:10 2207 23
  • #1 655941
    mar1410
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Tak jak w temacie intresuje mnie to jak zrobić i gdzie mogę kupić wtyk do 3310 tak żeby samemu sobie polutować kabel pod USB.
    n[i]kii,potrzeb[]e.[h]
  • #2 655947
    kalasz47
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Do USB to nie wiema le moge Ci podeslac normalny na RS-232 MBUsi FBUS:)
  • #3 655951
    mar1410
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Ok może być jeżeli możesz to podeslij na marcinig(_at_)poczta.onet.pl
    A gdzie dostać ten wtyk?
  • #4 655983
    kalasz47
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    ok wyslalem
  • #5 943838
    elektromonter
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    jeżeli ktoś posiada taki opis to prosze go zamieścić na forum jako załącznik
  • #6 943898
    wrona80
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Wydaje mi sie ze taniej i szybciej bedzie jak kupisz gotowy np. tutaj
  • #7 944015
    Krist0
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam.

elektromonter napisał:
    jeżeli ktoś posiada taki opis to prosze go zamieścić na forum jako załącznik

Proszę bardzo.

Pozdrawiam :) .
    Załączniki:
    • Nokia 3310 kabel RS-232.rar (26.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 961769
    piotrek_piotrek
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Czy ten kabelek pasuje do wszystkich nokii? Rozumiem , że będą inne wtyczki.
  • #9 961799
    Snap
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    piotrek_piotrek powienien pasowac do wszystkch nokii z serji DCT-3 tylko musisz sobie pozałatwiać wtyczki odpowiednie do kazdego modelu nokii.:)

Pozdro.
  • #10 961909
    norbi45
    Poziom 33  
    Ocena: 59
    Ja bym proponował kupić ten Flasher i wtedy masz wszystkie wtyczki. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33789435
    Dokupujesz jeszcze to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33720094
    I masz już wszystko co potrzebne do prawie wszystkich Nokii DCT3. Oprogramowanie, języki, loga, dzwonki, sumy kontrolne, itp.
    Jeśli kupisz te dwa kabelki u jednego sprzedającego to koszt przesyłki zazwyczaj jest jeden.
    Jeśli nadal chcesz budować to tutaj są schematy. http://www.gsmhacking.com/help/cables/index.htm
  • #11 965325
    piotrek_piotrek
    Poziom 15  
    Czym sie różni kabelek mbus od flash, co można zrobic kabelkiem mbus, a co flasch?
  • #12 965708
    norbi45
    Poziom 33  
    Flasher jest po to, by zgrać lub wgrać oprogramowanie do telefonu (nokia DCT3)
    Samo wgranie oprogramowania nie wystarczy by telefon działał. Potem podpina się Mbusa i poprawia się lub zmienia numer IMEI i przelicza sumy kontrolne. Dopiero wtedy telefon zaczyna działać jak powinien.
    (są wyjątki) Mbus może również służyć do wgrywania loga,dzwonków, grafik, odczyt lub reset kodu aparatu, reset telefonu, itp.
  • #13 965947
    514242
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    wrona80 napisał:
    Wydaje mi się ze taniej i szybciej bedzie jak kupisz gotowy np. tutaj

Racja. Sam robiłem te kabelki. Uwierz lepiej kupić gotowe. Koszty prawie te same. A wtyczkę ciężko dostać.
  • #14 967255
    piotrek_piotrek
    Poziom 15  
    Ja kupiłem kabelek (nie wiem , czy mbus, czy fbus) ale nie działa. Próbowałem się połączyć rzez logo menadzera i celluar - nic z tego.

Kablek jest jakis fabrycznu. W środku jest układ 74HC04.

Co mogło się w nim popsuć?

Prosze o jakąś odpowiedź.

Pozdrwawiam.
  • #15 967846
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    myślę że to tylko kwestia jakiegos błędu przy składaniu , ludzie to robią i są omylni ... , myślę że taniej będzie kupić drugi kabel , no chyba że masz odpowiedni sprzęt i wiedzę by usunąć tę usterkę ... ,

w Twoim przypadku najłatwiej będzie rozebrać sprawny kabel i porównać połączenia i elementy , również wtyczkę RS , może jakiś kabelek odłączył się w niej ...[/img]
  • #16 968019
    Damiankca
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Dobre i sprawdzone kabelki można kupić na stronie http://www.gsm-technology.com, chłopaki z Kolbuszkowej sprzedają na prawdę dobry sprzęt. Ja tam w Allegro za bardzo nie wierzę choć czasami są sprzedawcy całkiem OK. Ale jeśli chodzi o ścisłość to polecam profesjonalne serwisy do takich zakupów. Ceny są porównywalne a sprzęt 100% pewny. Bez sensu męczyć się i lutować skoro łatwiej jest coś takiego zamówić chyba, że chodzi tu tylko wyłącznie o fakt, że zrobiło się coś dla siebie i o satysfakcję wtedy lutownica w rękę i do dzieła.
  • #17 968049
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    wszystko fajnie , ale w Kolbuszowej to sa te same kabelki tylko że dwa razy droższe niż na Allegro ...

wystarczy cokolwiek porównać , czy klucz , czy jakiś box ,
    boxy w cenie ok 1000z Kolbuszowej są na allegro po ok 800 , i wszystko na temat :-)

popatrzcie choćby na ceny Ledów
  • #18 970293
    stanek24
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    piotrek_piotrek czy wszystko dobrze poustawiales, i jeszcze jedno pod xp ciezko sie polaczyc z komem. Mialem ten sam problem user port nic nie pomogl, w win 98 poszlo bez zadnych problemow. Zobacz tutaj http://www.gsm-support.net/shop/page.php/beforestart.inc/_83/pl/index.html
    Kable uniwersalne czesto sa zwalone, sam mam taki, kupiony w sklepie za 30 zl i mbus zadzialal tylko kilka razy potem padl i teraz dziala tylko fbus. Teraz mam dejana + konwerter z allegro i chodzi ok, caly komlet 40 zl
  • #19 993668
    piotrek_piotrek
    Poziom 15  
    Czy kabelek Fbus i flasher to to samo?

Czy flasher można podłączyć do Bd9 ?
  • #20 994141
    norbi45
    Poziom 33  
    W nokiach Fbusem można tylko wgrywać dzwonki, melodyjki, loga itp.
    Flasher do Nokii podłącza się do portu LPT (wyjście drukarki)
    W innych telefonach np. w Siemens, do flashowania używa się kabelka Fbus i wtedy można powiedzieć,że jest to flasher i podłącza się go do COMMa (gniazdo DB9).
  • #21 995345
    piotrek_piotrek
    Poziom 15  
    Dzięki norbi45.
    Wiec zabieram sie do klejenia flesza.

pozdrawiam
  • #22 1031607
    piotrek_piotrek
    Poziom 15  
    Zmontowałem flesha dejana1.0 , wszystko działa.
    Mam problem z 3210, bo kupiłam do niej wtyczke,ale ona ma tylko 4piny,
    musiałem zrezygnować z +Upp i Btemp, niestety nie chce mi wystartować fleszowanie.
    Można gdzieś kupić wtyczki 6 pinowe?
  • #23 1031808
    514242
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Nie potrzebne ci jest wtyczka 6 pinowa. Zasilanie masz z beterii a Btemp jest odpowiedzialny za start więc gdy zaczynasz flashowanie wystarczy nacisnąć na chwile włącznik i cały proces się rozpocznie.
  • #24 1040507
    piotrek_piotrek
    Poziom 15  
    Podłączyłem *Upp (dokleiłem pina) i poszło. Bez tego nie chciało ruszyć. Może było to spowodowane słabą baterią.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnego wykonania kabla do Nokia 3310 umożliwiającego połączenie z komputerem, zwłaszcza pod USB. Użytkownicy sugerują, że trudniej jest zrobić kabel USB, natomiast popularne są kable RS-232 z interfejsem MBUS lub FBUS. MBUS służy do wgrywania logotypów, dzwonków, resetu kodu i innych funkcji serwisowych, natomiast flasher (FBUS) umożliwia wgrywanie oprogramowania i pełne flashowanie telefonu. Wtyczki do Nokia 3310 są trudne do zdobycia, dlatego często poleca się zakup gotowych kabli lub zestawów flasherów z kompletem wtyczek do serii DCT-3. Przy samodzielnym lutowaniu ważne jest posiadanie schematów i odpowiedniej wiedzy, a także uwzględnienie różnic w pinach i zasilaniu (np. Btemp, +Upp). Problemy z działaniem kabli mogą wynikać z błędów montażowych lub niekompatybilności z systemem operacyjnym (np. Windows XP). Wskazano również źródła zakupu kabli i akcesoriów, zarówno na Allegro, jak i w profesjonalnych serwisach GSM. Podsumowując, samodzielne wykonanie kabla jest możliwe, ale ze względu na trudności i dostępność wtyczek, często bardziej opłaca się zakup gotowego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA