logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ds18b20 - odczyt temperatury na PC pokazuje stałą wartość 88

limak84 27 Maj 2004 17:31 1706 4
REKLAMA
  • #1 662981
    limak84
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zabralem sie za termometr ds18b20. Wczesniej korzystalem z niego, wartosc temperatury wyswietlalem na LCD'ku i wszystko dzialalo. Teraz powrocilem do ukladu z ta roznica ze wart. temperatury wyrzucam szeregowo na kompa. Problem polega na tym ze w hyper terminalu wyswietla mi caly czas jedna wartosc (88). Kiedy wyciagam, w czasie pracy, procka uklad, wyswietla sie 0. Z tego wynika ze cos tam zczytuje.
    Czy uklad moze byc teraz uszkodzony?? Spotkaliscie sie z czyms takim??
    Aha pisze w bascom'ie.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 663045
    gwolf
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Skonfiguruj prawidłowo magistralę 1wire, czasem może być problem z krótkim opóźnieniem. W dokumentacji pisze żeby czekać 0,5s, ale czasem trzeba więcej. Wydłuż czas opóźnienia, a powinno chodzić. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 663341
    radek.kaba
    Poziom 15  
    Nie jesteś pierwszy z takim problemem...

Przede wszystkim podłącz DSa na trzy przewody i/lub zmniejsz rezystor podpinający dane do Vcc.
    Jeżeli chodzi o czas konwersji, to po komendzie 44h przez 750ms nie można nic robić linią danych (przy konfiguracji 12-bitowej).

Także baaaaaardzo rzadko się zdarza uszkodzony czujnik.

Ps. Jeżeli byś poszukał dokładnie na Elektrodzie, to znalazł byś wiele podobnych tematów. Mi w tym momencie nie chce się pisać całego kompendium na temat czujników Dallasa i problemów z nimi związanych ( może kiedyś jak bardzo będę się nudził) to spisze swoje doświadczenia...
  • REKLAMA
  • #4 667769
    MAREK74
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Cześć

A to było tak:

1 - po rozkazie do dallasa "pomiar" daj mu DWIE SEKUNDY!!!! czasu na rozmyślanie o temperaturze a potem daj komende "odczyt"

2 - daj rezystor podciągający 3k3

U mnie tak chula w samochodzie i jest ok
    aaa i to wszystko na 2-óch przewodach
  • #5 668017
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Na magistrali 2-przewodowej bez "strong pullup-a" (odsyłam do karty katalogowej) może (choć nie musi) występować znaczny błąd pomiaru nawet rzędu kilku st. C oraz znacznie wydłuża się czas konwersji. Pamiętajcie o tym, sam się kiedyś naciąłem.
REKLAMA