logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio na TDA 7000 - Jak zbudować i dostroić cewki oraz zmieniać stacje?

darek_16 25 Lip 2009 15:02 5982 9
REKLAMA
  • #1 6819952
    darek_16
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam
    znalazłem proste radio
    http://www.arczer.neostrada.pl/r030.htm
    ale zastanawiam się czy jest wogle jakiś sens kupowac elementy i składac .
    Ile zwoi mają te cewki ? Nie widzę tam nigdzie trymera, jak się zmienia stacje ?
  • REKLAMA
  • #2 6820017
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Poszukaj noty aplikacyjnej. Jest dostępna w internecie bez problemu. Wpisz w Google zwrot "TDA 7000".
    Tu masz dokładniejszy opis odbiornika na tym układzie. Z tego opisu dowiesz się jak się dostraja do stacji:
    http://www.multisort.pl/u/9/9/1/9914de45aeb1b2e9137ae5496b7b8fd5/STJ-037N.pdf
    Link który podałeś jest tylko aplikacją układu, a szczegóły trzeba dopracować sobie samemu, chociaż by do takiego stanu jak w linku powyżej.
  • #3 6820213
    darek_16
    Poziom 15  
    a jak chcę zrobic ten układ ale bez wzmacniacza to co mam wyrzucic ?
  • REKLAMA
  • #4 6820428
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    darek_16 napisał:
    a jak chcę zrobic ten układ ...

Jak chcesz. W tej postaci (link który podałeś) nie będzie działał.
    Dostrojenie do stacji odbywa się przez zmianę układu rezonansowego włączonego pomiędzy 3 i 6 nogą układu.
    Dostrojenie wejścia uzyskujesz przez zmianę układu rezonansowego włączonego pomiędzy 13 i 14 nogę układu.
    Wyjście m.cz. masz z 2 nogi układu. Jeżeli nie chcesz stosować wzmacniacza m.cz, to możesz przyłączyć słuchawki do 2 nogi poprzez kondensator. W takim rozwiązaniu nie spodziewaj się rewelacyjnej głośności. W linku który podałeś 2 noga wisi chyba w powietrzu (nie jest jasno zaznaczone że jest to wyjście m.cz.
    Jeżeli mieszkasz blisko nadajnika to może coś usłyszysz. Nie rób sobie jednak wielkich nadziei.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 6820502
    albion1
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Pytasz czy jest sens kupować elementy i składać, odpowiem tak: Z punktu finansowego nie opłaci się. Układ ten kosztuje 10 zł nie licząc przesyłki(w sklepach elektronicznych bardzo trudno go spotkać). Miniradyjka na tej kostce lub podobnej można kupić w granicach 5 zł. Ja swoje radyjko miałem zrobione na tda7088 Ale ze względu na nabranie praktyki jak najbardziej.
    P.S

Udało mi sie znaleść to co z niego zostało :D

• #7 6821531
    sqpien
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    do samodzielnego składania radyjka na UKF to układzik TDA7000 jest bardzo wdzięcznym wyborem. Działa bez pudła i jak na coś takiego ma dobra czułość.
  • Pomocny post
    #8 6822116
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    darek_16 napisał:
    Chodziło ni o to co mam wyrzucic z układu ... żeby układ działał na słuchawkach . Pewnie lm386 i co jeszcze ?

Tu masz co i jak.

Cytat:
    Chce podłączyc do tego mini jack i podłączyc do wzmacniacza od pc .

Bezpośrednio z suwaka potencjometru P2 do PC.
    Cytat:
    A tak na przyczłośc jak mam przylutowac np. lm 386 tak żeby go nie przegrzac ?

Lutownicą. :D

Pozdrawiam.
    Przypominam o regulaminie pkt. 15 . !!!
  • #9 6823759
    darek_16
    Poziom 15  
    Słuchawka wysoko omowa ? Znaczy się jak wysoko ?
    Taka zwykła 32 Ω czy jakaś kosmiczna 2,5 kΩ ?
    Pozdrawiam :D

Dodano po 5 [minuty]:

Mam taką jedną kostkę tda7000 ale ona chyba jest uszkodzona . Nic się nie stanie z układem jak będę chciał zobaczyc czy działa i wsadzę uszkodzoną ? Czy lepiej zaraz kupic działającą ? sory ale nie pisze ci z kreska bo jak wcisnę alt + c wyświetla się coś takiego € :D
  • Pomocny post
    #10 6829046
    albion1
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Zwykłe słuchawki mogą być, jeżeli układ uszkodzony to nic sie nie stanie tylko radio nie będzie działać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy i strojenia prostego radia na układzie TDA7000. Cewki w układzie pełnią funkcję elementów rezonansowych, które dostraja się do stacji poprzez zmianę ich parametrów, a nie przez trymer – dostrojenie odbywa się przez modyfikację układu rezonansowego między odpowiednimi nóżkami układu scalonego (3 i 6 oraz 13 i 14). Wyjście niskiej częstotliwości (m.cz.) jest dostępne na nóżce 2, do której można podłączyć słuchawki przez kondensator, jednak bez wzmacniacza głośność będzie niska. Wzmacniacz m.cz. (np. LM386) można pominąć, ale wtedy sygnał jest słabszy i wymaga bliskości nadajnika. Układ TDA7000 jest polecany do samodzielnego składania ze względu na prostotę i dobrą czułość na UKF, choć z ekonomicznego punktu widzenia zakup gotowego radia jest tańszy. Przy lutowaniu wzmacniacza LM386 należy uważać, by go nie przegrzać. Uszkodzona kostka TDA7000 nie uszkodzi układu, ale radio nie będzie działać. Do testów można użyć zwykłych słuchawek o impedancji około 32 Ω. W sieci dostępne są noty aplikacyjne i schematy, które pomagają w dostrojeniu i budowie radia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA