logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy programator Willem obsługuje pamięć EEPROM 24W16?

quiet 06 Sie 2009 13:08 4216 10
REKLAMA
  • #1 6862979
    quiet
    Poziom 17  
    Ocena: 75
    Chce zbudować programator wilem? Czy obsłuży on moja pamięć? Wiem ze obsługuje 24c16 ale czy 24w16 to nie jestem pewien. Proszę o rady.
  • REKLAMA
  • #2 6863025
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1400
    Tak obsługuje tą pamięć.
  • REKLAMA
  • #3 6867707
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Nie buduj tego dziadostwa... W necie krążą schematy seeproga. Tym się zainteresuj jeżeli już koniecznie chcesz budować samemu.
  • REKLAMA
  • #4 6869485
    quiet
    Poziom 17  
    Hmm generalnie to chodzi mi o to zeby zbudowac tani i prosty programator..pewnie uzyje go tylko raz wlasnie do zaprogramowania mojej pamieci..moze jeszcze kilka razy w przyszlosci..dlatego chce zbudowac go sam..zeby bylo tanio.
  • #5 6869685
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    quiet napisał:
    Hmm generalnie to chodzi mi o to żeby zbudować tani i prosty programator..pewnie użyje go tylko raz właśnie do zaprogramowania mojej pamięci..może jeszcze kilka razy w przyszłości..dlatego chce zbudować go sam..żeby było tanio.
    Pamięć szeregową 24W16 zaprogramujesz za pomocą programatora JDM pod IC-Prog, jako 24C16, zobacz:
    ale programator JDM należy trochę przerobić (zworki), zobacz:
    Poczytaj więcej o tym TAM.

P.S. Pa Russkij panimajesz? to smotri ТАМ
    Zwróć też uwagę na kolejność wyprowadzeń w zależności od użytej obudowy oraz producenta, zobacz: TU i TAM - konieczne ewentualnie przekrosowanie i przejściówka do podstawki w programatorze JDM.
  • #6 6873159
    quiet
    Poziom 17  
    Na śmierć zapomniałem o JDMach. Hmm przemyslalem wszystko i stwierdziłem że lepiej takiego JDMa będzie kupic na allegro. Ceny ok 20-30zl. Czy moglibyście doradzić jakiś programator z allegro?
  • #7 6873196
    Quarz
    Poziom 43  
    quiet napisał:
    Na śmierć zapomniałem o JDMach. Hmm przemyślałem wszystko i stwierdziłem że lepiej takiego JDMa będzie kupić na allegro. Ceny ok 20-30zl. Czy moglibyście doradzić jakiś programator z allegro?
    Kupić możesz jakiegokolwiek, a przeważnie i tak należy go 'udoskonalić' (czyt. poprawić połączenia) by był zgodny z tym schematem:

Zobacz też jak należy wkładać do podstawki poszczególne układy:
    "Wycięcie" 'kostki' jest zawsze na górze.
  • #8 6873217
    quiet
    Poziom 17  
    Hmm a jesli w opisie aukcji jest napisane ze obsługuje 24cXX to rownież będzie trzeba go przerabiać? Myśle nad zakupem:
    Link lub Link
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 6873292
    Quarz
    Poziom 43  
    quiet napisał:
    Hmm a jesli w opisie aukcji jest napisane ze obsługuje 24cXX to rownież będzie trzeba go przerabiać? Myśle nad zakupem:
    Link lub Link
    Na podstawie fotek trudno to stwierdzić (nie widzę schematu ideowego). Ten pierwszy (z 5-cioma podstawkami DIL-8 - przerost formy nad treścią i jego cena) jest jakiś dziwny - wszak PIC16F84 (w obudowie DIL) jest układem o 18-nastu 'nogach'.
    Natomiast ten drugi jest chyba (tak mi się wydaje) zbyt "oszczędnym" (nie widzę drugiego kondensatora elektrolitycznego oraz drugiego tranzystora).
    Przecież przy odrobinie własnej inwencji zmontujesz sobie go samodzielnie na uniwersalnej płytce drukowanej - oprogramowanie (IC-Prog) możesz otrzymać ode mnie, ale nietrudno jest je znaleźć w internecie.
  • #10 6873730
    quiet
    Poziom 17  
    Quarz wielkie dzięki! Bardzo mi pomogłeś! Analizując schematy które podałeś również doszedłem do wniosku ze samemu wykonam taki programator. Mam jeszcze takie pytanie..czy posiadasz może gdzieś schematy ideowe a może nawet schematy płyt drukowanych jakiegoś dobrego programatora? Czy te schematy które podałeś można użyć do wykonania takiego programatora? Schematy które podałeś w Twoim przedostatnim poście różnią sie od siebie stąd moje pytania.
  • #11 6873873
    Quarz
    Poziom 43  
    Rysunków płytek drukowanych nie mam, IMHO, najbardziej uniwersalnym schematem programatora JDM jest podany TAM schemat w załączniku: JDM2001_SCH.pdf, ale narysowane tam trzy LED - mające sygnalizować stany pracy programatora - są moim zdaniem zupełnie zbędne i tylko niepotrzebnie obciążają port COM komputera.
    Strona o IC-Prog jest TAM, a lista dostępnym wersji (do ściągnięcia) programu IC-Prog TAM.
    Natomiast strona twórcy JDM - Jens Dyekjær Madsen - z opisem Jego programatora JDM jest TAM.
    Lista programowanych układów (moim zdaniem nie jest ona kompletna) za pomocą JDM2001 i pod IC_Prog (wersja 1.05C) jest TAM - gdzie również podana jest pozycja przełączników (zworek w JDM2001) dla danego typu programowanego układu.

Podsumowanie tematu

✨ Programator Willem obsługuje pamięć EEPROM 24W16, podobnie jak 24C16. Alternatywnie do programowania 24W16 można użyć programatora JDM z oprogramowaniem IC-Prog, traktując pamięć jako 24C16, jednak wymaga to modyfikacji programatora (przeróbek zworek) oraz uwzględnienia odpowiedniej kolejności wyprowadzeń układu w zależności od obudowy i producenta. W sieci dostępne są schematy programatora JDM, które można samodzielnie wykonać na uniwersalnej płytce drukowanej. Gotowe programatory JDM można kupić na aukcjach internetowych w cenie około 20-30 zł, ale często wymagają one poprawy połączeń, aby działały zgodnie z zalecanym schematem. Do programowania używa się oprogramowania IC-Prog, które jest powszechnie dostępne. Schemat JDM2001 jest uważany za uniwersalny, choć niektóre elementy, jak diody LED sygnalizujące pracę, są zbędne i obciążają port COM. Ważne jest także prawidłowe umieszczenie układu w podstawce programatora (wycięcie kostki zawsze na górze). Dyskusja zawiera linki do schematów i stron z oprogramowaniem oraz listą obsługiwanych układów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA