logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wolny transfer dysku Samsung 320GB SATAII po formacie, co zrobić?

c++ 28 Lip 2009 15:45 2016 24
REKLAMA
  • #1 6830926
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Witam,

wczoraj zrobiłem format systemu. Po formacie komputer bardzo wolno chodzi, muzyka zacina się (nawet, gdy nie mam otwartej "żadnej" aplikacji)

Po przeszukaniu googlarki stwierdziłem, że to coś z dyskiem. Po teście z HD Tune, transfer minimalny to 0,4mb/sec, a max. 3,5. Obciążenie dysku 52%, a temp. 38. W 80% przypadków z google pomogło przepięcie dysku do innego gniazda, jednak w moim przypadku nie jest to możliwe, bo mam plomby na obudowie. I się teraz zastanawiam co zrobić...
    Co proponujecie oprócz przepięcia dysku do innej taśmy?

Dysk Samsung 320GB SATAII

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6830949
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    Przy tak postawionej sprawie jedyne co można zaproponować to . zaniesienie sprzętu do serwisu (to nie jest żadna kpina, a zupełnie poważna sugestia).

PS.
    Dlaczego zdecydowałeś się na format?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 6830957
    Marcinek321
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Skoro masz plomby na obudowie to udaj się do sklepu gdzie kupiłeś komputer i niech oni zrobią to... najlepiej niech od razu usuną usterkę
  • #4 6830983
    c++
    Poziom 22  
    Matuzalem, podczas tworzenia nowej partycji zabrakło prądu, i żadna konsola odzyskiwania nic nie dawała, więc poszedłem po formacie :)

Co do zaniesienia do serwisu- nie bardzo widzę sytuację, kiedy jestem bez PC tyle tygodni, tym bardziej, że nie ma w Olsztynie serwisu NTT :/

Ale dzięki panowie za odpowiedzi :)

Dodano po 3 [minuty]:

EDIT.

Marcinek321, PC kupiłem w Media- Markt, a tam chyba nie mają zaplecza serwisowego, tylko wysyłają do głównego serwisu producenta...
  • REKLAMA
  • #5 6831009
    Matuzalem

Poziom 43  
    Toż i tak byś nie niósł do serwisu NTT, a do jakiegoś sklepu, w którym go kupowałeś.

Wracając do prądu i jego braku - zdjąłeś wszystkie partycje i utworzyłeś nowe czy tylko jedną, a część została?
    Jeżeli to była ta druga opcja to jest szansa, że zrepartycjonowanie całego dysku przyniesie rozwiązanie kłopotu.

Też edit - tak, oni wysyłają, bo inaczej nie mogą (i pewnie rzeczywiście trwa to tygodniami).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #6 6831045
    c++
    Poziom 22  
    Matuzalem, w gwarancji jest napisane, że przyjeżdża kurier, który zanosi sprzęt...

Nie za bardzo wiem o czym mówisz, ale to było tak:
    chciałem zrobić format (zawsze robię raz na pół roku, zeby PC nie był zaśmiecony), a że nie miałem zew. dysku, a na płytki kilkuset tysięcy zdjęć nie chciało mi się zgrywać, postanowiłem utworzyć partycje 100GB tylko na te zdjęcie i je tam skopiować (bo tak miałem tylko jedną- C) Ściągnąłem więc Particion Magic i zacząłem tworzyć nową partycje. Wszystko ładnie, pięknie, zatwierdzam, PC się resetuje, by zatwierdzić i załadować zmiany, pojawia się blue screen, ładowanie itp. PO 30 minutach tworzenia nowej partycji było jakieś 60% na pasku i chwilowa awaria prądu była. Wszystko szlag trafił, Windows się nie chciał ładować. Włożyłem płytkę, dałem bootowanie z CD w BIOS'sie i wpisałem w konsoli naprawczej fixboot, co nie dawało rezultatu, później fixmbr- żadnej poprawy. No nic mówię- może jako te dane odzyskam i formatuje. Po sformatowaniu i postawieniu na nowo Windy takie coś się dzieje z dyskiem.

Napisz proszę jeszcze raz, co polecasz, bo specem od komputerów, to ja niestety nie jestem. Tylko podstawowe informacje posiadam :)

Pozdrawiam.
  • #7 6831082
    Matuzalem

Poziom 43  
    Znajdź te 100GB miejsca "u kolegi" - pożycz na parę godzin dysk - a potem usuń wszystkie partycje i załóż je raz jeszcze. Tylko nie żadnym wynalazkiem typu Partition Magic, a z poziomu instalatora Windows. Na czas instalacji załóż jedną, na system o rozmiarze jaki uznasz za właściwy, a resztę dysku podziel po zakończeniu instalacji (z poziomu zarządzania dyskami).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #8 6831138
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1699
    Hmm rozumiem że jak zdecydowałeś się na format i ponowne zainstalowanie XP to dane nie były jednak niezbędne?
    Bo teraz jak już XP działa (ze swoim plikiem wymiany) to już po nich (w większośći lub w całości).

Na tą chwilę zdejmij partycje i załóż je ponownie np 50Gb na system i reszta na dane, trochę potrwa ale dałbym pełne formatowanie albo przetestował HDD softem na występowanie badów. Może zanik prądu "ubił" częściowo dysk.

PS. prawdziwi twardziele backupu nie robią i UPSa nie używają :D
  • #9 6831144
    c++
    Poziom 22  
    Z tym 100GB miejsca może być problem. Spróbuje usunąć coś z banku danych- może wejdzie. Ale jak sobie pomyślę, o następnym formacie, o dzwonieniu do Adobe, żeby zarejestrować Photoshopa, o ponownej konfiguracji kolorów... Odechciewa się :/

Wywnioskowałem, że Magic coś nabroił w systemie?
    Dzięki za pomoc :)
  • #10 6831152
    artaa
    Poziom 43  
    To jak w końcu ? masz te dane czy puściłeś formata po całości dysku i nowy XP?
  • #11 6831157
    Matuzalem

Poziom 43  
    artaa - szkoda czasu (to jednak raczej godziny niż minuty), IMHO, jeżeli dysk został raniony mocno to wyjdzie przy instalacji, jeżeli słabo, to z poziomu systemu szybciej da się to sprawdzić.
    Ale jest b. duża szansa, iż po zrepartycjonowaniu wszystko ożyje.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #12 6831202
    c++
    Poziom 22  
    90% danych odzyskałem. Format puściłem po całości. Nowy XP jest.

Dodano po 1 [minuty]:

Co do backupu- backup miałem w banku danych, jednak na ostatnim meczu musiałem go opróżnić. Co do tego UPS'a- przykładam się do zakupu powoli :)
  • REKLAMA
  • #13 6831215
    Matuzalem

Poziom 43  
    A transfery wróciły do normy, czy zostały na tych "ułamkach"?

Teraz jeszcze jakimś HDTune czy Victorią sprawdź S.M.A.R.T by wiedzieć czy i ew. jakie szkody ten zanik zasilania zrobił.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #14 6831221
    c++
    Poziom 22  
    Chyba się nie zrozumieliśmy- powyższa moja odp. jest do postu artaa'a: "
    To jak w końcu ? masz te dane czy puściłeś formata po całości dysku i nowy XP?"

Nie formatowałem ponownie dysku...

Ale chyba będę musiał, bo poczciwy PS się nie otwiera...
  • #15 6831260
    artaa
    Poziom 43  
    coś kręcisz, tu piszesz o formacie

c++ napisał:
    Matuzalem, podczas tworzenia nowej partycji zabrakło prądu, i żadna konsola odzyskiwania nic nie dawała, więc poszedłem po formacie :)

napisz dokładnie jak to w końcu było i czy masz po tych zabawach jakieś dane nadające się do odczytu na HDD
  • #16 6831302
    c++
    Poziom 22  
    Zaraz po wczorajszym formacie zapuściłem program do odzyskiwania danych, który odzyskał mi 90% danych...

Dysk normalnie działa, tylko wolno chodzi...
  • #17 6831327
    Matuzalem

Poziom 43  
    To znaczy, że nie działa normalnie i ... wracamy do punktu wyjścia.

Przyznam, że z moją zdolnością percepcji musi być źle, bowiem udało mi się już pogubić w tym co na temat swoich działań - tych do partycjonownaia i formatowania się odnoszących - napisałeś.
    Może inni są bardziej lotni, ale ja bym jednak poprosił o przedstawienie tego coś robił w sposób uporządkowany i spójny.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #18 6831389
    c++
    Poziom 22  
    Proszę uprzejmie:

Chciałem zrobić format (zawsze robię raz na pół roku, zeby PC nie był zaśmiecony), a że nie miałem zew. dysku, a na płytki kilkuset tysięcy zdjęć nie chciało mi się zgrywać, postanowiłem utworzyć partycje 100GB tylko na te zdjęcie i je tam skopiować (bo tak miałem tylko jedną- C) Ściągnąłem więc Particion Magic i zacząłem tworzyć nową partycje. Wszystko ładnie, pięknie, zatwierdzam, PC się resetuje, by zatwierdzić i załadować zmiany, pojawia się blue screen, ładowanie itp. PO 30 minutach tworzenia nowej partycji było jakieś 60% na pasku i chwilowa awaria prądu była. Wszystko szlag trafił, Windows się nie chciał ładować. Włożyłem płytkę, dałem bootowanie z CD w BIOS'sie i wpisałem w konsoli naprawczej fixboot, co nie dawało rezultatu, później fixmbr- żadnej poprawy. No nic mówię- może jako te dane odzyskam i formatuje. Po sformatowaniu i postawieniu na nowo Windy takie coś się dzieje z dyskiem. Utracone dane odzyskałem spec. programem (90% danych)

I teraz się pytam, czy muszę go zanosić do serwisu, ze względu na plomby, czy jest jakiś inny sposób...

Myślę, że teraz jest wszystko jasne :)
  • #19 6831417
    artaa
    Poziom 43  
    Zaczyna być :D

Zgraj dane dopóki masz do nich dostęp, zdejmij partycje, przetestuj dysk, załóż 2 partycje, instaluj system, zapuść testy obu partycji - jak coś będzie nie tak , to na gwarancję
  • #20 6831772
    c++
    Poziom 22  
    Ok, ale rozważam jeszcze otworzenie obudowy. Co muszę przełączyć i gdzie? :)

Pozdrawiam.
  • #21 6831836
    Matuzalem

Poziom 43  
    Zaprawdę, zaprawdę powiadam Ci: Nie czyń tego.
    Z Twoich postów wynika, że możesz sobie zrobić większa krzywdę niż jest teraz. Najpierw wyklucz przyczynę programowa - partycje na dysku, a dopiero potem możesz zacząć myśleć nad strona sprzętową (inną niż HDD).

O tym, że bez znajomości specyfikacji - płyta główna - nikt Ci nie wywróży, gdzie i co masz przepiąć już tylko dla porządku wspominam.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #22 6831924
    c++
    Poziom 22  
    Nie mam po prostu czasu na jakiekolwiek formaty- ponowne przywrócenie PC do stanu używalności zajmie o wiele za dużo...

Model płyty to Asus P5GC-MX/NTT/SI.

Czemu większą? To, że przepnę dysk do innej taśmy to chyba nie koniec świata? Można wpiąć z powrotem, no nie?

Pozdrawiam :)
  • #23 6831963
    Matuzalem

Poziom 43  
    Rób jak uważasz, ja - w każdym razie na pewno dziś - manuala ściągał nie bee, by sprawdzić co do czego można podpiąć i jakie powinny być ew. zmiany w BIOS-ie.

PS.
    Większą, bo jeżeli to rzeczywiście sprawa sprzętowa, a ktoś się do plomb przyczepi to będzie po gwarancji.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #24 6832065
    c++
    Poziom 22  
    Problem w tym, że nie mogę znaleźć faktury za ten PC, więc wysyłanie do serwisu na razie nie wchodzi w grę :/

Dzięki za pomoc koledzy :)
  • #25 6842145
    c++
    Poziom 22  
    I po problemie. Przesył danych na poziomie 150mb/sec i 5% obciążenie dysku. A wszystko dzięki odinstalowaniu kanałów IDE :)

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po formatowaniu systemu na dysku Samsung 320GB SATAII komputer działa bardzo wolno, a transfer danych według testu HD Tune wynosił minimalnie 0,4 MB/s i maksymalnie 3,5 MB/s przy obciążeniu dysku 52%. Problem pojawił się po przerwaniu procesu tworzenia nowej partycji 100GB za pomocą Partition Magic z powodu chwilowej awarii zasilania, co spowodowało uszkodzenie systemu plików i konieczność formatowania. Próby naprawy fixboot i fixmbr nie przyniosły efektu. Po odzyskaniu około 90% danych i ponownym zainstalowaniu systemu Windows XP problem z wolnym transferem pozostał. Wskazano, że przyczyną może być uszkodzenie partycji lub dysku, zalecając usunięcie wszystkich partycji i utworzenie ich ponownie z poziomu instalatora Windows, a także przetestowanie dysku programami HD Tune lub Victoria pod kątem bad sectorów i stanu S.M.A.R.T. Próba przepięcia dysku do innego gniazda SATA nie jest możliwa ze względu na plomby gwarancyjne na obudowie. Ostatecznie rozwiązaniem okazało się odinstalowanie kanałów IDE, co przywróciło transfer danych do około 150 MB/s i obciążenie dysku do 5%. Model płyty głównej to Asus P5GC-MX/NTT/SI. Wskazano, że ingerencja w sprzęt bez odpowiedniej wiedzy i naruszenie plomb może skutkować utratą gwarancji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA