logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

dwie anteny CB i pasmo lotnicze na jednym przewodzie?

vorobiej 19 Sie 2009 23:51 3304 6
  • #1 6911770
    vorobiej
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam!
    Istnieje możliwość podłączenia pod jeden przewód antenowy dwóch anten?
    CB radia i skanera do nasłuchu pasma lotniczego, satelitów pogodowych?
    Pozdrawiam.
  • #2 6912048
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.

Oczywiście, że TAK.

Musisz tylko pamiętać o "pułapkach" rozdzielających i tłumiących sygnały z radia CB do skanera.

W hurtowniach sprzętu CB są takie duplexery gdzie masz 2 wejścia 1-CB i 2-UKF a 1-no wyjście ANT. .

Jeżeli masz antenę dwu-pasmową (27MHz i 120MHz) to po kłopocie.
    Jeśli NIE (czyli dwie anteny - na CB i na AIRBand) to wykorzystaj drugi taki sam duplexer odwrotnie tj. 1-no wejście to kabel koncentryczny a wyjścia 1-CB i 2-UKF. :D

Pozdrawiam.
  • #3 6912245
    vorobiej
    Poziom 14  
    Zapomniałem dodać, że antena do CB bedzie nadawczo-odbiorcza.
    Przez Duplexer mogę nadawać?
  • #4 6912504
    Filip
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    4W tak
  • #5 6912939
    robson42
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Witam,kup sobie przełącznik antenowy,montuje się jego na maszcie antenowym,dołączasz do niego przewody trzy lub cztery w zależności ile posiadasz tych anten i od tego przełącznika dajesz przewód antenowy ,który prowadzisz do domu i sprawę masz załatwioną,jeszcze sprawa sterowania-musisz podłączyć napięcie z zasilacza do przełącznika antenowego na maszcie,ja mam poprowadzony przewód telefoniczny pięciożyłowy a sterownik na którą antenę chcę przełączyć zastosowałem od przełącznika kanałów z radiotelefonu Radmor 3001.
  • #6 6913226
    vorobiej
    Poziom 14  
    Mam jeszcze jedno pytanie.
    Co staloby sie gdybym podłączył skaner do anteny od CB radia? Istnieje szansa uszkodzenia go przy jednocześnie włączonym CBradiu na nasłuchu. Czy może taki zabieg mija się z celem.
  • #7 6913985
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    Jeżeli tylko nie uruchomisz nadawania nie powinno być problemu.
    Chyba że masz BARDZO DOBRY duplekser, wtedy nie ma obawy o zniszczenie skanera. Jednak taniej będzie założyć drugi kabel.
    Pamiętaj jednak że większość spotykanych na rynku skanerów ma złe jakościowo obwody wejściowe i pojawienie się jakiegokolwiek sygnału na wejściu antenowym o napięciu powyżej 10 mV powoduje jego zagłuszenie. Nawet na bardzo odległych częstotliwościach.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Możliwe jest podłączenie dwóch anten (CB i do nasłuchu pasma lotniczego/satelitów pogodowych) do jednego przewodu antenowego za pomocą duplexera, który rozdziela i tłumi sygnały między urządzeniami. Duplexery dostępne w hurtowniach sprzętu CB mają dwa wejścia (np. CB i UKF) i jedno wyjście antenowe. W przypadku anten dwupasmowych (np. 27 MHz i 120 MHz) problem jest rozwiązany bez dodatkowych urządzeń. Alternatywnie można zastosować przełącznik antenowy montowany na maszcie, sterowany napięciem z zasilacza, co pozwala na wybór aktywnej anteny. Nadawanie przez duplexer jest możliwe przy mocy do około 4 W. Podłączenie skanera do anteny CB bez nadawania nie powinno uszkodzić urządzenia, jednak taniej i bezpieczniej jest użyć osobnego kabla antenowego. Wiele skanerów ma słabe obwody wejściowe, przez co silne sygnały na wejściu antenowym mogą powodować zakłócenia nawet na innych częstotliwościach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA