logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DYI przenośne oświetlenie na bazie aku samochodowego

tomekkos 02 Wrz 2009 11:02 2549 19
  • #1 6971020
    tomekkos
    Poziom 10  
    Witam.

To mój pierwszy aktywny występ na forum. Z elektryką / elektroniką nie mam zbyt wiele wspólego, chociaż kompletnie zielony też nie jestem.

Problem jest następujący. Chcę zrobić sobie przenośny zestaw światła pomocniczego ciągłego w fotografii, tak by można go było postawić gdzieś (np. w terenie) gdzie jest ciemno, włączyć i mieć w miarę oświetloną scenę tak by złapał AF, by można było cokolwiek tam zobaczyć, poprawić itp. Nie chodzi o oświetlanie całej sceny i nie jest do oświetlenie docelowe - docelowym jest błyskowe, które niestety nie posiada świateł modelujących. Wydaje mi się że dobrze skierowane światło takie jak w samochodzie (długie ew. krótkie) oczywiście ustawione na statywie z odpowiednim odbłyśnikeim byłoby ok w sensie jasności.

I teraz chciałem to zrobić na bazie akumulatora samochodowego (stosunkowo niewielki, trochę ciężki ale trudno). Czy instalacja oparta na żarówce samochodowej typu H4 i jakimś kulistym odbłyśniku da radę? Ile takie coś jest w stanie pracować bez przerwy? Zależy mi na pracy w okolicach 1-2h.

Da się coś takiego zrobić? Czy gadam kompletne głupoty? Może jakiś inny sposób?

Z góry dzięki za informacje i pomoc.
  • #2 6971047
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Da się to zrobić . Możesz wykorzystać gotowe lampy od samochodu lub ciągnika , odpadnie Ci konstruowanie obudowy , odbłyśnika .
    Czas pracy zależy od mocy zastosowanych żarówek i pojemności akumulatora .
    Przykładowo żarówka 55W na akumulatorze 52Ah powinna świecić około 10 godzin - oczywiście na nowym , do pełna naładowanym akumulatorze :D
  • #3 6971052
    xanio
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Akumulator nie typowy samochodowy tylko żelowy
  • #4 6971196
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Żarówka H4 60/55W, będzie pobierać prąd o wartości 5A - dla włókna 60W, 4,5A dla włókna 55W, oraz 9,5A (oba włókna).
    Akumulator (żelowy - coby się nie wylał, waga 4kG) o pojemności 12Ah zapewni czas pracy:
    około 2 godzin przy włóknie 60 lub 55W i około 40 minut przy obu włóknach włączonych jednocześnie.
  • #5 6971244
    tomekkos
    Poziom 10  
    Super, dzięki wielkie za informacje.
    Pytanko jeszcze takie. Czy to jest najlepsza (w sensie wydajności/czasu/jasności itd) opcja? Czy istnieją jeszcze jakieś inne rozwiązania?
    W swojej niewiedzy zastanawiałem się też nad wykorzystaniem lamp podobnych do tych jakie są używane w połączeniu z czujnikami ruchu np. przed domami mieszkalnymi. One są już gotowe z odbłyśnikami i regulacją kąta. Czy tego typu coś w jakiś sposób da się ożenić z zasilaniem z aku i uzyskać z tego spełniający wymagania zestaw?
  • #6 6971261
    Hucul
    Poziom 39  
    tomekkos napisał:
    ...W swojej niewiedzy zastanawiałem się też nad wykorzystaniem lamp podobnych do tych jakie są używane w połączeniu z czujnikami ruchu np. przed domami mieszkalnymi. One są już gotowe z odbłyśnikami i regulacją kąta. Czy tego typu coś w jakiś sposób da się ożenić z zasilaniem z aku i uzyskać z tego spełniający wymagania zestaw?

Jeśli znajdziesz do nich żarówki na 12V to tak , zabawa w przetwornice na 230V nie ma już sensu .
  • #7 6971280
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    Przenośne wyklucza się ze słowem "samochodowy" ;) Bo to dobre 10kg jak nie lepiej.
    W ogóle halogen jako źródło światła w tym wypadku to pomyłka 100-lecia.
    Są żarówki LED na 12V o mocy 1-5W, świecą bardzo przyzwoicie a pobór prądu 20 razy mniejszy, można wtedy spokojnie zastosować akumulator żelowy 7Ah i to już będzie jako tako przenośne. (pomimo akumulatora 7Ah poświeci dłużej jak taki halogen na akumulatorze samochodowym)
  • #8 6971281
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    A może halogeny samochodowe - takie wiszące pod zderzakiem?
  • #9 6971478
    tomekkos
    Poziom 10  
    Hm... o LEDach słyszałem takie coś, że może i są one wytrzymałe i oszczędne, ale z jasnością u nich kiepsko, a ja jednak kawałek "bałaganu" muszę oświetlić światłem o przyzwoitej jasności.
    Czy może mam stare dane?
  • #10 6971501
    Hucul
    Poziom 39  
    LED to wygodne i prawdziwie "przenośne" źródło światła , ale by uzyskać taki strumień jak z samochodowego halogenu 55W to tych LEDów trochę potrzeba . Jeśli koszty zakupu oświetlenia są mniej ważne od mobilności systemu polecam LEDy :D

tomekkos napisał:
    A jesteś w stanie jakoś orientacyjnie powiedzieć ile i jakich zabawek potrzeba i jaki to koszt tak mniej więcej?
    W tym niech Ci pomogą fachowcy od światła , bo ja na codzień innymi rzeczami się bawię :D
  • #11 6971511
    tomekkos
    Poziom 10  
    A jesteś w stanie jakoś orientacyjnie powiedzieć ile i jakich zabawek potrzeba i jaki to koszt tak mniej więcej?
  • #12 6972837
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    Dioda 1W/12V (żarówka LED) - 11zł wydajność jak 20W zwykła żarówka
    Jak kupisz takie 4 to powinieneś być zadowolony.
    Pobór prądu jednej takiej żarówki ok 0,1A
    Czyli 4 żarówki na akumulatorku 7Ah będą świecić prawie dobę.

Wiesz pewnie jak świecą małe lampki na biurko (halogeny 12V z wbudowanym transformatorkiem) one mają 20W, podobnie świeci taka dioda 1W, teraz sobie wyobraź jak będą świecić 4 sztuki.....
  • #13 6972868
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 177
    Przenoszę z "Urządzenia elektroniczne DIY pomysły, problemy".
  • #14 6973923
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Ledy mimo wszystko mają taką własność, że ich światło nie jest ciepłe...
  • #15 6974871
    tomekkos
    Poziom 10  
    Akurat temperatura barwowa światła nie ma tutaj decydującego znaczenia.
    Pytanie tylko czy takie żarówki 1W nawet w grupie powiedzmy 4 są w stanie oświetlić kawałek terenu. Czy jeśli LEDy to trzebaby iść w te ok 5-8W mocy.
    Jeszcze taka sprawa. Czy LEDy od razu po włączeniu mają pełną jasność? Czy trzeba czekać jakiś czas?
  • #16 6974892
    xanio
    Poziom 27  
    Ledy akurat świecą od razu na max. Co do stopnia oświetlenia to myślę, że nic nie zastąpi empirycznego sprawdzenia.
  • #17 6976209
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    Na ostatnim weselu (nie moim) kamerzysta miał na kamerze zamocowane ,,coś" diodowego,gdy nie filmował to płytka (ok.10x10cm) świeciła nieźle a jak włączał nagrywanie to już świeciła naprawdę mocno,gość nie miał żadnego kabelka(sieć) ciągnionego za sobą,ślub ok.1godz a on źródeł zasilania nie zmieniał a i nagrywał prawie na okrągło.Myślę,że jedynie cena tego ,,świecidełka" może być przykra.
  • #18 6978569
    tomekkos
    Poziom 10  
    To może być ciekawe urządzenie, ponurkuję w sieci za tym czymś.
    W między czasie znalazłem takie coś jak Żarówka LED MR16/12V DC z 60 diodami. Podobno można nią zastąpić 50-75W. Koszt ok 30zł za sztukę. Czy w takie coś próbować uderzać? Powiedzmy 3-4 szt takich lampek, umieścić to jakoś sensownie w większym odbłyśniku... Da radę?
  • #19 6979138
    xanio
    Poziom 27  
    jeżeli to jest coś takiego jak to:
    https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=5747

to może być słaba (można oczywiście sprawdzić).

Zainteresuj się LED mocy: będzie drogo ale wydajnie

EDIT: oczywiście nie podpinaj takich LED mocy bezpośrednio do AKU: bez rezystora je spalisz i kilkadziesiąt złotych w plecy.
  • #20 6979214
    Meher
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Jeżeli chodzi o czas świecenia to tu jest wzór:
    http://www.akumulatory.republika.pl/akumulator.html

sprawdziłem sprawdza się.

zdecydowanie wygodniejsze są akumulatory AGM (żelowe)
    nieco droższe ale bezpieczniejsze i większy wybór mniejszych pojemności.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy przenośnego oświetlenia pomocniczego do fotografii opartego na akumulatorze samochodowym lub żelowym. Propozycje obejmują wykorzystanie żarówek samochodowych typu H4 (55/60W) z odbłyśnikami, które przy akumulatorze 52Ah mogą świecić około 10 godzin, jednak akumulatory żelowe o mniejszej pojemności (np. 12Ah) zapewniają krótszy czas pracy (około 2 godziny dla pojedynczej żarówki 55/60W). Wskazano, że halogeny samochodowe są ciężkie i mało praktyczne do przenośnego zastosowania. Alternatywą są diody LED 12V o mocy 1W, które przy znacznie niższym poborze prądu (ok. 0,1A na diodę) mogą dać porównywalną jasność do 20W żarówki halogenowej, a zestaw 4 diod LED na akumulatorze 7Ah może świecić nawet do doby. LEDy świecą natychmiast z pełną jasnością, choć ich światło jest chłodniejsze. Dyskutowano także o LED MR16/12V DC z 60 diodami, które mogą zastąpić żarówki 50-75W, jednak ich skuteczność wymaga testów praktycznych. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania rezystorów przy podłączaniu LED mocy bezpośrednio do akumulatora, aby uniknąć uszkodzeń. Akumulatory AGM (żelowe) są polecane ze względu na bezpieczeństwo i dostępność mniejszych pojemności. Podsumowując, LEDy oferują lepszą mobilność i dłuższy czas pracy, natomiast tradycyjne żarówki halogenowe dają większą jasność kosztem wagi i krótszego czasu świecenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA