logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dorobić napęd do kosiarki bez napędu? Przekładnia kątowa i inne rozwiązania

janus_z 25 Sie 2009 09:21 9019 4
REKLAMA
  • #1 6931511
    janus_z
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam
    mam kosiarkę bez napędu i zastanawiam sie czy nie dało by sie dorobić do niej napędu, w jaki sposób taki napęd jest realizowany? , przypuszczam że jest jakas przekładnia kątowa, moze ktos ma wiecej informacji , ewentualnie zdjęć jak to wygląda
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6931543
    tomcio922
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witaj.
    Dorobić napędu tak łatwo się nie da, lecze nie jest to też nie wykonalne.
    Zamieszczam zdjęcie takowego napędu lecz w niektórych kosiarkach jest to inaczej rozwiązane.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Pozdrawiam i mam nadzieje, że pomogłem.
  • REKLAMA
  • #3 6931559
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 759
    Witam, w tych kosiarkach z którymi się spotkałem stosowano przekładnię ślimakową (silnik ma 3000obr/min.) w układzie jaki podał tomcio922. Najprościej było by gdzieś taką dokupić, trzeba też zamontować koło pasowe na wale silnika, reszta to już pestka.
  • REKLAMA
  • #4 6931624
    janus_z
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    dzięki za odpowiedź, rysunek naświetlił mi trochę ten problem, będe się musiał rozejrzeć za taką przekładnia, ale pewnie ciężko cos takiego będzie dostać
    a w takiej kosiarce napędzane jest jedno koło czy dwa?
    Według moich obliczeń dla koła o średnicy 20zm przekładnia powinna mieć około 1:28, daje to wtedy około 4km/h, może coś takiego da sie zrobić z przekładni od silnika wycieraczek z auta?, musze pomierzyć jakie tam jest przełożenie
  • #5 6933406
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 759
    W kosiarce napędzane są oba koła z tym że w tej którą używam teraz na kołach są sprzęgła jednokierunkowe i napęd na koła tylne.
REKLAMA