logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router do internetu radiowego z RP-SMA, b/g, do 250 zł, tryb klienta, 400 m

MiroLord 09 Sie 2009 02:03 6136 17
REKLAMA
  • #1 6872017
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Mam problem potrzebuję kupić router do odbioru internetu radiowego i nie wiem jaki wybrać. Cena max 250 zł, możliwość podłączenia zewnętrznej anteny (koniecznie gniazdo RP-SMA, bo mam 2 anteny z wtyczką tego typu - kierunkową 8 dBi oraz dookólną 10 dBi), standard b/g (n nie potrzebuję). Router oczywiście ma działać w trybie klienta. Odległość od stacji bazowej około 400 m. Zastanawiałem się nad D-Link DIR-615 oraz D-Link DI-524UP. Może inne propozycje? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 6872064
    markovip
    Poziom 34  
    Ocena: 185
    Jeżeli jest to 400m, to bez kilkuset mW się nie obejdzie. Routery napisane przez Ciebie, są do użytku wewnętrznego - czyli mają w okolicy 100mW, to za mało.
    Tobie będzie potrzebny jakiś porządny AP min. 200mW, a nie jakiś router.

Jeżeli chcesz coś niezawodnego to stawiam na firmę SMC. Mogę Ci zasugerować takie urządzenia:
    SMCWPCI-G2 - Jeżeli chcesz coś taniego i później się z tym bawić.
    SMC2552W-G2 - I ten bym Ci polecił, na złotówki wychodzi jakieś 440PLN. Jest to prawie dwa razy więcej niż zakładasz, ale się opłaca.

SMCWHSG14-G Później masz jeszcze aparat który montuję ja, w zasadzie jest to Hot-Spot z 1000 funkcji. Jednak jego cena to ponad 3 tys. złotych.

400 metrów to już nie router za ścianą i trzeba czego porządnego. W razie czego masz tą antenę kierunkową 8dBi.
  • #3 6872068
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    400 metrów i 200mW ?? Sprzęt za 3000zł ?? Toż to paranoja co piszesz :) Spokojnie wystarczy ZWYKŁY AP + dobra antena. Na 3km nie było problemów z antenami 12dbi i zwykłym sprzętem za kilkadziesiąt zł. Problem jest inny. Mało który router pozwala na wykorzystanie portu wifi jako port wan. Czyli innymi słowy nie da się routować z anteny na sieć lokalną. Do tego nawet jeżeli da się bo oprogramowanie na to pozwala to oczywistym jest że tracimy możliwość korzystania z wifi lokalnie. polecił bym 2 moim zdaniem dobre rozwiązania. Pierwsze najlepsze zakupić dwa urządzenia: AP bez routera np taki: OVISLINK WL-5460v2. Ludzie z tego korzystają i twierdzą ze jest dobre. Do tego porządny router z wifi. Np WRT54GL V2. Wtedy mamy bez problemu. Jeżeli wifi lokalnie nie jest potrzebne (np do laptopa) to wystarczy sam WRT bo po zmianie softu np na tomato pozwala na użycie wifi jako portu wan.

PS. Pod żadnym pozorem nie kupuj sprzętu sieciowego dlink-a - awaryjny, zawiesza się, mało wydajny, większość funkcji jest dla picu, nie działa albo powoduje ciągłe zwiechy sprzętu. DI-524UP odradzam kategorycznie - najgorszy router z jakim miałem styczność.
  • REKLAMA
  • #4 6872073
    markovip
    Poziom 34  
    @KJ - to co piszesz to repeater ;) On potrzebuje zwykłego AP, Client infrastructure lub Station. I nie potrzebuje przesyłać dalej sygnału. Chociaż też nie wiadomo, bo nic na ten temat nie napisał.
    Wiesz, ja sieci zakładam w większości na plaży, gdzie w powietrzu fruwa piasek i sól, a w lecie przyjeżdża kilkadziesiąt tysięcy osób ze swoimi laptopami i AP-kami. I robi się istny cyrk, dlatego wole stawić na jakość i niezawodność, a nie na cenę.

Oczywiście może kupić sobie jakiegoś AP marki Conceptronics lub jakiegoś teraz hitu w Polsce, do tego antenę 17dBi. A jak popada lekki deszczy lub zacznie padać śnieg - pożegnać się z internetem.
  • #5 6872079
    MiroLord
    Poziom 26  
    No 200 mW to chyba przesada :D Obecnie używam karty sieciowej wi-fi D-Link AirPlus DWL-G520 do tego mam podłączoną antenę kierunkową typu Yagi 8 dBi na 3m kablu. No i łączę się z internetem i jakoś działa (czasami zrywa połączenie). Wyciskałem z tego sprzętu nawet 1 Mbit/s przy odległości 400m. Niestety bywało i tak że po 2 dni miałem problem z połączeniem bo sygnał był za słaby (np. podczas deszczu)

Chciałem po prostu do rutera podpiąć tą kierunkową antenę a komputer do rutera kablem (no może 2 komputery). Nie planuję dalej przesyłać sygnału.

Jeśli taka kombinacja jest niemożliwa to jaki router + AP najlepiej się sprawdzi? Osobiście też stawiam na Linksys WRT54GL tylko czy się zmieszczę w zakładanym budżecie... Nie zależy mi na mega wypasionym transferze - po prostu chcę odebrać pocztę, przeglądać strony, czasami pooglądać coś na Youtube. P2P nie jestem zainteresowany.
  • REKLAMA
  • #6 6872217
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 287
    markovip

W większości krajów europejskich, w tym i w Polsce, celem zapewnienia kompatybilności elektromagnetycznej, określono maksymalną dopuszczalną moc promieniowania urządzenia nadawczego.

Limit ten, w przypadku lokalnych radiowych sieci komputerowych RLAN-2.45GHz, wynosi 100 mW EIRP
  • #8 6873427
    markovip
    Poziom 34  
    Zapominałem dodać, że mamy licencje na EIRP >100mW.
    Z drugiej strony, liczy się mocy wypromieniowana przez antenę, a nie moc wyjściowa z urządzenia. Mamy straty na kablach i złączach, do tego zysk anteny - to wszystko trzeba brać pod uwagę.

Jako że autor nic nie napisał o długości kabla, mogłem tylko zgadywać i dlatego podałem takie wartości.

Teraz gdy już wiem, że kabel ma długość 3m, spokojnie mogę Ci polecić SMCWPCI-G2.

Moc wyjściowa karty to max. 14dBm od tego -1,5dB na kablu (licząc 0,5dB/m), -0,5db na złączach i dodajemy zysk anteny +8dBi. Po całym rachunku wychodzi nam ładne 20dBm czyli 100mW. ;)
  • #9 6873466
    MiroLord
    Poziom 26  
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale czy możliwe jest takie podłączenie:

ANTENA ------> Router Wifi w trybie klienta ------(kabel Ethernet)----> PC

Generalnie najbardziej zależy mi na podpięciu 1 komputera. 2 komputery to tylko opcja w przyszłości.

Dość ciekawe parametry ma Ovislink WL-5460 oraz WL-5470 tylko czy 5460 ma tylko standard g? Widzę też, że 5470 dysponuje nieco mocniejszym sygnałem nadajnika. W specyfikacji technicznej pisze, że 5470 posiada 5 portów LAN, czy 1 z nich jest portem WAN?

Edit:
    Przestawiłem komputer na chwilę do kuchni i okazało się że z anteną ustawioną w oknie siła sygnału wzrosła dwukrotnie. Z tym że nie mogę komputera zostawić w kuchni :D Dlatego rozwiązaniem byłoby podłączenie routera w kuchni i podpięcie go do komputera skrętką.
  • REKLAMA
  • #10 6873495
    markovip
    Poziom 34  
    Tak, tak am być. Tylko nie żaden Router! Routera nie zmusisz do pracy jako AP Client.
  • #11 6873533
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ok czyli nie router. W takim układzie czy Ovislink WL-5470 spełnia te wymagania?
  • #12 6873550
    markovip
    Poziom 34  
    Tak spełni, tylko wyjedziesz trochę za limit - o jakieś 6dBm. Tylko uważaj, bo ci z góry Cię za to zjedzą ;)
  • #13 6873588
    MiroLord
    Poziom 26  
    A to akurat jest najmniejszym problemem. Mieszkam w Czechach a nie w Polsce :D Zresztą wystarczy zmniejszyć moc nadajnika w razie potrzeby. W takim układzie mój wybór to WL-5470. Skrętkę 20m już mam, antena kierunkowa z 3m kabla też, więc tylko pozostaje kupić tego Ovislinka :D
  • #14 6873594
    alvaro99
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    markovip napisał:
    Tak, tak am być. Tylko nie żaden Router! Routera nie zmusisz do pracy jako AP Client.

Zmusisz, to się nazywa tryb WISP, który jest dostępny w przypadku Ovislinka 5470 oraz wszystkich wymienionych przezemnie routerów.
  • #15 6873639
    markovip
    Poziom 34  
    Chodziło mi o tamte routery D-Linka.
  • #16 6873677
    MiroLord
    Poziom 26  
    Jeszcze małe pytanie o WL-5470, czy ma port WAN? W specyfikacji technicznej jest napisane tylko o 5 portach LAN 10/100 Mbps.
  • #18 6874117
    MiroLord
    Poziom 26  
    Jest WAN jakoś mi umknęło to zdjęcie :D Dziękuję wszystkim za pomoc!

EDIT:
    Przekazuję z mojej niestety skromnej puli po 5 pkt. dla alvaro99 i markovip.
    Jeszcze raz dziękuję!

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano routera do odbioru internetu radiowego na odległość około 400 m, z gniazdem RP-SMA do podłączenia zewnętrznych anten (kierunkowa 8 dBi i dookólna 10 dBi), obsługującego standard b/g i tryb klienta, w budżecie do 250 zł. Dyskusja wykazała, że standardowe routery D-Link DIR-615 i DI-524UP mają zbyt niską moc nadajnika (~100 mW) i są przeznaczone do użytku wewnętrznego na krótsze dystanse. Zalecano użycie urządzeń typu Access Point (AP) z wyższą mocą wyjściową (np. 200 mW) oraz trybem klienta (Client infrastructure lub Station), gdyż routery nie zawsze pozwalają na pracę w trybie klienta Wi-Fi. Wskazano na modele takie jak SMCWPCI-G2, SMC2552W-G2 (choć droższe), Ovislink WL-5460v2, WL-5470, APPro 2405, TechnicLAN WAR-54GS, które lepiej spełniają wymagania. Podkreślono znaczenie zgodności z limitami mocy EIRP (w Polsce do 100 mW), ale autor mieszka w Czechach, gdzie można stosować wyższą moc. Potwierdzono możliwość podłączenia anteny do AP pracującego w trybie klienta, a następnie połączenia kablem Ethernet do komputera. Ostatecznie wybrano Ovislink WL-5470, który posiada 5 portów LAN i port WAN, obsługuje tryb WISP (klient Wi-Fi) i pozwala na regulację mocy nadajnika. Dyskusja podkreśliła, że do odbioru internetu radiowego na 400 m z zewnętrzną anteną kierunkową wystarczy odpowiednio skonfigurowany AP, a nie typowy router, zwłaszcza w standardzie b/g.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA