logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy masło w papierku z folią aluminiową można podgrzewać w mikrofalówce?

Adrian Only 26 31 Lip 2009 22:10 10795 8
REKLAMA
  • #1 6843939
    Adrian Only 26
    Poziom 1  
    wsadziłem masło w papierku do mikrofalówki i zaczęło iskrzyć.. wyciągnąłem masło i pachniało jak spalone TV myśle, że przez to sreberko czy złotko. pytanie jest takie czy te iskry mogą źle wpłynąć na masło? i czy masło można spokojnie zkonsumować?
  • REKLAMA
  • #2 6843965
    gruby1
    Poziom 29  
    Ocena: 171
    Też tak kiedyś zrobiłem. Fajne efekty (widowiskowe) . Masełko zjadłem, żyję i mam się dobrze :D
  • REKLAMA
  • #3 6844137
    MoniTOX
    Poziom 27  
    Ocena: 320
    Ogólnie żywność z mikrofalówki jest niezdrowa.
    Iskry leciały bo wytwarzają się mikrofale.
    Nasze jedzenie jest gorące ponieważ podgrzewają one wodę w produktach.
  • REKLAMA
  • #4 6844255
    strdb940
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam. Jeśli się nie mylę to z ta woda to nie tak do końca. Mikrofalówka działa na zasadzie zmiany polaryzacji w wielkim uproszczeniu. Produkty zawierają cząstki tak zwane dipole które maja dwa bieguny dodatni i ujemny. Jeśli szybko będziemy zmieniać polaryzacje pola w jakim się znajdują (Mikrofalówka) to ich ruch spowoduje ocieranie się o siebie a tym samym wytwarzanie temperatury. W ten sposób produkty podgrzewają się szybko i jednolicie. Co do metali w mikrofalówce (np złotko od masła) to łatwo jest się domyśleć ze metal powoduje indukowanie ładunków elektrycznych z pola wytwarzanego przez mikrofale stąd widoczne wyładowania i jak ktoś już zaryzykuje brak możliwości podgrzania żywności w np metalowym garnku który tworzy swego rodzaju klatkę Faraday'a ktora uniemożliwia przenikanie pola do żywności a tym samym zapobiega jej podgrzewaniu sie. Pozdrawiam
  • #5 6861219
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    No nie wiem . Mam mikrofalowke Kenmore i podgrzewam produkty w folii aluminiowej jak tez czasem z lyzka czy widelcem i nie ma iskier a produkty sa podgrzane. Co do jednolitosci podgrzewania to tez bym sie upieral gdyz jedzenie mocno ubite (jak np. zimniaki tluczone czy golabki ze o grubych kawalkach miesa nie wspomne) podgrzewaja sie na wierzchu do wysokiej temperatury a w srodku sa jescze zimne. A taki talerz np. tez takie dipole zawiera a sie nie podgrzewa...
    Pozdrawiam
  • #6 7417432
    kubica87
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mikrofale wprawiają cząsteczki wody znajdujące się w nagrzewanym ciele w drgania rotacyjne. Energia drgających cząsteczek wody, w wyniku silnego tłumienia drgań rozprasza się i jest przekazywana cząsteczkom podgrzewanego ciała – tym samym rośnie jego energia termiczna
  • REKLAMA
  • #7 7417494
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Taaa dywagujecie o początku świata a kolega bez tego masła z głodu padnie.
    Oczywiście że można zjeść, zeskrob wierzchnią warstwę, powąchaj, poliż jak normalne to wcinaj.
  • #8 9025932
    mcvyger
    Poziom 1  
    Do starej mikrofali Haier wsadziłem masło na pełną moc bez papierka. Po 2 sekundach był błysk i mikrofala przestała działać. Co mam robić???

Moderowany przez Olek II:

Wykopaliska zamykam.

• #9 9026018
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2309
    Wykopaliska zamykam zalecając zapoznanie się z regulaminem forum.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php

Podsumowanie tematu

✨ Podgrzewanie masła w papierku z folią aluminiową w mikrofalówce może powodować iskrzenie, co wynika z obecności metalu (np. sreberka lub złotka) indukującego ładunki elektryczne w polu mikrofalowym. Iskry są efektem wyładowań elektrycznych i mogą powodować nieprzyjemny zapach spalenizny, jednak spożycie masła po takim podgrzaniu jest możliwe, o ile nie wykazuje ono wyraźnych oznak zepsucia. Mikrofalówka działa poprzez wzbudzanie dipoli wody w produktach, co generuje ciepło przez tarcie cząsteczek. Metalowe elementy w mikrofalówce mogą powodować iskrzenie i uszkodzenia urządzenia, dlatego ich stosowanie jest ryzykowne. Podgrzewanie żywności w folii aluminiowej jest generalnie odradzane, choć niektóre modele mikrofalówek (np. Kenmore) mogą tolerować krótkie podgrzewanie z metalowymi elementami bez iskrzenia. Warto zwrócić uwagę, że podgrzewanie w mikrofalówce bywa niejednolite, a metalowe naczynia mogą działać jak klatka Faradaya, blokując przenikanie mikrofal i uniemożliwiając podgrzewanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA