logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell D500 - zaniżone taktowanie procesora do 600MHz

guzek7 13 Lip 2009 14:51 2748 9
REKLAMA
  • #1 6773246
    guzek7
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.
    Posiadam notebook Dell D500. System operacyjny (WinXP) wykrywa procesor Penitium M 1.3MHz. SiSoft Sandra wskazuje, że komputer pracuje z częstotliwością 600MHz.
    W biosie to wskazanie jest identyczne.

Dodatkowo SiSoft Sandra wskazuje, że komputer ma dwa tryby mnożnika:
    x6 oraz x13.
    Biorąc pod uwagę, że taktowanie zegara to 100MHz wszystko się zgadza. Komputer pracuje w mnożniku 6x o daje taktowanie procesora 600MHz.

Pytanie brzmi:
    Jak przełączyć komputer do pacy w trybie mnożnika x13?
  • REKLAMA
  • #2 6773290
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    Obciążyć go jakimiś zadaniami i sprawdzić jak się "moc" zwiększy.
    To co opisujesz jest prawidłowym zachowaniem procesorów mobilnych w sytuacji, gdy im się "nudzi".
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 6773378
    guzek7
    Poziom 10  
    Rzeczywiście.
    Ale poddałem komputer obciążeniu i sisoft Sandra nie wykazuje zmian w taktowaniu zegara. Przydałby się w tym celu program, który śledzi taktowanie "na żywo". Ale chyba nie mam co się tym przejmować bo wszystko wygląda, że jest ok. Komputer dostałem jako służbowy- stąd moja nieznajomość zagadnienia.

Dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #5 6773410
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Na stronie Della znajdziesz patch na Speedstep do XP . Po wgraniu poprawki procesor zacznie przyspieszać pod obciążeniem , po każdej aktualizacji systemu poprawkę od Della trzeba wgrać ponownie .
  • #6 6773453
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 6785800
    guzek7
    Poziom 10  
    Nie znalazłem żadnej poprawki speedstep dla Windowsa XP dla mojego modelu laptopa. Mój komputer to Dell Latitude D500. Owszem, wspominane przez was poprawki są, ale dla modelu D600. Zainstalowana poprawa dla D600 na modelu D500 nie dała żadnych rezultatów.
  • #8 6786119
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    W moim D400 to działało .
    Sprawdź model chipsetu i płyty głównej np. Everestem
    może po chipsecie coś znajdziemy .
  • #9 6786152
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    W ramach uzupelnienia porady Hucula - Everest monitoruje prace porcesora "na zywo".
  • #10 6851738
    guzek7
    Poziom 10  
    Odsapnąłem od tematu i na spokojnie poszperałem na stronach Dell'a. Znalazłem sterownik przeznaczony dla Latitude D500. Zainstalowany poprawia ten problem. Wszystko działa jak należy.

Dokładny symbol tej poprawki: Intel SpeedStep, v.3.2, A15

Do pobrania TU]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Notebook Dell Latitude D500 z procesorem Pentium M 1,3 GHz wykazuje w systemie Windows XP oraz w BIOS-ie obniżone taktowanie do 600 MHz, co odpowiada mnożnikowi x6 przy bazowym zegarze 100 MHz. Procesor Pentium M dynamicznie zmienia mnożnik w zależności od obciążenia, obniżając taktowanie do 600 MHz w stanie spoczynku. Podczas testów obciążeniowych nie zaobserwowano wzrostu taktowania w programie SiSoft Sandra, co sugeruje potrzebę monitorowania taktowania "na żywo" za pomocą narzędzi takich jak CPU-Z lub Everest. W dyskusji wskazano, że Dell udostępnia sterownik Intel SpeedStep (wersja 3.2, A15) dedykowany dla modelu Latitude D500, który umożliwia prawidłowe przełączanie mnożnika procesora pod obciążeniem. Poprawka ta wymaga instalacji i może wymagać ponownego wgrywania po aktualizacjach systemu. Próby zastosowania sterownika SpeedStep przeznaczonego dla modelu D600 na D500 nie przyniosły efektów. Monitorowanie i odpowiednia poprawka sterownika rozwiązują problem z obniżonym taktowaniem procesora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA