logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pendrive - czy mogłem go uszkodzić za niskim napięciem?

lukis_123 19 Lip 2009 22:25 1862 3
REKLAMA
  • #1 6799062
    lukis_123
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!

Uszkodziłem ostatnio swojego pendriva ( Kingston Data Traveler 8GB ), prawdopodobnie nieodwracalnie, chociaż dioda miga pendrive nie jest w ogóle wykrywany...
    Mam takie pytanie czy mogło to być spowodowane zbyt niskim napięciem na porcie USB?
    Bo często zdarzało mi się przy kopiowaniu plików, że wywalał jakieś błędy, lub po zapisie danych nie dało się ich otworzyć...
    A im więcej razy go formatowałem tym więcej Mb "uciekało" tzn pokazywał coraz mniej wolnego miejsca, gdzieś czytałem, że pendrivów nie powinno się formatować, tylko usuwać ręcznie dane, czy to prawda?

Mam dość starego kompa, płytę główną ECS K7WZA (USB 1.1) a z tego co czytałem to dość popularny problem w tych płytach głównych, że dają zbyt mały prąd i napięcie.
    Jakie powinno być prawidłowe napięcie na USB?

Pozdrawiam
    i czekam na odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 6799102
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Sprawdzałeś pena na innym komputerze ? Na USB powinno być 5V.
  • REKLAMA
  • #3 6799113
    Makro1993
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    I jeszcze czy pendrive'a podłączasz do tyłu komputera czy na przodzie obudowy? Bo jeżeli na przodzie możliwe że masz marnej jakości kable połączeniowe.
  • #4 6799148
    lukis_123
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Tak, sprawdzałem jeszcze na laptopie i to samo.
    Co do podłączania, to podłączałem na obudowie i na Hubi'e, ale ostatnio odkąd zaczął wywalać błędy podłączałem tylko na obudowie bo na Hubie mam dużo rzeczy podpiętych... I myślałem, że mu prądu brakuje:D
REKLAMA