logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sformatować pendrive Memorex, gdy formatowanie w Windows zawiesza się?

Dividos 25 Sie 2009 08:51 16377 5
REKLAMA
  • #1 6931439
    Dividos
    Poziom 11  
    Mam pendriva Memorex. Ostatnio dałem mu pełne formatowanie w windows (FAT). Formatuje ale nie jest wstanie dokończyć. Pasek postępu dochodzi prawie do końca i wisi....

Co można zrobić i jak by przywrócić go do sprawności?
  • REKLAMA
  • #2 6931456
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    Kość pamięci skończyła swój żywot, nie pierwszy i nie ostatni pendrive odszedł na tamten świat, TTTM- ten typ tak ma.

Teoretycznie można go reanimować, tylko jak kość flash już swoje przepracowała to będzie się sypać dalej, takiemu pendrive nie można już ufać, w najmniej odpowiednim momencie możesz stracić dane.

Jak chcesz to wpisz sobie w goglu "naprawa pendrive" tylko tak w ramach rozrywki, po udanej reanimacji nie radzę go używać do poważniejszych rzeczy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 6931503
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1539
    Spróbuj użyć programu HDD Low Level Format Tool. Może pomoże. Mi wczoraj pomógł naprawić pena. Też się nie chciał formatować.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6931515
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    Cytat:
    pomógł naprawić pena.

To naprawić powinno być małymi literami i w cudzysłowu, uszkodzonych komórek pamięci nie naprawisz, można je oznaczyć jako niedziałające. I to robi ten programik...
  • REKLAMA
  • #5 6931556
    jarhel
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Moi przedmówcy mają rację. Można tylko wyłączyć uszkodzone komórki, ale niewątpliwie padną zaraz następne. Aktualnie pamięci flash są relatywnie tanie, więc radzę nie ryzykować utraty danych.
  • #6 6931591
    Dividos
    Poziom 11  
    goldi74 napisał:
    Spróbuj użyć programu HDD Low Level Format Tool. Może pomoże...

Dzięki bardzo!
    Udało się.

Będę też miał na uwadze co napisał jarhel by nie trzymać tam ważnych danych.
    Dzięki raz jeszcze.
REKLAMA