logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell P1130 rozmyte zdjecia przy 85hz - odczego zacząć

BLizzon 14 Lip 2009 20:39 1908 4
  • #1 6778976
    BLizzon
    Poziom 10  
    Witam. Stanęło przede mną, zadanie w postaci diagnozy i ewentualnej naprawy mojego monitora Dell P1130.
    Problem:

Przy odświeżaniu powyżej 75 hz (przy 1600x1200 nawet przy 75hz) zdjęcia zaczynają się rozmazywać. O dziwo tekst jest względnie ostry (Niema duszków). Problem kabla, karty graficznej, za dużej rozdzielczości odpada.
    Kolejnym zauważalnym objawem jest niestabilność osd nasilające się wraz z wzrostem pixel clocka. Objawia się to znanym z telewizorów, objawem, że grupy lini cyklicznie na ułamek sekundy odbiegają od siebie w poziomie (jedne bardziej w lewo inne bardziej w prawo) efekt jest bardzo podobny do starego tv z szumiącą anteną) tak czy siak zbieżność i ostrość jest pomimo tego bez zarzutu.
    Kolejna rzecz to kolory. W trybie srgb, kolory silnie przekłamane z bardzo przesuniętym punktem czerni (po przywróceniu kolorów funkcją z osd, pozostaje problem świecącej czerni na kolor cappucino). W trybach pre definiowanych po przywroceniu koloru minimalnie za mało zieleni
    tyci za dużo czerwieni i niebieskiego i brak problemu z czernią.

W trybie ustawiania kolorów ręcznie. W rozdzielczości 1280x1024/75hz obraz daje się wyregulować, niemal doskonale.

Dodatkowo zaznaczam że regulacja focusa na trafo-powielaczu dało minimalna poprawę niemniej nie kompensująca problemu przy wyższych rozdzielczościach.

Geometria Obrazu wydaje być się bez zarzutu. Trochę pogorszona konwergencja w lewym górnym rogu, jednak to nie przeszkadza.

Teraz pytania:

1) Jakie Narzędzia będą nie zbędne do z serwisowania tego monitora. Puki co mam tani miernik bez dokładnego pomiaru ACV i bez pomiaru częstotliwości.

2) Czy ewentualnie komuś, powyższe objawy się z czymś kojarzą.

3) Ewentualnie, do osób z Jeleniej Góry, prośba o polecenie serwisu będącego w stanie rozwiązać ten problem.

Pozdrawiam

ps. Ma ktoś trafo powielacz do eizo T960 xD do sprzedania?
  • #2 6793044
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ocena: 430
    BLizzon napisał:

2) Czy ewentualnie komuś, powyższe objawy się z czymś kojarzą.

Miałem 2 delle na trinitronach P992 i P991, oba objawy podobne do Twoich.

W pierwszym pomogła opcja COLOR RETURN, w drugim regulacja indywidualna każdej składowej zarówno pod względem jasności jak i kontrastu

Co do ostrości to bardzo dziwne, litery są ostre a zdjęcia nie ?
  • #3 6793710
    BLizzon
    Poziom 10  
    Właśnie to jest dziwne, bo na tekście nie ostrości nie widać, bądź jest ona nieznacząca a w przypadku zdjęć jest masakra. Co do regulacji. To właśnie mam ustawione 1152x864 w 75 hz i praktycznie jest żyleta. Ale taki stan mi nie odpowiada. Bo jednak 75hz miga i ponadto pracując wcześniej w 1400x1050/104hz na eizo mam nie dosyt. Wygląda to jak by się pasmo kończyło w torze sygnałowym. Bo Trafo powielacz wydaje się być ok (Nokia test nie pokazuje żadnych dysfunkcji charakterystycznych dla trafo powielacza). Tak czy siak wciąż nie mam pomysłu jak się za to zabrać.
  • #4 6793817
    Sobota
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Próbowałeś reinstalować sterowniki? W środku monitora nie widać zimnych lutów?
  • #5 6793962
    BLizzon
    Poziom 10  
    Sterowniki rekompiluje średnio co aktualizacje kernela - używam linuxa. środek już obserwowałem i w sumie nie widać żadnych widocznych uszkodzeń czy odgrzań, nawet kurzu przed odkurzeniem było niewiele.
    Awaria karty graficznej też odpada bo sprawdzałem na 3ech (matrox g450, gf 9500, quadro fx1300).
    Pozdrawiam.
REKLAMA