logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Becker Traffic PRO BE4730 aktualizacja softu. Czy można ?

kolos59 06 Sie 2009 21:08 3376 7
REKLAMA
  • #1 6864629
    kolos59
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Witam! Chciałem się dowiedzieć czy w ww. radiu możliwa jest aktualizacja softu ewentualnie podmiana na taki sam. Ponieważ jest to wersja z Forda i podczas uruchamiania wyświetla się logo tej marki wiem ze radio kupione w sklepie a nie w salonie wyświetla logo BECKER podczas uruchamiania. W zasadzie chodzi mi tylko o zmianę owego loga. Słyszałem o jakiś aktualizacjach z płyty, jeśli to prawda to gdzie można by taką pytę kupić. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 6865600
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Ja też o takich słyszałem ale nie najlepsze opinie.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 6865633
    kolos59
    Poziom 17  
    Czyli co masz na myśli ? Powiem ze mam jako takie pojęcie o programowaniu lecz nigdy nie zajmowałem się tego typu sprzętem i stąd moje pytanie. W tym momencie interesowała by mnie jedynie sensowna metoda rozwiązania mojego problemu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6866815
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1321
    Wybór typu logo zależy w tym radiu od... panela. I tu trzeba by pokombinować aby zmienić je na inne ale odradzam taką zabawę bez naprawdę świetnych narzędzi i sporego doświadczenia bo zakończy się szachownicą na wyświetlaczu.
  • #5 6872268
    kolos59
    Poziom 17  
    Tzn. wewnątrz siedzi jakiś eeprom czy coś takiego. Jak to tam wewnątrz wygląda ? Czy np. panel od innego egzemplarza będzie działał. Ta zmiana loga polega na: przeprogramowaniu, przestawieniu, przełożeniu pamięci czy jak ?? Wdzięczny byłbym za jakieś konkrety :) Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 6873003
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 159
    Ale masz problemy... a możesz mieć wieksze bo każde otwarcie panela grozi oberwaniem bardzo marnie przyklejonej taśmy do displaya lcd i Twoje nowe logo będzie w paski albo w ogóle.
    Mam zanotowane że w środku panela jest user-eeprom IC1882 typu 24C02A i prawdopodobnie w nim jest wpisane logo ale pewnosci nie mam.

N.
  • #7 6876488
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1321
    Akurat w tym modelu taśma dosyć mocno się trzyma - problem jest driver naniesiony na płytę i zalany epoksydem jak w chińskich kalkulatorach i przegięcie płyty przy rozbieraniu panela daje efekt braku linii.
  • #8 6889298
    kolos59
    Poziom 17  
    W sumie przyzwyczaiłem się do tego loga. Jak wpadnie mi panel od zwykłego modelu to podstawię i zobaczę co z tego wyjdzie. Tymczasem zamykam temat i dzięki wszystkim!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość aktualizacji oprogramowania radia Becker Traffic PRO BE4730, zwłaszcza w kontekście zmiany wyświetlanego logo Forda na logo Becker. Radio z wersji samochodowej Forda różni się od wersji sklepowej głównie panelem, który determinuje wyświetlane logo. Próba zmiany logo wymaga ingerencji w panel, gdzie znajduje się pamięć EEPROM (prawdopodobnie typ 24C02A), w której może być zapisane logo. Jednak modyfikacja ta jest ryzykowna ze względu na delikatne połączenia taśmy LCD oraz specyficzny sposób montażu drivera na płycie, co może skutkować uszkodzeniem wyświetlacza (np. szachownicą lub brakiem linii). Aktualizacje oprogramowania z płyt CD są znane, lecz nie ma pewnych informacji o ich dostępności i skuteczności. W praktyce najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest wymiana całego panelu na wersję ze standardowym logo Becker, choć i to nie gwarantuje pełnej kompatybilności. Ostatecznie autor zdecydował się pozostawić oryginalne logo i zamknąć temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA