logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domofon po burzy: trzaski i brak komunikacji, jak naprawić?

jozi88 21 Lip 2009 17:12 3833 10
REKLAMA
  • #1 6805731
    jozi88
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam po burzy siadł mi domofon mianowicie dźwięk po naciśnięciu wywołania na dworze w uniformie słuchawki było słychać trzaski , a wszystkie przewody tak jak były tak są a teraz na dodatek siadł głos mianowicie z dworu się nie porozumiem z domem gdy mówię to mnie słychać na zewnątrz a na odwrót już nie

o to schemat

Domofon po burzy: trzaski i brak komunikacji, jak naprawić?

zna ktoś może opis wyprowadzeń kasety, centrali i uniformu

mam zamiar wpiąć gdzieś w linie dzwonek jakiś zęby było słychać kto się dobija gdzie taki dzwonek wpiąć

prosze o rady , pomoc
  • REKLAMA
  • #2 6805917
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Ocena: 51
    Wejdź na stronę www.cyfral.pl i na serwis.Tam masz trochę wiadomości.W kasecie na dworzu masz mikrofon i głośnik ,sprawdź je.Co to za unifon,marka,model.Czy możesz otworzyć elektrozaczep z domu.
  • REKLAMA
  • #3 6805955
    jozi88
    Poziom 12  
    tomaszgab napisał:
    Co to za unifon,marka,model.Czy możesz otworzyć elektrozaczep z domu.

uniform wekta a kaseta na zewnątrz to bkm 1 a zasilacz domofonowy to EWD 10, mogę otworzyć z tym nie ma problemu tylko te dwa wybryki
  • REKLAMA
  • #4 6806012
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Byłeś na stronie.Tam jest odpowiedź na twoje pytanie.Po burzy przestał działać domofon i są tam technicze porady
  • #5 6806524
    kotuniunia
    Poziom 29  
    Ocena: 304
    Prawdopodobnie w zasilaczu EDW10 wysiadł ci generator,a w kasecie wzmacniacz mikrofonowy lub wkładka. Tym się nie przejmuj i kup nowy zasilacz + kasetę ,połącz poprawnie i ma hulać!
  • Pomocny post
    #6 6806548
    tomaszgab
    Poziom 27  
    www.wekta.com.pl i masz tam twój przypadek
  • REKLAMA
  • #7 6806644
    jozi88
    Poziom 12  
    dzięki byłem i na pewno ta wiedza sie przyda
    a dla podobnych jak ja jest strona bez porad niestety ale dużo jest na temat tego zestawu domofonowego
    pomoc techniczna , schematy instrukcje
    http://www.eltcrac.com.pl
  • #8 6806720
    tomaszgab
    Poziom 27  
    No tak producentem zasilacza-wzmacniacza jest eltcrac i to on jest padnięty.Spróbuj go rozebrać i może rzuci ci się coś upalonego w oko.Napewno trzeba sprawdzić samo zasilanie ale trochę wiedzy tu potrzeba.
  • #9 6807550
    jozi88
    Poziom 12  
    kotuniunia napisał:
    Prawdopodobnie w zasilaczu EDW10 wysiadł ci generator,a w kasecie wzmacniacz mikrofonowy lub wkładka. Tym się nie przejmuj i kup nowy zasilacz + kasetę ,połącz poprawnie i ma hulać!

Ten domofon był wymieniany z 5 raz ale od 2 lat normalnie chodził aż do tej pory:cry:
  • #10 6809154
    kotuniunia
    Poziom 29  
    Ocena: 304
    Po burzy to norma.
  • #11 6809595
    jozi88
    Poziom 12  
    ale po burzy nie było dźwięku wywołania a teraz po tym jak elektryk wymienił bezpiecznik to nie ma komunikacji z kaseta bramofonu a uniformem

Podsumowanie tematu

✨ Po burzy domofon przestał prawidłowo działać – pojawiły się trzaski przy wywołaniu, a komunikacja głosowa między kasetą zewnętrzną a unifonem jest jednostronna (słychać z domu na zewnątrz, ale nie odwrotnie). W zestawie znajduje się unifon Wekta, kaseta zewnętrzna BKM 1 oraz zasilacz domofonowy EWD 10 produkcji Eltcrac. Problem najprawdopodobniej dotyczy uszkodzenia zasilacza EWD 10, zwłaszcza generatora, oraz wzmacniacza mikrofonowego lub wkładki w kasecie. Zaleca się sprawdzenie mikrofonu i głośnika w kasecie, a także wizualną kontrolę zasilacza pod kątem uszkodzeń (np. elementów przepalonych). Po wymianie bezpiecznika problem z dźwiękiem wywołania ustąpił, lecz komunikacja głosowa nadal nie działa. Wskazane jest rozebranie i diagnostyka zasilacza oraz ewentualna wymiana uszkodzonych modułów. Dodatkowo, autor pyta o możliwość podłączenia dzwonka do linii domofonowej, aby sygnalizować wywołanie. Wskazano strony producentów i serwisy techniczne (cyfral.pl, wekta.com.pl, eltcrac.com.pl) zawierające schematy, instrukcje i porady serwisowe dotyczące tego zestawu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA