Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Grundig CUC6380 po kilku sek. wyłącza główny wyłącznik

-rafal- 21 Sie 2009 22:43 1721 18
  • #1 21 Sie 2009 22:43
    -rafal-
    Poziom 15  

    Witam koledzy mam problem z owym modelem, wygląda to tak włączam telewizor ze Standby chodzi kilka sekund zatrzeszczy coś na płycie i wyłącza się główny wyłącznik zasilania poprzez elektromagnes. Jak rozumiem jest to jakieś zabezpieczenie.
    Z góry dziękuje za sugestie i pomoc.

    Rafał.

    0 18
  • #2 21 Sie 2009 22:46
    radsat
    Moderator

    Może najpierw zlokalizuj co niby trzeszczy na płycie.

    0
  • #3 21 Sie 2009 22:47
    ajpier
    Poziom 37  

    Czy zaraz przed wyłączeniem na obrazie dzieją się jakieś anomalie typu przejaskrawiony zielony obraz?

    0
  • #4 21 Sie 2009 22:59
    -rafal-
    Poziom 15  

    Trzeszczy najprawdopodobniej dławik w przetwornicy, a anomalii żadnych nie ma.

    0
  • #5 22 Sie 2009 09:25
    radsat
    Moderator

    Może zimne luty, przelutuj płytę pod tym kątem.

    0
  • #6 22 Sie 2009 22:18
    -rafal-
    Poziom 15  

    Przelutowałem i to samo, jak odłączyłem resztę płyty od przetwornicy to pracowała bez problemu więc to chyba nie ona.

    0
  • #7 22 Sie 2009 22:28
    radsat
    Moderator

    Wygląda na to że uszkodzone będzie odchylanie, rozumiem że do momentu wyłączenia tv na ekranie nic nie ma jeżeli tak to spróbuj podkręcić na max w lewo dolny potencjometr na trafie jeżeli jest tam normalne trafo lub na PK(nie wiem co u ciebie siedzi) i po tym włącz tv i zobacz czy do momentu wyłączenia coś ci się pojawi na ekranie.

    0
  • #8 23 Sie 2009 00:18
    mirex
    Poziom 43  

    -rafal- napisał:
    Trzeszczy najprawdopodobniej dławik w przetwornicy, a anomalii żadnych nie ma.


    Który niby?

    Nie pamiętam CUC6380 z elektromagnesem, nie wiem skąd jest sterowany, nie pomogę w tym wypadku.
    Zadam natomiast pytania - masz miernik potrafisz coś zmierzyć? Kilka sekund to cała wieczność do celów diagnostycznych. Z fusów po kawie mamy wróżyć co może dolegać Twemu TV?
    Zrobiłeś coś? Choćby kondensatory elektrolityczne w zasilaczu wymieniłeś? To, że biega na luzie jeszcze nie świadczy, że jest sprawny.

    0
  • #9 23 Sie 2009 00:22
    -rafal-
    Poziom 15  

    Kolego miernikiem umiem się posługiwać kondensatorki wymieniłem na samym początku, a trzeszczy transformator w przetwornicy i zaraz się wyłącza.

    0
  • #11 23 Sie 2009 00:30
    radsat
    Moderator

    Ten kolega ze zdjęciem małpy to moderator tak że uważaj, zrób co napisałem wyżej i tak jak mirex pisze wez miernik i zrób parę ważnych pomiarów.

    0
  • #12 23 Sie 2009 00:33
    -rafal-
    Poziom 15  

    Zmierzyłem napięcia na wyjściu przetwornic i stabilizatorów, wszystko się zgadza z tym co na schemacie z tym że zamiast +200V jest +215V. I sprawdzałem jeszcze diody prostownicze i oporniki mocy w przetwornicy.

    0
  • #13 23 Sie 2009 00:42
    radsat
    Moderator

    Podnieś to napięcie co pisałem wcześniej na trafie i po włączeniu zobacz czy coś widać na ekranie.

    Ps: Oprócz +200V jest jeszcze 45V i 16V odpowiednio D551 i D556 za trafopowielaczem to też sprawdz.

    0
  • #14 23 Sie 2009 00:46
    -rafal-
    Poziom 15  

    Dobrze zrobię jak mówisz ale dopiero jutro trzeba się trochę przespać póki co dziękuję za zainteresowanie.
    to 45V i 16V sprawdziłem jest OK.

    0
  • #15 23 Sie 2009 10:29
    janp52
    Poziom 15  

    Sprawdz kable w trafopowielaczu .

    0
  • #16 23 Sie 2009 12:01
    radsat
    Moderator

    Dalej nie wiemy co po podniesieniu napięcia UG2.

    0
  • #17 23 Sie 2009 16:15
    -rafal-
    Poziom 15  

    Ruszyłem tym potencjometrem i teraz jest tak: pojawia się normalny śnieg ale dodatkowo są poziome paski w miarę upływu czasu zwężają się od środka i w pewnym momencie się wyłącza.

    0
  • #18 23 Sie 2009 18:23
    radsat
    Moderator

    Poziome paski to zjawisko normalne w tym przypadku ponieważ podniosłeś napięcie na trafie dla próby diagnozy, natomiast przyczyna to ten zwężony obraz po bokach moim zdaniem uszkodzona korekcja i tym należy się zająć. Schemat do ręki i do roboty. W skrócie powiem ci że sygnał EW trafia na 12 pin układu IC430 TDA8350Q a wychodzi pin 11, i masz teraz do sprawdzenia(wymiany) takie elementy jak: C435, R435, C438, C571, C573, C574, R520, lub inne.

    0
  • #19 23 Sie 2009 19:27
    -rafal-
    Poziom 15  

    Dziękuję jutro się tym zajmę. I czy może przez to wybijać?

    0