logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM DTLA-307015: nie wykrywany przez BIOS, nie kręci

mrqwert 14 Lip 2009 19:38 1756 3
  • #1 6778680
    mrqwert
    Poziom 9  
    Ocena: 16
    Witam szanownych forumowiczow!

W trakcie tymczasowego podlaczenia dysku IBM (ATA) do mojego komputera prawdopodobnie odpial sie kabel (danych/zasilajacy). W efekcie dysk nie jest widoczny w BIOSie, po podlaczeniu nie kreca sie taleze (nie wydaje rowniez zadnych dzwiekow).

Czy ktos z forumowiczow mial do czynienia z tym egzemplarzem HDD? Szukalem do niego (tak na przyszlosc) elektroniki, ale nic nie znalzlem.

Jakies rady?

Pozdrawiam.
  • #2 6779693
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414

Cytat:
    Szukalem do niego (tak na przyszlosc) elektroniki, ale nic nie znalzlem.

Ten sam model inna pojemność w razie potrzeby służę wypożyczeniem.
  • #3 6780232
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    mrqwert napisał:
    W trakcie tymczasowego podlaczenia dysku IBM do mojego komputera prawdopodobnie odpial sie kabel (danych/zasilajacy).
    Jeżeli odłączeniu "na gorąco" uległo zasilanie dysku (wtyczka molex), to nie powinno dyskowi stać się nic złego, ale wszystkiego wykluczyć nie można, włącznie z przyklejeniem głowicy do platera dysku (co było by słyszalne),
    co do odłączenia taśmy sygnałowej ATA w trakcie pracy, jest dość destrukcyjne a uszkodzeniu ulega również płyta główna.
    migol21 napisał:
    Takiego mam.
    :D (post jak na bazar).
    Sprawdzić zgodnie z tym => https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic813419.html#4173209
  • #4 6781024
    mrqwert
    Poziom 9  
    Ocena: 16
    dziekuje za wszelkie informacje! na szczescie po wymianie kilku elementow przez znajomego elektronika wszystko dziala i udalo sie odzyskac dane.

Prosze zatem o zamkniecie tematu- pozdrawiam!
REKLAMA