logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować PCbug do komunikacji z procesorem Motorola 68HC11P2?

FARBAOLO 29 Maj 2004 15:23 2726 9
REKLAMA
  • #1 665766
    FARBAOLO
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    ma moze ktos jakis sensowny opis do tego programu jak nim ruszyc
    ten procesor bo zanic nie hce mi sie komunikowac .Ps jakies dane lub wymagania procesora lub jakie komputer musi miec parametry bo zaden inny program ktore mam nie ma tego procesora w swoich opcjach a walcze juz z tym bardzo dlugo i moje opcje sie juz wyczerpaly
  • REKLAMA
  • #2 665786
    fiszer
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Potrzebny jest wolny pc najlepiej ze 100mhz.
    Odpalaj z czystego dosu .
    Można tez wyłączyć casch w biosie pc.
  • #3 665852
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Niekoniecznie, jest już wersja PCBuga na szybsze komputery i jest też WinBug11.Wymagania procesora znajdziesz w jego PDFie i nie są duże. Nie zapomnij o zworce w RSie której chyba PCBug wymaga.
    Sprawdź też czy napewno masz dobrze opisane piny procka w tej obudowie.

SławeK
  • REKLAMA
  • #4 667588
    FARBAOLO
    Poziom 13  
    o jakiej zworce mowisz bo ja lacze tylko rxd txd i reset no i masa
  • REKLAMA
  • #5 668282
    fiszer
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Zwora w rsie nie jest wymagana.
  • REKLAMA
  • #6 668797
    FARBAOLO
    Poziom 13  
    sprawdzalem na 2 kompy 266 laptop i blaszak 500 celeron programy mam 3 pcbug na nowe i na stare dochodzi do momentu botowania i nic
    dale sie nie dzieje scalaki zmienialem rs232 , kwarce 4,8,16 tez nic ,zwarlem
    4i6,7i8 i tez nic z resetem i bez resetu ,nie moge sie polonczyc nie chce nawiazac komunikacji mod a ib na mase mam ,zasilanie jest, procesor dobry oscyluje sprawdzalem oscyloskopem nie wiem co by jeszcze moglo byc
  • #7 670236
    FARBAOLO
    Poziom 13  
    czy konkretnie trzeba ten program umiescic np dysk c jakas konkretna nazwa kaqtalogu i ten reset i zwory we wtyczce maja byc w koncu czy nie czy to jedno
  • #8 674083
    FARBAOLO
    Poziom 13  
    prubowalem prog11 na sc303 laczy sie bez problemu z hc11e9 a na tym
    hc11P2 nic dalej brak transmisji pcbugiem wogule nie moge sie polonczyc
    na zadnym wszystkie inne programy typu 11.exe, mot. craker chodza
    bez problemu moze cos rx tx w procesorze jest chodz mam jeszcze
    na hc 11F1 i tez pcbug nie pali a do prog11 niema wnim loadera hyba ze ma ktos i sie podzieli chyba ze jeszcze zle konfiguruje procesor ale na P2
    mam tak 73-txd1 72-rxd1 71-moda 70-reset 20-modb prosze o cokolwiek
  • #9 674182
    rocza
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    miałem podobne problemy z 68hc11ka4 z forda,próbowałem na różnych kompach z PROG11 i PCBUG3.42 w końcu mi się udało po wielu próbach
    przy konfiguracji max232 z TI nie poszły mi z ST,podłączony do com1(ważne),proc pentium 100 z DOS-em 6.22.
    udało mi się też na pentium 200MMX lecz nie poszło mi na comie z płytyi
    założyłem kartę multiO/i konfigurując porty na karcie na com1 i com2.
    pod windowsa jst program HC-load dostępny w okrojonej wersji na stroni
    www.microsyl.com który chodzi z szybszymi komputerami (testowałem na
    AMDk6-2 450 z płytąEPOX-a)
  • #10 685726
    FARBAOLO
    Poziom 13  
    mam hcload ale potrzebny mi jaki opis jak to uzyc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z konfiguracją programu PCBug do komunikacji z procesorem Motorola 68HC11P2. Użytkownik ma trudności z nawiązaniem połączenia, mimo stosowania różnych wersji PCBug i innych programów (np. Prog11, WinBug11, HC-load). Wskazano, że PCBug najlepiej działa na wolnych komputerach (około 100 MHz) z czystym DOS-em, czasem wymagane jest wyłączenie cache w BIOS-ie. W nowszych wersjach PCBug i alternatywnych programach wymagania sprzętowe są mniejsze. Istotne jest prawidłowe podłączenie linii RS232 (RXD, TXD, reset, masa) oraz zworek, choć zdania co do konieczności zworek są podzielone. Problemy mogą wynikać z konfiguracji portu COM, użycia odpowiedniego konwertera poziomów (np. MAX232 firmy Texas Instruments) oraz poprawnego opisu pinów procesora. Użytkownicy sugerują testowanie na różnych komputerach i portach COM, a także korzystanie z alternatywnych narzędzi jak HC-load, choć brak jest szczegółowych instrukcji do ich obsługi. Wskazano, że niektóre programy działają z innymi odmianami 68HC11 (np. HC11E9), ale nie z modelem P2, co może sugerować specyficzne wymagania sprzętowe lub programowe dla tego wariantu.
REKLAMA