logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Megabajt MGB-300ATX - zawieszanie się komputera po dłuższym wyłączeniu

murgrabia 17 Lip 2009 11:02 1756 6
REKLAMA
  • #1 6788958
    murgrabia
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Jest to zasilacz oparty na LM339N i DBL494. Otóż tak: 3 miesiące temu w tym zasilaczu wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne. Powód był taki, iż kilka z nich się wybrzuszyło. Po wymianie przez te 3 miesiące, nie było z nim żadnych problemów. Aż do teraz. Problem polega na tym. Iż po dłuższym wyłączeniu komputera (powiedzmy cała noc). I ponownym włączeniu, komputer bez problemu startuje. Ładuje się system ale.. Po 3-4 minutach zawiesza się całkowicie. Po odłączeniu mu zasilania i ponownym starcie już jest wszystko w porządku. I tak się dzieje za każdym razem dłuższego wyłączenia.
    Napięcia zasilacza przy włączonym komputerze:
    12.28-12,38
    4.95-5.03
    3.25-3.26
    Stawiałem na uszkodzenie MoBo. Jednak po podmianie na starego Codegena 200W objaw ten nie występuje.
    Postanowiłem pomierzyć napięcia już wyjętego zasilacza:
    bez obciążenia (na sucho)
    12V 11.79-11.83
    5V 5.10-5.14
    3.3V 3.09-3.12
    Z obciążeniem linii 5V i 12V żarówkami samochodowymi 55W
    12V 9.95-10.04
    5V 4.95-4.97
    3.3V 2.64V
    Czy źle dokonuje obciążenia podczas pomiaru. Czy te wyniki wskazują na uszkodzenie zasilacza. Co ewentualnie jeszcze można w nim wymienić? I czemu zawsze po drugim starcie pracuje prawidłowo?

Dodano: 17lipca2009 11:50
    Najprawdopodobniej rozwiązałem problem z podwójnym uruchomieniem.
    W zasilaczu tym znajdują się 2 duże rezystory. Są wlutowane od strony wyjścia napięć. Musiały nagrzać się tak mocno. Że same się odlutowały z jednej strony. Po ponownym przylutowaniu. Wystąpił inny problem. Linia +12V podczas obciążenia komputera daje 12.51V. Co może być przyczyną ?
  • REKLAMA
  • #2 6789039
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 6789273
    murgrabia
    Poziom 18  
    MasterOver napisał:
    Nie możesz po prostu kupić innego zasilacza? Moim skromnym zdaniem nie ma sensu dokładać do złomu. Megabajt to klasa sama w sobie jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju awarie i stabilność.
    Kupić zawsze można. Jednak dzięki pomocy specjalistów z elektroda. Naprawiłem już wiele urządzeń, które pewno inni wyrzucili by do kosza. Więc czemu mam teraz nie spróbować, naprawić tego zasilacza. I nie rozumiem ludzi, którzy widzą lub słyszą słowo Megabajt, Codegen. Od razu stwierdzają, że to jest szajs. Tym bardziej, że nie mieli styczności z tym materiałem. I tylko powielają bezsensownie bajki z innych postów. Megabajt pracował 7 lat bez problemów. A w tym czasie poleciały 2 Chiefteck'i 420DF oraz 1 Tagan380. A kilka miesięcy temu o mało co Corsair VX450 nie zabrał ze sobą wszystkiego.
  • REKLAMA
  • #4 6789796
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6790056
    Karaczanus
    Poziom 11  
    Witam! :)
    Przede wszystkim sprawdź czy żaden z kondensatorów nie wylał ponownie i czy nie (o zgrozo) pomyliłeś wartości :/ (Cuda się zdarzają). Diagnozując na oko zasilacz nie jest w stanie wysycić voltowo wszystkich podzespołów komputera na raz co oznacza że ww. zasilacz jest dobrany "Na styk". Po jakimś czasie wydajność zasilaczy spada wziąwszy pod uwagę czynniki takie jak kurz, zmęczenie elektrolitów itd. zalecam porządne odkurzanie zasilacza (Rozbierz zasilacz, pędzle pędzelki w łapę ii....) oraz jak starczy czasu to rozbierz chłodzenie na CPU, GPU itd. (wszędzie gdzie może się zebrać się kurz) do samego radiatora.

Sam osobiście miałem taki problem i odkurzanie pomogło :P

murgrabia napisał:
    Najprawdopodobniej rozwiązałem problem z podwójnym uruchomieniem.
    W zasilaczu tym znajdują się 2 duże rezystory. Są wlutowane od strony wyjścia napięć. Musiały nagrzać się tak mocno. Że same się odlutowały z jednej strony. Po ponownym przylutowaniu. Wystąpił inny problem. Linia +12V podczas obciążenia komputera daje 12.51V. Co może być przyczyną ?

prawdopodobnie jeden z rezystorów stabilizujących się przepalił i jakimś obejściem podaje to 12,51v

Pozdrawiam Kuba :)
  • #6 6791178
    murgrabia
    Poziom 18  
    Kondensatory są wszystkie w porządku. Komputer jak i inne podzespoły utrzymuje w należytej czystości. Zasilacz spokojnie wystarcza do tej konfiguracji: Athlon 1800+, 1 HDD, karta graficzna MX440se. Zasilacz po wymianie kondensatorów działał wręcz idealnie 3 miesiące. Podejrzewam, że podczas tak mocnego grzania się tych 2 rezystorów. Zostały przegrzane inne elementy wokół nich. A przede wszystkim jeden z tranzystorów znajdujących się tuż obok rezystora. Niestety nie można odczytać już jakie to były elementy. W sumie +12.51V mieści się w normie. Ale mam teraz pewne obawy dalej z niego korzystać.
  • REKLAMA
  • #7 6794188
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Witam.
    :arrow: murgrabia
    Powiadasz, że masz taki zasilacz Megabajt model: MGB-300ATX i potrzebujesz pewne dane...
    Może nie jest Ci wiadomo, ale nawet sama naklejka na obudowie zasilacza tej firmy nie świadczy o tym, że w środku masz dokładnie taki sam środek płyty PCB.
    Musisz podać rev. płytki PCB, a oprócz tego kilka zdjęć swego zasilacza wraz z opisem elementów na obu radiatorach plus znajdujące się na niej układy scalone.
    Dopiero możesz szukać pomocy u innych,a odpowiadający będzie pewnym swej odpowiedzi.
    Pozdrawiam Brać lutującą. :D
    :arrow: Przykład Megabajt model: MGB-300ATX poniżej:
    Megabajt MGB-300ATX - zawieszanie się komputera po dłuższym wyłączeniu

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zasilacza Megabajt MGB-300ATX opartego na układach LM339N i DBL494, który po wymianie wszystkich kondensatorów elektrolitycznych działał poprawnie przez 3 miesiące, lecz po dłuższym wyłączeniu komputera (np. na noc) komputer zawiesza się po kilku minutach pracy. Po odłączeniu i ponownym włączeniu problem znika do kolejnego dłuższego wyłączenia. Pomiar napięć zasilacza wykazał wartości w normie podczas pracy, jednak bez obciążenia i pod obciążeniem napięcia spadały poniżej standardowych wartości, szczególnie na linii 12V. Wymiana płyty głównej nie rozwiązała problemu, natomiast podmiana zasilacza na Codegen 200W wyeliminowała zawieszanie. Podejrzewa się przegrzanie rezystorów stabilizujących i uszkodzenie tranzystora w zasilaczu. Zalecane jest dokładne oczyszczenie zasilacza z kurzu oraz weryfikacja elementów na płytce PCB, w tym rewizji płyty i identyfikacja układów scalonych. Dyskusja podkreśla, że zasilacz jest dobrany "na styk" do konfiguracji Athlon 1800+, 1 HDD, karta graficzna MX440se, a naprawa jest możliwa, choć niektórzy sugerują wymianę na nowy ze względu na niską cenę Megabajta. Wskazano również, że różne rewizje płytek mogą mieć różne komponenty, co utrudnia diagnozę bez szczegółowych zdjęć i opisów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA