logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie szukać informacji o modułach CC1000? Polecane strony i źródła

nojmi 30 Maj 2004 21:05 5712 24
REKLAMA
  • #1 667460
    nojmi
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Chcialby jak najwiecej sie dowiedziec o modulach CC1000. Gdzie szykac? Moze sa jakies dobre strony na ten temat? Pomozcie prosze. Narazie jestem zielony, ale nie calkowicie. Kazda informacja bedzie przydatna. Z gory wielkie dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 667469
    Redok
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    poszukaj na zse.abc.pl
  • #3 667535
    nojmi
    Poziom 20  
    Dane katalogowe juz mam, ale dzieki. Moze macie cos innego? Jakies opisy od podstaw.
  • REKLAMA
  • #4 667831
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    Ale jakie sczegoly ? Layout-u nie odstaniesz nie ludz sie :wink: Jedyne co potrzebujesz to jak go uruchomic i skonfigurowac rejestry a to jest w manualu.
  • #5 668357
    nojmi
    Poziom 20  
    No dobra. A jak w takim razie uruchomic te moduly?
  • #6 668612
    nebo
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    podobny temat był już poruszany jeśli dobrze pamiętam, i chyba nawet jest plik wsadowy do avr z konfiguracją.... poszukajcie a znajdziecie...
  • #7 669085
    nojmi
    Poziom 20  
    Poszukalismy i znalezlismy juz dawno. Szczerze mowiac nic mi to nie dalo. Nic z tego nie kumam. Myslalem, ze CC1000 gdzies jest ladnie opisany, ze jest wyjasnione jak uruchomic to cudo.

Jak narazie prawie nic nie wiem o CC1000. Kazda pomoc sie przyda. Nie wiem nawet do czego sluza poszczegolne rejestry, a co dopiero mowic o ich zmienianiu. Jak macie jakas wiedze na ten temat, materialy, skany czasopism to bardzo prosze o pomoc, o ich udostepnienie.
  • #8 670199
    nebo
    Poziom 16  
    nojmi napisał:
    Poszukalismy i znalezlismy juz dawno. Szczerze mowiac nic mi to nie dalo. Nic z tego nie kumam. Myslalem, ze CC1000 gdzies jest ladnie opisany, ze jest wyjasnione jak uruchomic to cudo.

Jak narazie prawie nic nie wiem o CC1000. Kazda pomoc się przyda. Nie wiem nawet do czego sluza poszczegolne rejestry, a co dopiero mowic o ich zmienianiu. Jak macie jakas wiedze na ten temat, materialy, skany czasopism to bardzo prosze o pomoc, o ich udostepnienie.

ja się z nim zgadzam i w imieniu narodu proszę o wiedze.... czy to tak dłużo dla spragnionej wiedzy ludności.... i jeszcze raz prosze....
  • REKLAMA
  • #9 677079
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Ludzie, to już było tyle razy, a na downloadzie elektrody macie gotowca dla avr, cc1000 nie są łatwe, całość sprowadza się do tego:
    uruchamiamy - wpisujemy podstawowe rejestry, MAIN, Freq itp.
    potem reszta rejestrów
    (w nocie aplikacyjnej jest to ładnie rozrysowane, a SmartRF Studio odwala kalkulacje rejestrów)
    Kalibracja - cc1000 musi się "obudzić" i ponastawiać
    Po tym jest gotowy do roboty. zależnie od ustawień:
    W trybie Manchester podajemy mu dane według jego sygnału zegarowego, on z tego robi kod manchester i śle w eter, tryb NRZ jest podobny tylko nie cc1000 nie koduje danych, tryb Uart jest najprostrzy bo traktjemy wtedy moduł jako początek i koniec kabelka RS232. To też jest w nocie narysowane

ale od podstaw:
    CC1000 to kosmicznie zaawansowany, inteligentny transceiver (że w tamte i na zad :) ) na pasmo do wyboru 300-950Mhz (około) jest jak mikrokontroler, sterują nim rejestry, które dzięki uprzejmości chipcona możemy se zmieniać i tak kolejno:
    00h - rejestr MAIN - główny, w nim są podtsawowe podstawy :)
    MAIN[7] - nadawa(1) czy dostaje dane(0)
    MAIN[6] - wybiera częstotliwość A(0) czy B(1)
    MAIN[5] - włącza część RX (odbiór)
    MAIN[4] - włącza część TX (nadawcza) stan[0] - uruchomione
    MAIN[3] - włącza syntezer częstotliwości
    MAIN[2] - odpala oscylator (silnik :) )
    MAIN[1] - włącza BIAS (generator prądu) i bufor oscylatora
    MAIN[0] - RESET (wart. 0 - reset) chyba nie musze tłumaczyć... jedyne czego nie wywala to rejestr MAIN trzeba potem wstawić stan 1

rejestry 01h - 06h tam wpisujemy częstotliwości A i B
    07h - 08h Separacja częstotliwości (w końcu FSK!)
    09h - ile ustrojstwo ma zeżreć prądu (więcej >> dalej :) )
    I tak dalej i tak dalej, nie ma tam nic ciekawego, a SmartRF studio policzy co trzeba, wystarczy wpisać a potem odczytać 0Eh, przy kalibracji
    (tam jest bit który mówi o zakończeniu kalibracji 0E(3)

podłączamy kabelkami do procka i jedziemy rejestry kalibracja i potem jak chcemy nadawać to za pomocą rejestru konfigurującego wpisujemy do MAIN że nadajemy i na Dclk mamy zegar na dane (DIO) nie nadajemy to odbieramy (też trza wpisać w rejestrze) na Dclk mamy zegar i kolejne dane na DIO (chyba że jesteśmy w trybie UART, wtedy jeden DIO nadaje DCLK wysyła, ale kierunek i tak trzeba wpisać w rejestr MAIN)

Przed wysłaniem danych trzeba jeszcze wysłać 16bajtów preambuły (55h) i potem jeden bajt inny (np. 10h) żeby układy się odnalazły w eterze i zestroiły

I to by była cała filozofia, mi to wystarczyło do uruchomienia prostej transmisji, dokładniej wszystko jest w nocie aplikacyjnej, u mnie zaskoczyło za pierwszym razem, potem zacząłem kombinować i coś się schrzaniło.

Obecnie pracuje nad kodem na AVR, jak zrobie to opublikuje za free, więc nie pytajcie czy coś mam, jak będe miał to dam!
  • #10 678215
    nebo
    Poziom 16  
    może to będzie głupie i mało sprecyzowane pytanie ale w jakim języku pisałeś dotychczas programy i dla jakiego cpu ????
  • REKLAMA
  • #11 681526
    McRancor
    Pisałem tylko na rodzinę AVR (Tiny12, 90S2313, 90S8535, ATMega16)
    głównie w asemblerze, ale teraz mieszam asemblera z bascomem, bo w bascomie łatwiej robić pętle opóźniające i bascom "robi" obsługe lcd. Na tiny12 pisałem w AVRStudio, bo bascom nie daje sobie rady z Tiny12.
    Kiedyś też dłubałem troche na 2051, ale to w Bascomie, więc żaden wyczyn
  • #12 711008
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 721490
    Vassili Zaicev
    Poziom 12  
    A dlaczego nie skorzystacie z CC1010?
    Praktycznie te same mozliwosci + wbudowany mikrokontroler ze stajni '51 , 32kb flash itd itp.

Modem na tym to raczej zrobic bedzie ciezko, co najwyzej taki o rzeczywistej przepustowosci max 10kbit, bo z mojego doswiadczenia obecnego stwierdzam ze to slabo chodzi w trybach 38kbaud i 76kbaud, zwlaszcza w tym ostatnim.
    No chyba zeby uzyc trybu fullduplex, ale on jest slabo udokumentowany.
    Tak czy siak wiecej speeda = mniejszy zasieg, duuuzo mniejszy.
  • #14 722088
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 722838
    Vassili Zaicev
    Poziom 12  
    Wg mnie te historie o stabilnosci cc1010 conajmniej przesadzone. Wprawdzie na elektronice w ogole sie nie znam, ale mialem okazje programowac te uklady. Zbudowalem program ktory silnie opiera sie na przerwaniach (timer-uart-rf) , do tego auto-rekalibracja ukladu co 2 min, plus zmiana RF freq w locie z uarta, chodzi to po kilka godzin dziennie i nie narzekam na zadne zwieszki.
    Fakt, nie raz myslalem ze ten uklad to miniaturowa enigma, ale zawsze na koncu znajdowalem ten blad.
    Moze problem wynika stad ze ten uklad jest silnie zbajerowany.
    Przegladalem popularne tutaj '51 i po doswiadczeniach z cc1010 lookam na parametry i stwierdzam ze to jakas nedza z bryndza, 2kb flash, czy 4kb , ramu "az" 128 bytes, kurcze co to ma byc na piloty do TV?
    Najbolesniejszy ten ram. No i portow cos malo, zasilanie po 5v najczesciej, ADC nie ma sa za to jakies "komparatory" , spi to rzadki rarytas, lipa.
    Tylko ze znowu cc1010 ma mase nozek i drobny jest bardzo, ciezko to od strony technicznej objac, ale jego parametry sa silna pokusa...
  • #16 723153
    McRancor
    Skąd wziąłeś moduł cc1010?

Piszesz że na elektronice się nie znasz, ale o ile mi wiadomo to sam chip nic nie robi, trzeba do nie go jeszcze pare pierdułek typu dławiki rezystory precyzyjne kondensatory i kwarc. Kupiłeś gdzieś, a jeśli to gdzie, gotowy moduł? Czy kompletowałeś elementy, bo w takim wydaniu cc1010 to droga zabawka!

Poza tym Twoje posty nie tzymają się kupy, najpierw piszesz że fajny, a potem że "brendza" to w końcu fajny czy nie? Bo nie wiem czy wywalać na tą impreze kase, bo w końcu najprostrzy zestawik zakosztuje ponad 200zeta
  • #17 723492
    Vassili Zaicev
    Poziom 12  
    sorry piszac nedza mialem na mysli te popularne tanie kosci '51 z paroma kb flasha i garscia RAM.

sam CC1010 jest niesamowity w porownaniu do tego co widze po witrynach netowych (jesli chodzi o '51)
    32 flash + 2kb ram! + 265b ram , do tego 2 cale wolne porty + spi + 2 wejscia na przerwania zewn, w ogole pelen wypas , no i 2.5 x speed standardowej 51
    tak jako laik

a te aplikacjew z cc1000 + '51 to nie dosc ze wymagaja synchronicznej obslugi tego urzadzenia (tak slyszalem) to zajmuja bezcenne zasoby mikrokontrolera ktore mozna wykorzystac do innych celow

widzialem tez niedawno uklady nordika (o ile dobrze pamietam) , tam byly lepsze transfery(do 1 Mbit), ale chyba logiczne ze przy tej samej mocy wyjsciowej i zwiekszonej przepustowosci i czestotliwosci zasieg leci w dol na leb na szyje (poprawcie mnie jesli sie myle)

PS. To co programowalem to byl pakiet cc1010DK , ale prywatnie tez chcialbym sobie zrobic taki 1010 , tylko qrcze ciezko bedzie od strony elektronicznej
  • #18 724395
    McRancor
    szczerze mówiąc jeśli chodzi o dostępność modułów cc1010, to nie da się....

W tej sytuacji wole zmarnować te 2KB kodu na cc1000, ten przynajmniej jest sprawdzony i szeroko znany! No i porównywalnie o wiele tańszy!
  • #19 724488
    Vassili Zaicev
    Poziom 12  
    nie bardzo rozumiem , na allegro mozna kupic kosci cc1010 za okolo 20zl
    a ile kosztuja te cc1000?
  • #20 724825
    nebo
    Poziom 16  
    w jednym sklepie w necie widziałem za około 70-80zł jeden już dokłądnie nie pamiętam....
  • #21 725399
    McRancor
    Zapominacie o jednym, kupić chip to nie problem, tylko sam nic nie zrobić, tutaj mowa o cc1000pp
    czyli module do którego podłączasz mikrokontroler, zasilanie i antene, nie musisz się bawić z pozostałymi elementami!

ja kupiłem kiedyś kilka cc1000pp po 48zł w Soyterze
  • #22 725599
    Vassili Zaicev
    Poziom 12  
    Tez sie przymierzam do tych PP , z tym ze 48zl to cena netto :(
    Tak na poczatek, od czegos trzeba zaczac.

PS. A jakie mikrokontrolery stosowales i do jakich zastosowan mialy byc te cc1000?
  • #23 725726
    McRancor
    Był to prosty pilot do bramy garażowej, z duuużym zasięgiem i prostym kodowaniem tablicowym, co w miare uodparniało dziadostwo na skanowanie,

korzystałem z cc1000, 90S2313 i zasilania bateryjnego 3V, cc1000 robił w trybie UART, który to tryb jest baardzo przyjemny!

Niestety kodu nie mogę udostępnić, ponieważ była to robota na zlecenie i wyzbyłem się do niego praw!
  • #24 1834147
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 223
    A ja chętnie poczytałbym coś o cc1000 i cc1010, od podstaw ale najlepiej po polsku... Wczoraj przez pomyłkę wpadł mi w ręce moduł Chipcon CC1010EM i zacząłęm się nad nim zastanawiać ;)

Muszę go oddać, ale temat mnie zainteresował.
  • #25 1834172
    McRancor
    Po polsku było sporo na ten temat w Elektronice Praktycznej

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania informacji i materiałów na temat modułów radiowych CC1000, szczególnie ich uruchamiania i konfiguracji rejestrów. Użytkownicy wskazują, że podstawowe dane katalogowe i layout modułu są trudne do zdobycia, ale manuale i noty aplikacyjne Chipcona zawierają opis konfiguracji rejestrów, kalibracji i trybów pracy (Manchester, NRZ, UART). Wskazano na dostępność gotowych przykładów oprogramowania dla mikrokontrolerów AVR, m.in. na forum elektrody oraz w Elektronice Praktycznej (artykuły z 2003 i 2004 roku). Poruszono także temat alternatywnego modułu CC1010, który posiada wbudowany mikrokontroler 8051 z pamięcią flash i RAM, ale jest droższy i bardziej skomplikowany w obsłudze. CC1000 jest chwalony za prostotę integracji z różnymi mikrokontrolerami, zwłaszcza AVR, oraz za stabilność i szerokie zastosowanie, np. w pilotach do bram garażowych. Wymieniono też kwestie cenowe i dostępność modułów CC1000PP oraz CC1010, a także trudności związane z samodzielnym montażem i koniecznością stosowania dodatkowych elementów pasywnych. Polecane źródła to oficjalna strona producenta Chipcon oraz archiwa Elektroniki Praktycznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA