logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dostępu do www.ae.katowice.pl i www.polsl.pl przez NETGEAR DG834G v2

vaxer89 22 Sie 2009 16:40 2302 13
REKLAMA
  • #1 6921281
    vaxer89
    Poziom 10  
    Witam, do tej pory nie miałem żadnych problemów z tym routerem. Wszystko dobrze chodziło, włącznie z wifi. Jednakże ostatnio pojawił się pewien problem z dwiema stronami. Łącząc się przez router nie mogę na nie wejść. Gdy podłączę zwykły modem, wtedy bez problemu się da. Bardzo dziwna sytuacja. Te strony to: www.ae.katowice.pl i www.polsl.pl. Wina raczej nie leży po stronie komputera skoro przez modem da się wejść. Uaktualniłem oprogramowanie routera i zresetowałem wszystkie ustawienia od początku ale problem istnieje dalej. Internet posiadam z Orange, dokładniej Freedom. A więc jest to praktycznie neostrada. Gdy zadzwoniłem do bok-u Pan się bardzo zdziwił moim problemem i oczywiście nie potrafił pomóc. Może tutaj znajdzie się ktoś kto pomoże.

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Serdecznie pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • #2 6923129
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    A próbowałeś wejść na te strony korzystając z proxy?
  • #3 6923372
    vaxer89
    Poziom 10  
    vampire86 napisał:
    A próbowałeś wejść na te strony korzystając z proxy?

hmm nie próbowałem...
    widzę w ustawieniach Opery że jest coś takiego, ale nigdy się tym nie bawiłem. Więc sam dokładnie nie wiem o co w tym chodzi. Jaki adres i port podać? Czy to ważne jaki?
    Oraz jeśli będzie wchodzić, to za każdym razem będę musiał zmieniać na proxy i później wyłączać?

Pytanie też czy serwisy szyfrujące będą to przepuszczać..

Tyle z tym cholerstwem problemów... ;/
  • #4 6924757
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Lista bramek proxy - http://prx.centrump2p.com/
    Wpisz dowolną w ustawieniach przeglądarki, port najprawdopodobniej 80.
    Następnie spróbuj otworzyć te strony. Jeżeli zadziała, to będzie znak, że coś po stronie Twojego IP / providera. A jeśli nie zadziała to wyeliminujemy ten element i trzeba będzie szukać dalej. Co do serwisów szyfrujących, to niekoniecznie będą działać, ale nam na razie zależy aby znaleźć problem.
  • REKLAMA
  • #5 6927011
    vaxer89
    Poziom 10  
    Działa na proxy... i teraz co z tym zrobić...
    to wina mojego kompa jednak? czy może routera?
  • #6 6927034
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    mialem taki problem jak MTU było ustawione źle - zejdź z 1500 na 1492, albo na odwrót. Albo jeszcze mniej, ważne żeby nie więcej jak 1500. Może to coś da. Tylko zapamiętaj jakie było na początku, żeby poprawić jak to nic nie da.
  • #7 6927102
    vaxer89
    Poziom 10  
    tiaa... tylko gdzie i jak zmienia się to MTU? i co to wogóle jest? ;/
  • REKLAMA
  • #8 6927128
    piterus99
    Poziom 43  
    "W ogóle"
    w routerze, maximum transfer unit. Gdzieś w okolicach ustawiania loginu, hasła itd do łączenia. Mam ten router, ale nie bardzo mam jak go podłączyć do zasilania, więc tu Ci nie pomoge. Jak masz instrukcje, to se znajdziesz.
  • #9 6927426
    kordirko
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Lepiej na routerze nie ruszać, a zmienić MTU na PC-tach.
    Pod Windowsem zrób komendę:

ping -l xxxx www.polsl.pl.

gdzie pod: xxxx wstawiaj liczby od 1500 w dół (1490, 1480 itd.).
    W momencie kiedy zacznie "pingować" - to to jest wartośc MTU przy którym strona będzie chodzić i które trzeba ustawić na PC-cie.
    To samo dla drugiego adresu ....i potem wziąć mniejszą wartość.

Tu jest opis jak ustawić MTU na Windows XP (trzeba mieć administratora):
    http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;283165
  • #10 6929752
    vaxer89
    Poziom 10  
    Słuchajcie to zmienianie MTU raczej miałoby sens gdybym mógł połączyć się z tymi stronami. A ja niestety tego nie mogę zrobić jak wcześniej zauważyłem.

Dla dowolnego MTU badanie ping wygląda następująco:
    "Żądanie polecenia ping nie może znaleźć hosta www.ae.katowice.pl. Sprawdź nazwę i ponów próbę."

A wracając do proxy. Udaje się wtedy wejść na stronę główną, ale na szyfrowane niestety nie. A w sumie tylko na szyfrowanych mi zależy.

Pomóżcie, co dalej z tym zrobić...
  • REKLAMA
  • #11 6931068
    piterus99
    Poziom 43  
    "Żądanie polecenia ping nie może znaleźć hosta www.ae.katowice.pl. Sprawdź nazwę i ponów próbę."
    Wskazuje to raczej na problem z DNS aniżeli z połączeniem do tego hosta. - IP: 213.227.88.14, sprobuj po nim sie dostac
  • #12 6942442
    vaxer89
    Poziom 10  
    piterus99 napisał:
    IP: 213.227.88.14, sprobuj po nim sie dostac

hmm... mam to wpisać jako serwer proxy? wtedy stronka wchodzi, ale szyfrowana nie...
  • #13 6942483
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 6942553
    vaxer89
    Poziom 10  
    A poza tym, to jest tylko strona Akademii, a oprócz tego nie działa mi jeszcze www.polsl.pl.
    Ciągle nie wiem w czym tkwi problem, skoro przez proxy da się połączyć... ;/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem dostępu do stron www.ae.katowice.pl oraz www.polsl.pl podczas korzystania z routera NETGEAR DG834G v2 podłączonego do internetu Orange Freedom (Neostrada). Połączenie bezpośrednio przez modem działa poprawnie, co wskazuje na problem po stronie routera lub konfiguracji sieciowej. Próby aktualizacji firmware i resetu ustawień routera nie rozwiązały problemu. Testy z użyciem proxy umożliwiły dostęp do stron, co sugeruje możliwe problemy z DNS lub filtrowaniem ruchu przez router. Pingowanie domen kończy się błędem „nie można znaleźć hosta”, co potwierdza podejrzenie problemów z rozpoznawaniem DNS. Wskazano na możliwość problemów z wartością MTU, jednak testy ping nie przyniosły rezultatów, gdyż domeny nie są rozpoznawane. Zalecane jest sprawdzenie dostępu do stron po adresie IP (213.227.88.14), gdzie potwierdzono trwającą propagację DNS. Problem dotyczy również szyfrowanych połączeń, które nie działają przez proxy. Wskazano, że problem może leżeć po stronie routera lub konfiguracji DNS, a nie samego komputera czy dostawcy internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA