logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Micro SD 2 GB - Komputer nie widzi karty pamięci telefonu

paula18 24 Sie 2009 12:35 30337 6
REKLAMA
  • #1 6928344
    paula18
    Poziom 10  
    Witam wszystkich ;) Ostatnio kupiłam sobie kartę pamięci micro SD 2 GB Kingstona do mojego telefonu. Mój problem polega na tym, że komputer nie widzi tej karty pamięci, gdy ją podłączam pojawia się tylko komunikat "Włóż dysk do stacji dysków G". Co może byc nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 6928406
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 6928426
    paula18
    Poziom 10  
    Gusioo napisał:
    Podłączasz kartę za pomocą czytnika, czy telefonu?

za pomocą czytnika
  • #4 6928438
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Jeżeli masz typowy czytnik noname, to na 99% nie odczyta Ci karty SDHC. Więc jeżeli takową zakupiłaś, pozostaje Ci przegrywanie Ci danych za pośrednictwem telefonu i kabelka. Zatem napisz:
    1. Czy to karta SDHC (powinna mieć napis takowy na karcie) ?
    2. Czy karta działa poprawnie w telefonie?
    3. Czy próbowałaś korzystać z innego czytnika?
  • REKLAMA
  • #5 6928457
    paula18
    Poziom 10  
    vampire86 napisał:
    1. Czy to karta SDHC (powinna mieć napis takowy na karcie) ?
    2. Czy karta działa poprawnie w telefonie?
    3. Czy próbowałaś korzystać z innego czytnika?

1. na karcie nie pisze nic o SDHC jak już to SDC i SD-CO
    2. działa poprawnie
    3. nie.. nie próbowałam, bo nie mam innego czytnika
  • REKLAMA
  • #6 6929069
    TomaszC.
    Poziom 29  
    Ocena: 842
    Karty 2GB nie są kartami SDHC.
    Pytanie: jak wkładasz kartę do czytnika? Trzeba najpierw włożyć kartę do adaptera kart SD a dopiero taki zestaw do czytnika. Sprawdź czy w adapterze masz odblokowaną funkcję "Lock".
    Pozdrawiam.
  • #7 6929088
    koterro
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    z funkcja "lock" i tak powinno wykryć, spróbuj sformatować kartę przez telefon i spróbować ponownie wsadzić do komputera. Ja też czasem mam w z tym problem że nie wykrywa karty w komputerze, ale po kilku próbach wsadzenia karty do adaptera i następnie do czytnika działa

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy karty pamięci micro SD o pojemności 2 GB marki Kingston, która nie jest wykrywana przez komputer po podłączeniu przez czytnik kart. Komputer wyświetla komunikat "Włóż dysk do stacji dysków G". Karta działa poprawnie w telefonie, a użytkownik korzysta z czytnika noname. Dyskusja wskazuje, że karty 2 GB nie są kartami SDHC, więc problem nie wynika z niekompatybilności standardu SDHC. Zalecane jest sprawdzenie, czy karta jest poprawnie umieszczona w adapterze SD oraz czy funkcja blokady "Lock" na adapterze nie jest aktywna. Sugerowane jest również sformatowanie karty przez telefon oraz próby ponownego wkładania karty do adaptera i czytnika, co czasem rozwiązuje problem wykrywania karty przez komputer. Brak możliwości sprawdzenia innego czytnika utrudnia diagnozę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA