logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony VAIO VGN-FZ285U - aktualizacja sterownika k. graficznej

zygfryd01 12 Lip 2009 18:26 4111 12
REKLAMA
  • #1 6770138
    zygfryd01
    Poziom 12  
    Witajcie,
    Mój problem wygląda następująco. Postanowiłem aktualizować sterowniki karty graficznej w swoim VAIO (model w tytule). Pobrałem najnowsze sterowniki ze strony nVidii oznaczone jako "186.03 notebook winvista 32bit international". Odinstalowałem więc najpierw stare sterowniki i zabrałem się za nowe. System rozpoznał tymczasowo kartę jako zwykłą VGA. Przy instalacji - po rozpakowaniu - wyskakuje mi okno:

Sony VAIO VGN-FZ285U - aktualizacja sterownika k. graficznej

Po kliknięciu "OK" instalator się zamyka. To samo dzieje sie gdy ręcznie próbuje zainstalować sterownik przez "Menedżera Urządzeń".

Mój system to Windows Vista Ultimate 32bit z zainstalowanymi wszystkimi ważnymi Update'ami.

Dodatkowe informacje o sprzecie:
    CPU: Core 2 Duo T7500 2.2 GHz
    RAM: 2 GB (DDR2 SDRAM)
    GPH: GeForce 8400M
    HDD: 250 GB Serial ATA, 4200 RPM
    LCD: 15.4 in. WXGA TFT Active Matrix

Proszę i radę - jak sobie poradzić z tym problemem.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6770280
    msichal
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    IMO nie powinieneś odinstalowywać starych sterowników, ja zawsze instaluje nowe na stare i jest ok. Zainstaluj te które miałeś fabrycznie i na nie te nowe, powinno pomóc.
  • #3 6770288
    zygfryd01
    Poziom 12  
    Jakoś większość internautów przestrzega, żeby najpierw oczyścić dokładnie system z poprzednich sterowników a dopiero potem instalować nowe, bo z czasem system zaczyna się krzaczyć.

Próbowałem w międzyczasie tej metody: http://www.vista.pl/porady/411_instalacja_now...ych_w_laptopie_tzw_modowanie_sterownikow.html

Niestety nie pomogło. Problem nadal aktualny.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 6770816
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6771036
    zygfryd01
    Poziom 12  
    Niestety w centrum pobierania na stronie SONY VAIO nie ma takiej łatki, ani sterowników. Są jedynie dostępne stare sterowniki, które były zainstalowane fabrycznie na komputerze, co nie dość, że nic mi nie daje, a jeszcze mnie cofa.
  • #6 6771331
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 6771624
    zygfryd01
    Poziom 12  
    Wg. podanej przez Ciebie metody znalazłem sterowniki z którymi karta współpracuje, jednak jest to tylko półśrodek - te sterowniki są z listopada 2008, więc ponad pół roku mają. Jestem w punkcie wyjścia. Jakieś propozycje?
    Pozdrawiam
  • #8 6772344
    msichal
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Spróbuj tak jak mówiłem: Zainstaluj te stare, a później bez ich odinstalowywania spróbuj zainstalować nowe. Mam geferce 9600 i jeszcze nigdy nie miałem żadnych problemów po instalacji w ten sposób.
  • REKLAMA
  • #10 6773756
    zygfryd01
    Poziom 12  
    msichal napisał:
    Spróbuj tak jak mówiłem: Zainstaluj te stare, a później bez ich odinstalowywania spróbuj zainstalować nowe. Mam geferce 9600 i jeszcze nigdy nie miałem żadnych problemów po instalacji w ten sposób.

Spróbowałem na te zainstalować te nowe. Problem ten sam - ciągle instalator nie rozpoznaje karty i wyrzuca to samo ostrzeżenie.

gader napisał:
    Tu sa zawsze cieple sterowniki. http://www.laptopvideo2go.com/drivers

Chyba strona producenta - nVidii ma najcieplejsze i najpewniejsze jednak.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 6775512
    zygfryd01
    Poziom 12  
    Gdyby działało, to nie skrytykowałbym tego rozwiązania - dlatego napisałem, że nVidii są pewniejsze, bo przy próbie pobrania tego pliku INF wyskakuje Error i na tym sie kończy :?. Ale dzięki za chęci.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy aktualizacji sterowników karty graficznej GeForce 8400M w laptopie Sony VAIO VGN-FZ285U z systemem Windows Vista Ultimate 32-bit. Próba instalacji najnowszych sterowników nVidii (wersja 186.03 dla notebooków) kończy się błędem i instalator nie rozpoznaje karty, wyświetlając komunikat o braku pliku INF. Odinstalowanie starych sterowników i instalacja nowych nie przynosi efektu. Sterowniki dostępne na stronie Sony są przestarzałe i nie rozwiązują problemu. Proponowano instalację nowych sterowników bez odinstalowywania starych, jednak bez skutku. Sugerowano także poszukiwanie sterowników po identyfikatorze sprzętu oraz korzystanie z alternatywnych źródeł, takich jak laptopvideo2go.com, gdzie można znaleźć sterowniki z plikiem INF do ręcznej instalacji. Jednak pobranie odpowiedniego pliku INF z tych źródeł również napotyka na problemy. W efekcie brak jest oficjalnego, kompatybilnego sterownika nVidii dla tego modelu i systemu, co utrudnia aktualizację karty graficznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA