logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte MS800 - problem z otwieraniem plików KML w Google Earth

slash263190 24 Sie 2009 08:09 2276 13
REKLAMA
  • #1 6927580
    slash263190
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam problem z aplikacja "Sledznie gps" .Sama w sobie teoretycznie działa , natomiast nie mogę otworzyć pliku , w którym jest zapisana trasa na kompie.
    Jeżeli ktoś zechciałby mi pomóc w rozwiązaniu tematu , to obiecuje pkt.

PS.Przy próbie otworzenia pliku programem google erth pokazuje mi się komunikat "unexpected element klm".

Pozdrawiam i prosze o pomoc to dla mnie bardzo ważne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6927617
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Zamieść jakiś mały plik z dowolną mapą - będzie łatwiej eksperymentować.
  • #3 6927659
    slash263190
    Poziom 12  

Dodano po 2 [minuty]:

Gdzie zamieścić ten plik?
  • Pomocny post
    #4 6927671
    Ar^t
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Spróbuj zmienić rozszerzenie na kml
  • REKLAMA
  • #5 6927675
    slash263190
    Poziom 12  
    Zmieniłem na kml ale nic to nie dało

Moderowany przez marek216:

Załącznik z rapidshare dałem na serwer forum. Plik spakowany rarem.

Załączniki:
    • 20098231359.rar (8.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 6927839
    slash263190
    Poziom 12  
    Z tymi serwerami chodzi o publikowanie swojej " scieżki " w necie, żeby każdy kto ma G E mógł u siebie ja zobaczyć.Już doszedłem jak to otworzyć . Znalazłem na pda w folderze w którym zapisane były pliki śledzenia jeszcze jeden plik w formacie GPX. On otwiera się w Google Earth bez problemu .

Pojawił się natomiast inny problem . Miałem nadzieje , że będę mógł zobaczyć nie tylko linie scieżki , ale też odległość ,czas trwania wędrówki , średnią prędkość itd .
    Czy jest to możliwe( bo szukam , próbuje i nic)?
  • Pomocny post
    #8 6928152
    Ar^t
    Poziom 13  
    Plik który dałeś ma nie właściwy nagłówek, może starsza wersja GE by to otworzyła, może.

GE nie pokaże ci tych informacji co chcesz, pokaż gpx, zobaczymy czy sa tam informacje o czasie.
  • #9 6928324
    slash263190
    Poziom 12  
    Plik gpx.

Jeżeli nie G E , to jaka aplikacja by sie do tego nadawała?
    Załączniki:
    • 20098231359.rar (5.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #10 6928867
    Ar^t
    Poziom 13  
    dystans: 16.32 km

o ile kmz (majac bledny nagłowek a po porpawieniu działa) ma dane wysokościowe to już gpx jest ich pozbawiony (i tez ma jakiś feler).
    Oba formaty nie maja informacji o czasie dla poszczególnych punktów a jest ona potrzebna do podania prędkości.
    Można by przyjąć że jeden punkt jest rejestrowany co sekundę i wprowadzić date i czas z waypointów mają podany czas ("StartPoint/Pkt początk./Pkt początk./2009-8-23 11:42:24" i "EndPoint/Pkt docelowy/Pkt docelowy/2009-8-23 14:59:02") ale nie znam żadnego programu który to umie.
    Wyjaśnienie: ślad składa się z punktów, które mogą być podawane co jakiś określony interwał czasu, bądź też co jakąś przebytą odległość.

Masz jeszcze jakieś opcje exportu (z programu) czy ślady w innym formacie (może NMEA albo jakiś .log)

Ja używam do wyświetlania śladów Garmin MapSource a do przetwarzania śladów GPSBabel

PS Masz więcej śladów z okolic KPN. Ludzie z www.UMP.waw.pl (w tym ja) by się ucieszyli.
  • #11 6944284
    slash263190
    Poziom 12  
    OK. Już doszedłem gdzie jest dystans trasy - trzeba kliknąć na pierwszą podkategore w zakładce TRACKS . Na mapie pojawi się wtedy okno z tymi danymi.

Co do KPN , to na razie nie mam , ale mam plan przejść cały , więc jeżeli dasz mi jakiś kontakt to mogę do ciebie wysyłaś szlaki po ktorych przeszedłem.Pomyślałem sobie żebym już podczas marszu zanaczał ktorym szlakiem ide i w ktorych miejscach szlaki turystyczne sie lacza ( miejsca turystyczne też).
    Co ty na to ?

PS. Czy interesuja cię szlaki innych miejsc ( lasów) w okolicy warszaway np. Suchego Lasu .

Pozdrawiam i dziekuje za zaangażowanie w dyskusji.
  • Pomocny post
    #12 6944917
    Ar^t
    Poziom 13  
    Jasne, wszelkie szlaki z okolic mnie interesują :)
    Jeżeli pamiętasz kolor oznaczeń tych szlaków to super.

email: ArtiiP (malpa) gmail com

Wielkie dzięki.
  • #13 6945975
    slash263190
    Poziom 12  
    Wyśle ci mapy turystyczne i z nich bedziesz mogł sprawdzic.
    Ja nie chodze jednym szlakiem , robie petle ( kolko) z kilku szlakow i w racam na miesce gdzie zaparkowalem.

Pozdrawiam.

• Pomocny post
    #14 6971725
    Ar^t
    Poziom 13  
    Dzięki za mapki
    i z "niecierpliwościa" czekam na ślady :) (wole kmz)

pozdro
    Ar't

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy otwierania plików KML wygenerowanych przez aplikację "Śledzenie GPS" na komputerze w programie Google Earth, który zgłasza błąd "unexpected element klm". Próba zmiany rozszerzenia pliku na KML nie rozwiązała problemu. Okazało się, że pliki KML mogą wymagać umieszczenia na serwerze, a nie lokalnie. Natomiast plik w formacie GPX z tej samej aplikacji otwiera się poprawnie w Google Earth, jednak nie zawiera on szczegółowych danych takich jak czas trwania trasy, średnia prędkość czy odległość między punktami. Google Earth nie wyświetla tych informacji, ponieważ pliki KML i GPX z aplikacji mają niepełne lub błędne nagłówki oraz brak danych czasowych dla poszczególnych punktów. Do analizy i wyświetlania śladów GPS rekomendowane są programy Garmin MapSource oraz GPSBabel, które lepiej obsługują dane GPS i umożliwiają przetwarzanie różnych formatów. Użytkownik odkrył, że w Google Earth można zobaczyć dystans trasy klikając na odpowiednią kategorię w zakładce TRACKS. Dyskusja rozszerzyła się także o wymianę śladów GPS z okolic Kampinoskiego Parku Narodowego oraz innych terenów leśnych w pobliżu Warszawy, z planami na dalsze zbieranie i udostępnianie danych tras turystycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA