logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

skladniki ulatwiajace uruchamianie programow, architektura

0czko 25 Maj 2004 00:27 1362 10
  • #1 658449
    0czko
    Poziom 2  
    witam

problem jest taki

Wyposażenie organizacji i architektury procesora o składniki ułatwiające uruchamianie programów. Należy dokonać implementacji mikrokodu i ewentualnie rozszerzając wejściową organizację.

i teraz czy ktos ma pojecie jak z tym ruszyc, czyli jakie to moga byc skladniki, na pewno beda to jakies rejestry, i co jeszcze.. no wlasnie, prosze o pomoc
  • #2 660610
    frohme
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Jak bym miał rozwiązanie tego problemu, to chyba bym szufladę zamykał kopniakiem bo pieniążki by się nie mieściły. Pewną pomocą może być pomysł Atmela w ucont serii Mega - sprawdź w notach katalogowych , a nuż coś lepszego wpadnie ci do głowy.
  • #3 660929
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 206
    Przeczytaj o ICD i ICD2 Microchipa. Dodajesz część kodu co umożliwia prace z komunikacją z programem MPLAB.
  • #4 661614
    0czko
    Poziom 2  
    dowiedzialem sie troche wiecej o tym zagadnieniu, i rozchodzi sie o to zeby rozszerzyc architekture poprzez rozszerzenie listy rozkazow, jednym z takich rozkazow ma byc TRAP czyli wywolanie przerwania, i zwrocenie sterowania debuggerowi, poniekad moze byc tez rozkaz typu DOG WATCH ktory odlicza i po dojsciu do 0 przerywa program (nie wiem czemu ma ten rozkaz sluzyc), moze to byc tez implementacja stosu

niemniej jednak nie wiem jak to zrobic w mikrokodzie, a po bezowocnych poszukiwaniach w necie chyba spasuje, jak ktos z Was okazalby sie specem co potrafi to zrobic, to stawiam flaszke :D

aha szuflady kopniakiem nie bede zamykal, jest to po prostu praca zaliczeniowa z architektury systemow komputerowych
  • #5 665289
    genetix
    Poziom 24  
    podczas pisania w assemblerze czesto wrzucam wstawki wysylajace np. zawartosc rejestrow przez port szeregowy. taka procedurka siedzi gdzies na koncu programu. wywoluje ja rozkazem typu CALL. oczywiscie te wstawki przywracaja stan rejestrow sprzed wywolania.
    nie jest to JTAG, ale pomaga...
  • #6 667123
    pgoral
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    Hmmm...

Masz pisac mikrokod - napisz cos wiecej o platformie na ktorej masz to zrobic. Bo to pewno praca czysto teoretyczna. Ew praktyczna na jakiejs specjalnej platformie :) WLasie pewno po to bys nauczyl sie pisac mikrokod oraz poznal co to TRAP, watchdog, etc :))
  • #7 667412
    0czko
    Poziom 2  
    w zalaczniku znajduje sie architektura procka dla ktorego mam to wykonac

sek w tym ze przygotowanie do wykonania tego zadania bylo gorzej niz mierne ( i tu nie chodzi o mnie :) ja bylem na wszystkich zajeciach i sluchalem ) to tak jakby na egzaminie na prawo jazdy ktos kazal mi wymienic uszczelke pod glowica :) i predzej bym zrobil to drugie
    Załączniki:
    • mikrokod.pdf (243.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 667834
    pgoral
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    0czko napisał:
    to tak jakby na egzaminie na prawo jazdy ktos kazal mi wymienic uszczelke pod glowica :) i predzej bym zrobil to drugie

Oj wyglada na to, ze bedziesz mial trche pracy... to bardziej wyglada na projekt dla osob ktore sa na dosc zaawansowanych kursach - dobrze prowadzonych. Sam mikrokod to osobna bajka - ale musialbys najpierw dobrze poznac mechanizmy dzialania procesora, assembler, i wlasnie wspomaganie debugowania etc. Dalej dopiero zobacz co to mikrokod w procach i ... do roboty. Znajdziesz to wszystko w ksiazkach i w sieci. W sumie pamietam cos podobnego na Elektronice na PW - ale tam byli niezli wykladowcy (w wystarczajacej ilosci - obok tych slabszych :) - szczegolnie dobrze wspominam wszelkie architektury komputerow etc... Coz najpierw wez sie za jaikis asm i dalej do dziela. Musisz ponac podstawy. Mozez sobie wybrac dowony system, roznice na tymetapie ie maja znaczenia.

Jesli chcesz sie tym zajmowac w przyslosci to moim zdaniem warto - choc niezle sie napracujesz - w sumie wynika z tego, ze musisz sie sam nauczyctego - le wierz mi naet u najlepszych nie starcza zajecia - tego jest zbyt duzo - zajecia jedynie (az) nakieruja....

a wiec nie :cry: a do dziel w :sm2: :onfire: :)
  • #9 668705
    0czko
    Poziom 2  
    no i wlasnie tu lezy pies pogrzebany, bo gosc ktory prowadzi zajecia z tego przedmiotu, mimo iz wiedze ma, kompletnie nie potrafi jej przekazac, dlatego na tym etapie umiem tylko assemblera, ktory tu az tak bardzo nie jest przydatny, a pozostale rzeczy wiem tylko tyle co sie sam domyslilem, ale to z pewnoscia nie wystarczy, poza tym w sieci az tak znowu duzo o tym nie ma, przydalby sie jakis maly manual mikrokodowy :)

pozdrawiam
  • #10 669073
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Poczytaj sobie o JTAG, ścieżce brzegowej i sygnaturach. Temat faktycznie trudny, ale ciekawy. No i przyszłościowy - coraz więcej układów (nawet tych prostych) jest wyposażana w JTAG.
  • #11 680991
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozszerzenia architektury procesora o składniki ułatwiające uruchamianie programów, w szczególności implementacji mikrokodu oraz ewentualnej rozbudowy organizacji wejściowej. Wskazano, że kluczowymi elementami mogą być rejestry, stos, rozszerzona lista rozkazów, w tym rozkazy typu TRAP (wywołanie przerwania i przekazanie sterowania debuggerowi) oraz watchdog (np. rozkaz DOG WATCH odliczający czas i przerywający program). Poruszono temat debugowania i komunikacji z programem MPLAB za pomocą interfejsów ICD i ICD2 Microchip. Zwrócono uwagę na potrzebę znajomości asemblera, mechanizmów procesora oraz mikrokodu, co jest niezbędne do realizacji zadania. Wskazano również na znaczenie standardu JTAG i ścieżki brzegowej (boundary scan) w kontekście debugowania i testowania układów. Autor podkreślił trudności w nauce i brak dostępnych materiałów, co utrudnia implementację. W dyskusji pojawiła się sugestia zapoznania się z dokumentacją Atmela z serii Mega oraz z materiałami dotyczącymi mikrokodu i architektury procesorów. Załączono również plik PDF z architekturą procesora oraz pytanie o implementację mnożenia i dzielenia w mikrokodzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA