logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić oprogramowanie w Nokia 3210? Problemy z flasherem Dajana i Rolis

arti666 09 Cze 2004 18:25 1680 15
REKLAMA
  • #1 683691
    arti666
    Poziom 11  
    Witam. Mam problem ze mianą softu w noki 3210. Leżą mi już na biurku trzy telefony i nie potrafie ich zrobić. Posiadam flasher dajana i kabel Mbus/fbus(z przełącznikiem) niestety nie działa nic;/ Prubowałem programu rolis i flasher dajana ale w rolisie pisze ze brakuje jakiejś lini "TX" a w flasher dajana pisze "bad crc" Nie mam pojęcia o co tu chodzi simlocki potrafie zdejmować bez problemu ale to na czym mi najbardziej zależy nie działa. Prosze o rade jak mam to zrobić za pomocą jakich programów a najlepiej napisać krok po kroku bo ja mam bardzo cięzki zapłon:) z góry dziękuje:)
  • REKLAMA
  • #3 684748
    arti666
    Poziom 11  
    Prubowałem tego ale przy rolisie niestety telefon nie reaguje na krótkie przytrzymanie przycisku włączającego telefon :(:(:(
  • #4 684755
    MILO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 16
    poszukaj sobie rolisa 4.77 on w przeciwienstwie do innych, czasem nowszych nie zawodzi, mozesz sie skontaktowac na gg to ci pomoge
  • REKLAMA
  • #5 684761
    kalasz47
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Do 3210 Dejan musi byc 6 zylowy, dodatkowo idzie jescze VPP i BTEMP. jak masz taki kabel to przy flashowaniu nie musisz go włączac przyciskiem bo sam sie uruchomi, wlasnie dzieki lini BTEMP. powodzenia
  • #6 684980
    501238975
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Ja proponuje Ci użyć Knok-Phoenix, według mnie jest bezkonkurencyjny i poradzi sobie z każdą nokią typu DCT3
  • REKLAMA
  • #7 688845
    arti666
    Poziom 11  
    Wszystko fajnie ja mam wszystkie te programy ale mi telefony nie reagują ba te krótkie wciśnięcie przycisku. Flasher jest 6 żyłowy więc jak napisał pan wyzej powinien sie sam włązyć i tak robi tylko że zaraz po podłączeniu a nie wtedy jak sie ma fleszować. Program prosi o właczenie a teefon nie reaguje co doprowadza do zawiechy programu ;/;/;/ POMOCY!!:(:(
  • #8 689088
    cin666
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    z którym programem masz takie problemy?? jeżeli wszystkie Ci sie wieszają przy próbie flashowania to może masz uszkodzonego dejana??
    Pozdrawiam
  • #9 689106
    arti666
    Poziom 11  
    Tzn. to jest tak że jak wyskakuje w programie żyby na chwile ten przysik wcisnąć to wtedy komóra już nie reaguje i program cały czas czeka aż się w końcu zawiesi i wyskoczy że czas upłynoł. Możliwe ze ten dajana będze uszkodzony gdyby ktoś mi jakiś polecił i podał linka z aukcji gdzie go można nabyć( tylko taki w 100% pewny żeby wszystko działało:) ) będe wdzięczny;]
  • REKLAMA
  • #11 689159
    DEREK12345
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    a jaki masz system? na win98 powinno chodzic bez problemu.
  • #12 689216
    cin666
    Poziom 21  
    w winXp też chodzi wszystko sii, tylko trzeba zainstalować UserPorts.
    Pozdrawiam
  • #13 689290
    501238975
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Spróbuj to zrobić w ten sposób:
    Podłącz telefon do dejana bez bateri
    jak wyskoczy napis o krótkim wciśnięciu powera włóż baterie i powinno wszystko iść.
  • #14 690028
    arti666
    Poziom 11  
    Niestety nic nie skutkuje:(:( gdy się wkłąda baterie to fon zaraz odpala i nici z kopiowania flasha:(:( . Mam xp na kompie ale prubowąłem też u kolegi na 98 niestety pisze że brakuje lini TX. Wydaje mi się ze ten flasher jest uszkodzony jednak mam progrma do zmiany oprogramowania pod kabelm mbus i zachowuje się tak samo:>. Czy ktos wie co ja mam robić bo ja się już zgubiłem żeby nowe kable kupione w dwóch róznych miejscach zepsute były?? chyba raczej nie możliwe. Ktoś tu wspominał o userports'ie. Nie mam nic takiego na kompie czy to może być przyczyna?? czytałem o tym w necie jednak znalażłem tylko jedno takie cudo na angielskiej stronie i na dodatek nie można było linka odpalić. Niech mnie ktoś poratuje wiedzą bo ja nie mam pojęcia czemu nic ni działa;/
  • #15 690075
    cin666
    Poziom 21  
    hehe ciekawe co to za program do zmiany soft kablem mbus 8) psiakiś pic na wode:] hymm nie łatwiej jest wydać 20 zł na nowy flasher niż dalej ciągnąć ten wątek?? i pisać ze dalej nicc?? widać masz uszkodzonego dejana i tyle.
    Pozdrawiam

ps. Do zmiany softa nadaje sie tylko flasher (Dejan) a mbus jest tylko do liczenia sum po wgraniu nowego softa (jaki do ściągania simlocqa i takie tam):]
  • #16 710058
    Patryk Ażbi
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    tu masz userport, instukcja w plikach
    Załączniki:
    • userport.exe (56.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zmiany oprogramowania w telefonie Nokia 3210 przy użyciu flashera Dajana i kabla Mbus/Fbus z przełącznikiem. Użytkownik napotyka błędy takie jak "bad crc" w flasherze Dajana oraz komunikat o braku linii "TX" w programie Rolis. Kabel do 3210 powinien być 6-żyłowy z dodatkowymi liniami VPP i BTEMP, które umożliwiają automatyczne włączanie telefonu podczas flashowania bez konieczności ręcznego przytrzymywania przycisku zasilania. Problemy mogą wynikać z uszkodzonego flashera Dajana lub nieprawidłowej instalacji sterowników, np. braku UserPorts w systemie Windows XP. Zalecane jest użycie wersji programu Rolis 4.77, która jest bardziej stabilna. Alternatywnie polecany jest program Knok-Phoenix, który dobrze radzi sobie z telefonami Nokia typu DCT3. Podczas flashowania warto podłączyć telefon do flashera bez baterii, a po pojawieniu się komunikatu o konieczności wciśnięcia przycisku power, włożyć baterię, co powinno umożliwić poprawne rozpoczęcie procesu. W przypadku dalszych problemów sugeruje się wymianę flashera na nowy, sprawdzony egzemplarz, gdyż uszkodzony sprzęt jest częstą przyczyną niepowodzeń. Kabel Mbus służy głównie do odczytu sum kontrolnych i zdejmowania simlocków, a do zmiany softu niezbędny jest flasher Dajana. Instalacja UserPorts jest konieczna dla poprawnej komunikacji w systemach Windows XP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA