logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy transformator 26VAC nadaje się do zasilacza regulowanego 24V?

owocowy89 26 Lip 2009 22:52 1965 9
REKLAMA
  • #1 6825170
    owocowy89
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Witam, Zrobiłem sobie ostatnio bardzo popularny zasilacz regulowany. No i mam akurat taki transformator, który ma wydajność prądową 2.2A i 18VAC na uzwojeniu wtórnym, natomiast mam jeszcze transformator od jakiegoś decka LOEWE, który ma kilka odczepów, 10VAC symetryczne, 12VAC i 26.5VAC, no i teraz moje pytanie, czy nie zniszczyłyby się przypadkiem jakieś elementy w tym zasilaczu jakbym wykorzystał właśnie napięcie 26VAC z tego transformatora? Bo przewidziane napięcie dla tego zasilacza to ~24V więc nie wiem, czy mógłbym użyć transformatora o troszkę wyższym napięciu? No z tego wynika, że zasilacz na wyjściu miałby wtedy MAX coś około 33V i nie wiem czy przypadkiem czegoś bym nie uszkodził w zasilaczu? A i drugie pytanie, to czy nie byłoby żadnych konfliktów jeśli zasilanie uP, który ma wskazywać napięcie i natężenie byłoby z odczepu 12V tego samego transformatora? Fotki niestety nie mogę wrzucić, bo.. łącze internetowe na to nie pozwala:/
  • REKLAMA
  • #2 6825294
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    Zasilacz wytrzyma 33V.
    Zasilanie uP może być z innego odczepu.
    Mam tylko wątpliwości co do wydajności prądowej tego transformatora z Decka , żeby sie nie okazało że pod obciążeniem 1A napięcie siądzie do 20V.... Podłącz dwie żarówki samochodowe 21W szeregowo (chyba że masz jakieś żarówki 24V) i zobacz jak zachowa się transformator.
  • REKLAMA
  • #3 6825351
    owocowy89
    Poziom 20  
    te 33V to na oko strzeliłem, ale myślę, że gdzieś tyle po wyprostowaniu i filtracji będzie z 26.5VAC. Jutro więc go podłączę i zobaczę. A myślę o tym, bo obecny transformator pozwala jedynie na 23V i 2A., więc przydałoby się trochę więcej, a co do wydajności tego transformatora, to nie wiem szczerze mówiąc, nie mogę znaleźć nigdzie jego parametrów.
  • #4 6825371
    Darrieus
    Poziom 38  
    Po wyprostowaniu będzie 37,3V minus spadek na mostku prostowniczym (1,4V) 35,9V wychodzi, ale to nic nie zmienia, zasilacz wytrzyma, sprawdź transformator żarówkami bo się okaże że ma mocy co kot napłakał.
    Tak zapytam po co ci do niego transformator z napięciem symetrycznym kiedy zasilacz wymaga jednego napięcia....
  • REKLAMA
  • #5 6825383
    owocowy89
    Poziom 20  
    Ok dzięki;) jutro sprawdzę wydajność. Właśnie tak się trochę obawiałem o te wzmacniacze operacyjne, no ale jak ok, to ok;)
  • #6 6825399
    Darrieus
    Poziom 38  
    Wzmacniacze są na napięcie ±18 , więc idealnie mieścisz się w normie (36V)
  • #7 6826261
    owocowy89
    Poziom 20  
    No i co prawda działa, napięcie maksymalne to 33.5V , a podczas obciążenia go żarówką 12V/21W wydał tylko 1.6A przy czym napięcie spadło aż do 10V!!! Także transformator nie nadaje się niestety. A co do pytania po co mi transformator symetryczny do tego, to nie jest mi on potrzebny, po prostu w tym transformatorze było kilka napięć, jedno symetryczne, jedno 12V i to które chciałem wykorzystać to 26.5V, Ale ogólnie transformator się nie spisał.
  • REKLAMA
  • #8 6826289
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Uzwojenia na niższe napięcia (o ile mają odpowiednią wydajność prądową) można wykorzystać do ograniczenia strat mocy (wydzielanych w postaci grzania się tranzystorów końcowych) w stopniu wykonawczym stabilizatora. Moc strat to iloczyn prądu wyjściowego i napięcia jakie odkłada się na elementach wykonawczych, a jest to różnica mędzy napięciem wejściowym a wyjściowym stabilizatora. Robiąc odpowiedni układ przełączający można ograniczyć grzanie się stabilizatora przy dużych prądach.

A propos czy ten układ działa poprawnie, bo pamiętam, że kiedyś były z nim jakiejś kłopoty ?
  • #9 6826616
    Darrieus
    Poziom 38  
    Tak jak się spodziewałem bo deck za dużo prądu nie potrzebuje , dlatego miałem obawy co do tego transformatora.
    Pozostaje ci ten co miałeś.
  • #10 6826738
    owocowy89
    Poziom 20  
    Układ działa poprawnie. Przez przypadek wytrawiłem w odbiciu lustrzanym, a że jestem leń, to drugi raz już mi się nie chciało robić płytki, to tak już zostało, z tym, że wzmacniacze przylutowałem od spodu, a polaryzację tranzystorów sprawdziłem dokładnie przed wlutowaniem. Do tego zamiast 2N2219 wlutowałem BD139, bo taki akurat miałem i wszystko działa idealnie. Jedyny problem, to podczas pierwszego uruchomienia, R1 zaczął dymić, a potem dosłownie się zaczął świecić:D i upalony(oczywiście nowy, o mocy 1W), wymieniłem go(na jakiś stary 2,3k, sądząc po rozmiarach także 1W) i wszystko działa idealnie. Może tak się stało,bo miałem napięcie na max, a prąd na min, z resztą po wymianie R1 i skręceniu gałek potencjometrów tak na środek bardziej wszystko działa idealnie. Pozostaje jeszcze dorwać jakiś dobry transformator, bo tego od decka już nie będę męczyć, a ten którym napędzam zastępczo to TS90-18.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości wykorzystania transformatora o napięciu wtórnym 26,5 VAC do zasilacza regulowanego przewidzianego na około 24 V. Po wyprostowaniu i filtracji napięcie z takiego transformatora może osiągnąć około 33-37 V, co zasilacz jest w stanie wytrzymać, jednak istnieje ryzyko przekroczenia dopuszczalnych parametrów elementów, zwłaszcza wzmacniaczy operacyjnych zasilanych napięciem ±18 V. Testy obciążeniowe wykazały, że transformator z decka LOEWE o napięciu 26,5 VAC ma niewystarczającą wydajność prądową – przy obciążeniu 1,6 A napięcie spadało do 10 V, co dyskwalifikuje go do zastosowania w zasilaczu. Zasilanie mikrokontrolera (uP) można bez problemu pobierać z innego odczepu transformatora, np. 12 V. Wskazano, że niższe napięcia z transformatora można wykorzystać do zmniejszenia strat mocy w stopniu wykonawczym stabilizatora poprzez odpowiednie układy przełączające. Autor potwierdził poprawne działanie układu zasilacza, mimo modyfikacji elementów (zamiana tranzystora 2N2219 na BD139) oraz problemów z rezystorem R1 podczas pierwszego uruchomienia. Ostatecznie zalecane jest użycie transformatora o odpowiedniej wydajności prądowej, gdyż transformator z decka LOEWE nie spełnia wymagań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA