logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór powermiksera do kolumn Wharfedale DLX15 500W: BEHRINGER, ADS czy inny?

bolomanolo 26 Lip 2009 16:25 3023 13
REKLAMA
  • #1 6823625
    bolomanolo
    Poziom 10  
    Witam. Przeczytałem już chyba wszystko na tym forum co jest o tych powermixerach, lecz jednak dalej mam dylemat co wybrać do kolumn warhfedale DLX15 rms 500 W, pierwszy z nich ma większą moc ale i większą cene, czy warto dokładać?? a może coś takiego- Powermixer 2x400W 4Ohm SMX-800D LDM NOWY F.VAT (numer 687551379) lub Powermikser JB SYSTEM PMD 8 -nowy (numer 688287984), nie znam tych dwóch ostatnich firm. proszę o poradę co wybrać, czy w.w. mixery mają porównywalne możliwości?? bo tyle jest parametrów w opisach które nic mi nie mówią. pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 6833098
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    nie uznaje czegoś takiego jak powermisker, ja widzę tylko końcówka mocy + mikser i nie inaczej ! O ile mikser tam jest dobry to końcówki zazwyczaj to porażka.

Dodano po 1 [minuty]:

Kolumny masz fajne, ale potrzeba im konkretnego wzmacniacza, napisz ile masz dokładnie kasy i czy koniecznie mają być nowe
  • #3 6833927
    bolomanolo
    Poziom 10  
    tak zasadniczo to tych kolumn jeszcze tez nie mam (: ale na nie stawiam, poza tym sprzęt toleruje tylko nowy bo nie ma to jak samemu go poznać (: a wydać na to chciałem tak do 2000 czyli mniej więcej tyle co na te powermixery. pozdrawiam.
  • #4 6835177
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    hmmm za 2000zł to już kupisz t.amp Ta2400 i jakiś średni miser, no chyba, że kupisz 4ohm wersję to jakiś słabszy wystarczy, ale ten 2400 poradzi sobie bez problemu z 4 takimi kolumnami

T.amp 275euro, a do wydania masz ok. 476 czyli powiedzmy:
    http://www.thomann.de/gb/t-amp_ta2400.htm
    +
    http://www.thomann.de/gb/the_tmix_mix_1622_fx.htm

Ale w miskerach nie siedzę, więc może jakiś ekspert lepiej Ci podpowie :D

I jestem pewien, że będzie to 100x lepszy wybór niż powermikser ;)
  • REKLAMA
  • #5 6835639
    bolomanolo
    Poziom 10  
    teraz widzę że w sumie masz racje, konkretnie to wygląda. wszyscy chwalą na elektrodzie ten wzmak,tylko czy dobrze widze ze ten wzmacniacz ma 1200 W RMS na kanał?? to mi popali te skrzynki (: pozatym jak wygląda kupno na tym thomanie?? ile kosztuje przesyłka i w ogóle to jest jakiś sklep internetowy itp?? sorry ale nie siedzę za zagranicznych stronach.
  • #6 6835878
    djsaibix
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Również polecam konfiguracje końcówka mocy + mikser. Te 1200rms to przy 4ohm, a kolumny za zwyczaj masz 8 ohm (zależy jaką wybierzesz wersje). Te 650 rms nie będzie do tych twoich kolumn za dużo. Trochę mnie wysterujesz i bedzię ok. Według mnie to zawsze lepiej miec więcej niż za mało. Tak się składa że mam tego t.amp'a. Kupowałem go u thomann i jestem zadowolony z przeprowadzonej transakcji jak i również z samej końcówki. Przesyła 20euro czas realizacji w moim przypadku to trochę ponad tydzień.
    P.S. Tym moim t.amp'em napędzam basy 500rms 8ohm i nigdy sie nie zawachalem odkręcic konówki na maxa (nie rozbebeszyła mi głośników) :D
  • REKLAMA
  • #7 6835894
    bolomanolo
    Poziom 10  
    nie napisałem że kolumny 4 ohmy sorry mój błąd, w tym wzmaku jest 1200 rms na kanał czy 2 x600 bo juz nie wiem, bo jak to drugi to spokojnie bez strachu może być. napisz mi jak wygląda po kolei zakup w tym sklepie. pewne to jest??
  • REKLAMA
  • #8 6836038
    djsaibix
    Poziom 11  
    Na kanał ma 1200rms przy 4ohm. Wysterujesz końcówkę na połowę i bedzię zapas mocy na kiedyś :D
    Sklep w 100% pewny. Nie ma mowy o jakiś pomyłce czy celowym oszustwie. Wchodzisz na www.thomann.de, robisz sobie konto, szukasz tego t.amp'a, zamawiasz, czekasz na maila z danymi do wplaty, wplacasz kase i czekasz na paczke :D
  • #9 6836085
    bolomanolo
    Poziom 10  
    czyli kasa z góry, nie ma przy pobraniu?? te 20 euro muszę sobie doliczyc do ceny, a jeśli kupuję kilka rzeczy to raz kasują czy to zależy od czegoś?? tak się zastanawiam czy nie wystarczyłby np. model niższy z mniejszą mocą jednak by trochę kasy zostało??
  • #10 6836127
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    niby trochę kasy zostanie ale moc/cena wyjdzie najlepiej Ta2400. Czemu nie kupisz sobie 8ohm kolumn, nie będziesz miał wtedy obaw, a w przyszłości pociągnie takie 4 kolumny.
    Sklep jest pewny bo istnieje już ponad 50lat.
  • #11 6836160
    bolomanolo
    Poziom 10  
    to ma grać na zabawach,weselach itp a na tym forum widzę zgodność że jednak 4 ohmy a na następne dwie szybko mnie stać nie będzie, pomyślę powaznie o tym po 1.08 na razie zmykam na 3 dni na Słowację , dzięki i pozdrawiam.
  • #12 6847003
    bolomanolo
    Poziom 10  
    Witam. Proszę o podpowiedź jakim rodzajem przewodu łączę mixer ze wzmacniaczem?? Czy dobrze myślę że potrzebuje 2 szt przewodu mikrofonowego , damsko-męski XLR ?? a drugie pytanie-czy do kolumn speakony 2 czy 4 pinowe?? 2,5 mm wystarczą do 10 mb?? pozdrawiam
  • #13 6847867
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1727
    Dobrze myślisz. Przewody symetryczne (dwużyłowe) z wtykami XLR damsko-męskim.
    Speakony wystarczą dwu-pinowe, ale nic się nie stanie jak będą to cztero-pinowe.
    Do 10 mb wystarczą przewody o przekroju 2,5m², jednak jeśli bierzesz pod uwagę rozbudowę i podwyższenie mocy nagłośnienia, kup przewody 4mm².

Pozdrawiam.
  • #14 7042620
    rocksmoke
    Poziom 11  
    Witam, mam ADSa pmr 10. Powiem szczerze. Mikser w miarę dobry, EQ na sumie ok, dynamika przyzwoita, procesor efektów - po prostu zabawka( sam delay bez możliwości BYPASS ) a końcówka: na tranzystorach toshiby po 4 2SA1943. Niestety, będę pierwszy który napiszę prawdę: trafo to tylko 375 VA. Ogólne wrażenia bardzo dobre, pomimo tak małego trafa wzmacniacz bardzo dobrze się sprawuje. Ma w miarę dużą skuteczność, a co do grzania to po kilku godzinach łupania jest ciepły, ale nie gorżcy - Wentylator jest bardzo skuteczny. I to by było na tyle z mojej strony

Dodano po 57 [sekundy]:

P.S. Po cztery tranzystory na stronę

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru powermiksera do kolumn Wharfedale DLX15 o mocy RMS 500 W. Użytkownik rozważa modele marek BEHRINGER, ADS oraz inne, w tym mniej znane powermiksery SMX-800D LDM i JB SYSTEM PMD 8. Uczestnicy forum zalecają raczej zakup osobnej końcówki mocy i miksera zamiast powermiksera, podkreślając, że końcówki mocy w powermikserach często są słabej jakości. Proponowanym rozwiązaniem jest wzmacniacz T.Amp TA2400 (1200 W RMS przy 4 Ω, czyli 2x600 W na kanał) oraz mikser The T.mix Mix 1622 FX, co ma zapewnić lepszą jakość i moc w budżecie około 2000 zł. Zakup w sklepie Thomann jest uznawany za bezpieczny, z kosztami przesyłki około 20 euro i czasem realizacji około tygodnia. Poruszono także kwestie techniczne dotyczące okablowania: do połączenia miksera ze wzmacniaczem zalecane są symetryczne przewody mikrofonowe XLR damsko-męskie, a do kolumn speakony 2-pinowe lub 4-pinowe, z przewodem o przekroju minimum 2,5 mm² na odległość do 10 m. Jeden z użytkowników opisuje doświadczenia z powermikserem ADS PMR 10, który ma przyzwoity mikser i efekty, ale ograniczoną moc transformatora (375 VA) i tranzystory Toshiba 2SA1943, co przekłada się na umiarkowaną wydajność i umiarkowane nagrzewanie się urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA