logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reset komputera pokładowego w Omedze 2.6 po odłączeniu akumulatora

leeyo 28 Maj 2004 15:17 2687 10
REKLAMA
  • #1 664510
    leeyo
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Kupiłem Omege - wszystko było OK zanim nie odczepiłem akumulatora. Teraz wszystko niby gra ale komputer nie pokazuje nic na wyświetlaczu. Jak mam obejść problem???

Pozdrowiena
  • REKLAMA
  • #2 664781
    elektmar
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    odłącz aku jeszcze raz albo kilka aż wystartuje , nieraz tak się zdarza
  • REKLAMA
  • #4 667976
    obr1
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Resetowanie kompa polega na odpięciu klemy na 2 minuty. Oprócz tego komp sam wykasowuje blędy po kilkukrotnym uruchomieniu silnika jeśli usterka jest usunięta. Nie chce mi się wierzyć, że odpięcie akumulatora uszkodziło komputer. Lepiej sprawdź wszystkie bezpieczniki. Wskazówką będzie jak sobie przypomnisz co robiłeś po odpięciu acc.
  • REKLAMA
  • #7 668216
    obr1
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Jeśli zegarek wyświetla to elektronika żyje. Reszta funkcji kompa po przekręceniu kluczyka.
  • #8 670150
    leeyo
    Poziom 20  
    Nic narazie nie pomogło! Odłączałem komputer kilka razy, zwierałem klemy - ale nie ma żadnych oznak! Nie będę ukrywał, że akumulator jest taki sobie - w instrukcji napisane jest że jeżelli napięcie spadnie poniżej 7.5V to komputer przestanie działać! W moim wypadku to jednak raczej nie wchodzi w gre!

Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #9 671338
    ::NokermaN::
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    leeyo!!!!

ty masz inny problem!!! nie chodzi ci o restart komputera tylko o uruchomienie go. Chodzi ci o ten kompik który oblicza przebieg, spalanie bieżące średnie, dystans do przejechania itd???
    Omegi nie miałecm (chociaż to ładna furka)

Spróbuj dokonać następującego zabiegu:
    przycisk do kasowania licznika dziennego jak się wciśnie to kasuje (zeruje) wskazania, a jak sie przekręci w prawo to uruchamia komputerek pokłądowy (tak przynaimniej działało to w mojej renówce).
    Napisz czy sie sprawdziło

Pozdro 4 @L.L
  • #10 671685
    leeyo
    Poziom 20  
    Tak - może się źle wyraziłem! Chodzi o to, że nie startuje mi wyświetlacz! Są dwa klawisze od sterowania komputera - wciskałem je równocześnie, na przemian, różne kombinacje i nic! Żadnych wskazań! Samochód oczywiście jeździ, ale nie mam wskazań!
  • #11 672413
    leeyo
    Poziom 20  
    8O Głupia sprawa z tym komputerem. Wszystko sobie przypomniałem jak doszedłem w końcu do przyczyny usterki! Okazało się że walnięty jest bezpiecznik od komputera. Po wymianie znowu strzelił więc zacząłem sobie przypominać co było podczas odłączania akumulatora. Właśnie w tym czasie podłączyłem radio! Radio niby grało - wszystko było OK, ale wywalało jakimś cudem bezpiecznik komputera! Teraz już wszystko w porządku odłączyłem radio, wymieniłem bezpiecznik no i działa!

Radio podłącze jutro bo mi się już nie chce dzisiaj grzebać!

Pozdrowienia

Podsumowanie tematu

✨ Po odłączeniu akumulatora w Omedze 2.6 komputer pokładowy przestał wyświetlać dane na ekranie, pozostawiając jedynie działający zegarek. Próby resetu poprzez ponowne odłączenie klemy na 2 minuty nie przyniosły efektu. Problem nie wynikał z uszkodzenia samego komputera, lecz z przepalonego bezpiecznika odpowiedzialnego za zasilanie komputera pokładowego. Bezpiecznik ten ulegał przepaleniu po podłączeniu radia, co powodowało brak działania wyświetlacza komputera. Po wymianie bezpiecznika i odłączeniu radia komputer pokładowy zaczął działać prawidłowo. Zalecane jest sprawdzenie bezpieczników oraz unikanie podłączania dodatkowych urządzeń elektrycznych podczas resetu komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA