logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opóźnienie dźwięku względem obrazu w LC-52DH65E Sharp przy TV cyfrowej ze Śremu

szapon 19 Lip 2009 14:00 3934 13
REKLAMA
  • #1 6796960
    szapon
    Poziom 10  
    Witam
    Przy odbiorze TV cyfrowej ze Sremu mam taki problem, że przez kilka minut po właczeniu danego programu (nieraz dłużej) dzwiek jest opóźniony do obrazu o ok 2,3 sekundy. Później na chwile obraz sie zatrzymuje i dzwięk sie wyrównuje. Czy ktos sie spotkał z taką usterką. Co można z tym zrobić
  • REKLAMA
  • #2 6802758
    szapon
    Poziom 10  
    Z informacji z infolini Sharpa - w taki sposób testowy nadaje śrem.... Ale czy to prawda?
  • #3 6812441
    szapon
    Poziom 10  
    Hallo koledzy,,, Nie wierze że nikt więcej nie używa Sharpa (lub innego z wbudowanym MP4) - jak tam odbiór sygnału ze Sremu?? pzdr..
  • #4 6812460
    ojciec dyrektor.
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    szapon napisał:
    Hallo koledzy,,, Nie wierze że nikt więcej nie używa Sharpa (lub innego z wbudowanym MP4) - jak tam odbiór sygnału ze Sremu?? pzdr..

A czy to takie ważne? Ta telewizja jest w fazie testów, wiec wszystko jest możliwe. Chcesz wiedzieć w czym problem, skontaktuj się z dostawcą telewizji cyfrowej. Tam zadawaj pytania.
  • REKLAMA
  • #5 6815121
    szapon
    Poziom 10  
    Tylko że mi się wydaje że to problem dekodera któremu nie do końca wychodzi synchronizacja dźwięku i obrazu. A głupio się ogląda jak dźwięk nie nadąża za obrazem
  • REKLAMA
  • #6 6815247
    ojciec dyrektor.
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    szapon napisał:
    Z informacji z infolini Sharpa - w taki sposób testowy nadaje śrem.... Ale czy to prawda?

Skoro tak twierdzą, to znaczy, że mają jakieś informacje. Więc sprawdź czy to prawda, a wtedy zastanawiaj się nad dekoderem.
  • #7 6835204
    szapon
    Poziom 10  
    Nie mają żadnych informacji - gadają tak na odczepkę. sądzę że jest to problem dekodera- tym bardziej że po jakimś czasie (ale nieraz to 15 min) obraz na chwile staje i się wyrównuje z głosem. Szkoda tylko, że nikt z ludzi którzy odbierają MP4 ze Sremu nie podzieli sie uwagami nt odbioru
  • #8 6913127
    darobaro1000
    Poziom 2  
    Witam, jestem posiadaczem innego Sharpa ale z tym samym problemem i mieszakam pod Warszawą, więc problem napewno nie należy po stronie emisji testowej w Śremie. Na poparcie moich słów przytoczę odpowiedź pani z infolinii Sharpa, że problem znają, zgłosiło go tylko 6 osób do tej pory, ale na razie jeszcze nie wiedzą co powoduje w ich niektórych modelach ten wadliwy odbiór cyfrowej telewizji naziemnej i prosiła o cierpliwość w oczekiwaniu na formalną na odpowiedź ponieważ polski oddział poinformował o tym centralę i czekają na jej odpowiedź. Dzisiaj ponownie ale już pisemnie firmie Sharp tę istotną dla mnie wadę, bo kupowa`lem nowoczesny i sprawny telewozor Sharp LC 32DH77E a nie uszkodzoną i ładnie wyglądającą zabawkę za 3200 zł (marzec 2009). I jeszcze jedno ostatnio namówiłem swojego o
    Tatę na zakup LG 42LH7000 (bajka) i ten problem u niego nie istnieje, a więc z pewnością spzredali nam telewizory z wadliwie działającym cyfrowym tunerem MPGE-4. Według mnie sprawę należałoby na tyle nagłośnić żeby Sharpowi dodać wigoru w celu naprawienia tej sytuacji (w końcu kupujememy te drogie i `ładne zabaweczki nie tylko dla cienkiej eleganckiej obudowy) a utrata reputacji może zaboleć po spadku sprzedaży.

Pozdrawiam i proszę o formalny odzew do Sharpa wszystkich zainteresowanych (tylko 6 formalnych zg`loszeń!!!!) a może i do specjalistycznych mediów.
  • #9 7019116
    kikidalekie
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Tak witam jestem z Poznania i odbieram również sygnał ze Śremu i Poznania i mam ten sam problem z obrazem i dźwiękiem (właśnie w tym modelu ) ,czyli jak czytam to widzę ze to wada fabryczna .No cóż działamy i uderzamy w SHARP-a ,muszę to również zgłosić .Pozdrawiam
  • #10 7025337
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Niestety Panowie musicie czekać do póki Sharp nie poprawi oprogramowania. Pozostaje czekać i od czasu do czasu odezwać się do serwisu czy maja juz opracowane lekarstwo. Ponieważ u nas wszystkie emisję idą jako testowe takie sytuacje się zdarzają.
  • #11 7027094
    szapon
    Poziom 10  
    No ale to sie zdarza tylko w Sharpach i niezależnie od terenu, czy dotyczy to Poznania czy Warszawy. Wiec usterka jest ewidentna. Mysle że na tej podstawie można reklamować urządzenie. Problem trwa już co najmniej od marca 2009 - bo wtedy kupiłem TV. Skoro przez pół roku nic sie nie zmieniło -czy można czekać w dalej?
  • #12 7028756
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Mogą odbic piłeczkę że to są tylko testy. A terminy o przejściu w Polsce na nadawanie cyfrowe z podziałem na rejony pokazały się dość niedawno.
  • REKLAMA
  • #13 7729615
    kicuh
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Panowie,
    niniejszym dodaję tą samą wadę do Sharpa LC-42DH77. Niestety to ewidentna wina MP4.
  • #14 7731131
    mupet
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Od kilku miesięcy na stronie sharpa jest nowe oprogramowanie, które pozwala na
    usunięcie tej wady. Wystarczy ściągnąć wgrać z "pena" przez USB i po kłopocie.
    Jest pewna niedogodność, ale to już chyba pikuś.
    Przy przełaczeniu kanału jest ok, a po chwili obraz łapie stopklatkę na ok.1-2 sekundy. I dalej jest już dobrze.
    Co prawda jest jedna wersja Tv (nie pamiętam modelu) w którym po wgraniu nowego softu, występje problem że dzwięk jest jak przy sygnale dolby prologic.
    Chyba tylko na wyjściach fonii przez chinch, ale pewnie niedługo ukaże się nowe oprogramowanie i będzie spokój.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy telewizorów Sharp z wbudowanym tunerem MPEG-4, w tym modele LC-52DH65E, LC-32DH77E oraz LC-42DH77, zgłaszają problem opóźnienia dźwięku względem obrazu przy odbiorze telewizji cyfrowej nadawanej ze Śremu i innych lokalizacji. Opóźnienie wynosi około 2-3 sekund i utrzymuje się przez kilka minut po włączeniu programu, po czym obraz chwilowo się zatrzymuje, a synchronizacja dźwięku i obrazu zostaje przywrócona. Problem jest uznawany za wadę fabryczną dekodera MPEG-4 w tych modelach Sharp i nie zależy od lokalizacji odbioru. Producent potwierdził świadomość usterki, jednak rozwiązanie wymaga aktualizacji oprogramowania telewizora. Nowa wersja firmware dostępna na stronie Sharpa pozwala na usunięcie opóźnienia, choć po przełączeniu kanału może wystąpić krótkie zatrzymanie obrazu. W jednym modelu po aktualizacji pojawił się problem z dźwiękiem Dolby Pro Logic na wyjściach chinch, który ma zostać rozwiązany w kolejnych wersjach oprogramowania. Użytkownicy innych marek, np. LG 42LH7000, nie doświadczają tego problemu, co wskazuje na specyficzną wadę tunerów Sharp MPEG-4.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA