logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka bezprzewodowa GSM - problem z ładowaniem Nokia DCT4 z baterii 9V

Gsm_Malina 30 Maj 2004 23:36 4312 21
  • #1 667722
    Gsm_Malina
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam niedługo jade na wakacje gdzie nie bedzie gniazdka 230V oraz 12V a akumulatora samocodowego nie wezme ze sobą. Zrobiłem ładowarke bezprzewodowa czyli zasilana z baterii 9V poniżej załanczam schemat jest on bardzo prosty. Mam nokiie z serii dct4 i tu jest probem ta ładowarka ładuje tylko DCT3 a DCT4 tylko pokazje Bateria nie jest łądowana. Zamiast M 7805 włożyłem 06 08 i nadal tak samo. DCT3 no probelem spawdzałem też na telefonach Siemens podłaczyłem 7806 i diode prostownicza do masy żebu troche podnieśc napięcie na stabilizatorze. Może jakieś porady.
    Załączniki:
    • Ładowarka bezprzewodowa GSM - problem z ładowaniem Nokia DCT4 z baterii 9V ładowarka.jpg (4.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 667752
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Ja bym spróbował z kondensatorami ceramicznimi na wej + masa i wyj + masa.
  • #3 667791
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Chcesz ładowac akku bateria 6F22?
    Jesli tak to tego nie widze :)
  • #4 667810
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Gsm_Malina napisał:
    Może jakieś porady.
    Połowa energii idzie na grzanie stabilizatora. A co do tego problemu z działanie, to może potrzeba jakies piny we wtyczce do telefonu zewrzeć, albo dokładniejszego napięcia.
  • #5 667879
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Ocena: 226
    Widzialem reczna ladowarke dodawana do zestawow Idei. Moze to smiesznie wyglada, ale mam takie cudo i dziala. Nie wiem jak oddzialuje na baterie, ale z pewnoscia niekorzystnie :( To tylko awaryjna ladowarka, wiec moze za tym sie rozejzysz?
    Pozdrawiam
    Marcin
  • #7 668183
    CKsrv
    Poziom 32  
    Jakos kombinujesz - jak kon pod gore.
    1. Jaka bateria? - li-pol, li-jon, ni-mh?
    2. Napiecie.
    3. A kto powierział ze to musi się odbywac za posrednictwem telefonu (to on jest ladowarka a dopina sie zasilacze)? Mozna bezposrednio !
    4. Lepszym zródłem był by akumulatorek "zelowy" 6V i dobrany R szeregowy 0,47R lub takie 2 a dodatkowo mozna zasilic z niego jakąś swiatłosc lub radyjko.
    5. Najlepiej kup sobie jeszcze dodatkową batt do telefonu - a na długo wyjezdzasz? W pobliskim sklepie - (ten oddalony o 4 km) jest taka kartka na scianie "Ładowanie Komórki 1zł" - trzeba miec wlasna "ładowarke". Raz na 7-10 dni mozna się przejść :).
  • #9 668231
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ale ten Zener w układzie to niczego nie wnosi - moze ciepło :)
  • #11 668259
    CKsrv
    Poziom 32  
    Jak masz wpietego Zenera?
    Zaporowo od razu przy bateriach? I tak nie zbijesz tym do 5,1V z 6V. Po za tym taki stabilizator ma wydajnosc około 0,1 prądu zenera - jesli wiesz o czym mówię. Pozbądz się go - moze ruszy na szeregu 3 a nie 4 "paluchów".
  • #12 668299
    Gsm_Malina
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Diode zenera miałem 2W więc jakoś poszło, podłączyłem też 4xR6 i moja nokia 3510 nadaj nie ładuje. Może najlepszym rozwiązaniem bedzie żebym wzioł ze soba z 4 takie bateri i po szpawie potem tylko wybiore się do miasta na cały dzień i sobie poładuje.
  • #13 668343
    CKsrv
    Poziom 32  
    A moze lepiej wykonac patent na zasilanie tel z batt alkalicznych? Patent był w motorówkach i alcatelach.
    Opcjonalnie mozna nabyc 3 ogniwka 2-3Ah (ok 8 pln/szt) i moze na 14 dni styknie :)
    Nic nie szkodzi aby akku ładował akku :)
  • #14 1938925
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 1939891
    macek
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Albo ladowarke samochodowa do noki sobie kup i przerob zasilanie na 9V powinno dzialac bez kombinowania
  • #19 1992937
    hasder
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    mógłbym prosić kogoś o wrzucenie schematu na nokie z serii DCT3? muszę do przyszłego tygodnia zgłosić projekt, a przyznam się, że nie jestem jeszcze tak do końca "wmieszany" w składanie układów. Jestem dopiero na drugim roku elektroniki a praktyczną przygodę z nia zacząłem dopiero od niedawna. Byłbym niezmiernie wdzięczny :)
    tutaj sądane baterii (Li-ion BLC-2 3,6V)
  • #20 1994278
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    hasder napisał:
    mógłbym prosić kogoś o wrzucenie schematu na nokie z serii DCT3? muszę do przyszłego tygodnia zgłosić projekt, a przyznam się, że nie jestem jeszcze tak do końca "wmieszany" w składanie układów. Jestem dopiero na drugim roku elektroniki a praktyczną przygodę z nia zacząłem dopiero od niedawna. Byłbym niezmiernie wdzięczny :)
    tutaj sądane baterii (Li-ion BLC-2 3,6V)

Wybacz ale to troche dziwnie wygląda - drugi rok i już chcą projektów ?
    Poszukaj na elektrodzie, w internecie - napewno jest :D
  • #21 1995803
    hasder
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Dziwnie wygląda, ale takie wymagania mam w szkole... :|
    Na elektrodzie szukalem ale nie znalazłem takowych, a w internecie szukam ale nie potrafię się doszukać :roll:
  • #22 1996340
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest problem z ładowaniem telefonów Nokia z serii DCT4 za pomocą samodzielnie wykonanej ładowarki bezprzewodowej zasilanej z baterii 9V. Ładowarka działa poprawnie z modelami DCT3, natomiast DCT4 wyświetla komunikat o braku ładowania baterii. Próby zastąpienia stabilizatora LM7805 innym typem (np. 7806) oraz zastosowanie diody zenera 5,1V nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Wskazano, że bateria 9V ma zbyt małą pojemność prądową, co utrudnia skuteczne ładowanie. Proponowano użycie kilku baterii R6 (paluszków) w szeregu oraz kondensatorów ceramicznych na wejściu i wyjściu stabilizatora w celu poprawy stabilności napięcia. Zasugerowano także alternatywne źródła zasilania, takie jak akumulatory żelowe 6V z rezystorem szeregowym, lub ładowanie baterii osobno. Wskazano, że stabilizatory liniowe generują straty ciepła, a diody zenera nie są efektywnym rozwiązaniem do stabilizacji napięcia w tym układzie. Pojawiły się też sugestie dotyczące zakupu gotowych ładowarek samochodowych lub noszenia zapasowych baterii. Dyskusja zawierała również prośby o schematy ładowarek do telefonów Nokia DCT3 oraz uwagi dotyczące wymagań szkolnych związanych z projektami elektronicznymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA