logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neptun 358A - Smużenie obrazu przy większym kontraście i jaskrawości kineskopu

miras 23 Gru 2002 17:51 1707 7
REKLAMA
  • #1 69791
    miras
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Dostałem przeznaczonego na złom w/w neptyka.Pęknięta cewka TVL91 i leżał bu 208.Podmieniłam wszystko i jest obraz tylko tyle że kineskop ma objawy smużenia przy większym kontraście i jaskrawości.Wprawdzie spalony był rezystor w dzielniku napięcia przy regulacji S2 i kineskop chodził nie wim ile z pełnym napięciem ale czy to mogło załatwić go dokumentnie.Kineskop jest koreański i dlatego mam wątpliwości czy czegoś się nie da jeszcze dla niego zrobić bo trochę szkoda go wyrzucać a wymiana kineskopu nie wchodzi w grę.Nie mam czym zmierzyć emisji katod ale może jest sposób na upewnienie się , że to już złom ?
  • REKLAMA
  • #2 69909
    packetm
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Jeśli nie masz czym sprawdzić emisji kineskopu, najprostszy i najpewniejszy sposób to zewrzeć na chwilkę rezystor szeregowy w żarzeniu lub cewkę dławika jeśli w danym odbiorniku występują. Jak niema tych elementów, to można spróbować zasilić żarzenie kineskopu z transformatora ok.8V, i obserwować ekran TV jeśli zauważymy poprawę jakości obrazu ( lepszy kontrast, brak zaciągania, wyrównanie świecenia poszczególnych kolorów) to znaczy że mamy do czynienia z utratę emisji.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 70090
    Malek
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Czesc!
    A nie prościej odłaczyc wiązke wzmacniacza wizji a nastepnie po koleji
    dołanczać poszczególne katody na chwile do masy, ,,Kolory ich intensywność bedziesz miał jak na dłoni".
    Jak któraś emisja działa bedzie słaba dołącz to działo do masy poprzez multimetr na zakresie prądowym i potrzymaj- zobaczysz ze prad emisji bedzie wzrastał tzn. nastąpi jego regeneracjia. Na jak długo?- któz to wie ale jest róznie.
    Pozdrawiam.
  • #4 70684
    miras
    Poziom 15  
    Niestety zwiększenie żażenia nic nie daje.Trochę za niskie jest zasilanie U2 max 800 V może to świadczyć o zbyt niskim wysokim , nie wiem czy to jest zależność liniowa.Zamiast bu 208 podłożyłem KT838 ale to nie powinno mieć znaczenia ?
  • #5 70696
    micro
    Poziom 20  
    Ocena: 45
    Smużenie może być też spowodowane złą pracą któregoś wzmacniacza sygnału video (np. kiepska filtracja wzmacniacza po p.cz.).
  • REKLAMA
  • #7 70850
    miras
    Poziom 15  
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi jeszcze raz załość przeanalizowałem i wyszło na kineskop - to szmelc.Mam jeszcze jedno pytanie czy była by możliwość podłożenia innego kinola np od monitora 15" .Wiem że jest mniejszy ale pomijając kwestie mechaniczne , rozmiar szyjki i podmianę gniazda czy jest szansa na zadziałanie takiej himery tzn. jak zachowają się cewki odchylania i co z wysokim bo chyba jest zbyt duże na 15 " kineskop.Ciekawe czy ktoś tego próbował ?.Mam dwa sprawne kineskopy 15 " i szkoda ich wyrzucić a nie ma do czego wsadzić.Co o tym sądzicie panowie.Krytyka w każdej postaci mile widziana.
  • REKLAMA
  • #8 72465
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 867
    eeeeeeeeeeee............ no co Ty słoń na mrówkę? Nigdy nie rób dziwnych przeróbek to nie wskazane i niebezpieczne.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kineskopu Neptun 358A, który wykazuje smużenie obrazu przy zwiększonym kontraście i jasności. Uszkodzona była cewka TVL91 oraz rezystor w dzielniku napięcia przy regulacji S2, co mogło wpłynąć na napięcie wysokie (U2 max 800 V). Próby zwiększenia żarzenia nie poprawiły obrazu, co sugeruje utratę emisji katod kineskopu. Zalecane metody diagnostyczne to chwilowe zwarcie rezystora szeregowego w żarzeniu lub zasilanie żarzenia z zewnętrznego transformatora 8 V w celu oceny poprawy jakości obrazu. Smużenie może także wynikać z nieprawidłowej pracy wzmacniacza sygnału video, np. złej filtracji pośredniej częstotliwości. Napięcie 800 V na S2 jest uznawane za wysokie dla tego kineskopu. Próba podmiany kineskopu na mniejszy 15" (np. z monitora) jest odradzana ze względu na różnice w cewkach odchylania, napięciu wysokim i rozmiarze szyjki, co może być niebezpieczne i nieefektywne. Wymiana kineskopu w Neptunie 358A jest trudna, a uszkodzony kineskop koreański uznano za nie do uratowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA