logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaktualizować BIOS na płycie ACORP B81 6BX/VIA/ZX81 ver.1.4?

golot 10 Cze 2004 13:01 4369 13
REKLAMA
  • #1 684722
    golot
    Poziom 11  
    mam płytkę na naklejce jest napisane ACORP B81990303015 pozatym na samej płycie jest nadruk 6BX/VIA/ZX81 ver.1.4 chodzi o to że chciał coś więcej się o niej dowiedzieć i wgrać jej nowy bios, i tu jest problem nie bardzo nogę znaleść nowy bios do tej płyty, albo nie potrzafię wgrać tego biosu znalazłem takie plik z nowym biosem: 6BX81VC.BIN , 6VIA81B.BIN, nie bardzo chcą się wgrać może w złym miejscu szukam
    może ktoś wie jaki plik powinienem wgrać albo go posiada, lub gdzie go szukać
    szukałem na stronie producenta i jakoś nic mi nie podchodzi a wszystkich nie sprawdzałem
    proszę o pomoc

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 685048
    golot
    Poziom 11  
    witam ponownie
    teoretycznie to powinien bić plik 6bx881v1c.bin
    ale zamiast się wgrywać wyskakuje mi taki komunikat "The file does not match ! "
    czyli nie pasuje mu rozmiar pliku znaczu za duży ??
    wcześniej nie napisałem co to za bios
    więc teraz piszę : AWARD z 1998 roku

może coś jeszcze pomożeczie
  • REKLAMA
  • #6 685779
    golot
    Poziom 11  
    kombinowałem kombinowałem
    i nie bardzo mi wyszło
    wychodzi na to że nie ten plik prubuję wgrać a na stronie producenta nie mogę ściągnąć jeszcze jednego który mógł by pasować
    jak by ktoś miał jakiś pomysł to niżej podaje dane na temat biosy i płyty

BIOS Date: 02/01/99
    BIOS Type: Award Modular BIOS v4.51PG
    BIOS ID: 02/01/1999-i440BX-SMC60X-2A69KX3DC
    OEM Sign-On: ACORP 6BX81 Ver:2A
    Chipset: Intel 440BX/ZX rev 3
    Superio: SMC 60x rev 0 found at port 3F0h
    CPU: INTEL(R) CELERON(TM) 266 Mhz MAX: 400 Mhz
    BIOS ROM In Socket: Yes
    BIOS ROM Size: 256K
    Memory Installed: 64 MB
    Memory Maximum: 128 MB
    Memory Slot 01: 32 MB
    Memory Slot 02: 16 MB
    Memory Slot 03: 16 MB
    Memory Slot 04: 0 MB
  • #7 685926
    wooldi
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    na białorusi są dwa, tylko dla ciebie bardziej pasowałby ten 1Mb. ale można spróbować ten drugi. jak nie będzie pasował to i tak nie wejdzie. chociaż kiedyś wszedł mi bios po którym mogłem uruchomić komputer w trybie awaryjnym. spanikowałem :P , i zamiast dojść co jest tego przyczyną przywróciłem poprzedni z kopii którą wykonuje się w trakcie zamiany biosu. mam podobny komputer do którego będę ściągał bios z FIC-a. może tam coś znajdę i dla ciebie. dołączę te dwa z białorusi. jak masz te same to trzeba dalej próbować. jak nie to próbuj. tylko nie wiem co z tymi wersjami :D 2A, 1B? teraz muszę przełożyć bebechy do nowej, używanej :D , obudowy z większym zasilaczem. a później z monitorem do reklamacji( też kupiłem nowy-używany :D ). jak znajdę coś na FIC to dam znać!
    zresztą popatrz sam. jest tam sporo instrukcji do płyt (pdf) oraz tabele który bios do jakiej płyty :
    ftp://ftp.fic.com.tw/motherboard/bios/
    na ra!
    Załączniki:
    • 6BX81_2M.rar (141.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 6BX81_1M.rar (112.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 685971
    Father
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Muszę sprawdzić, bo prawdopodobnie mam tą płytę i wgrywałem do niej biosa i też miałem problem z dopasowaniem go, ale w końcu się udało, jak będę w domku, to zobaczę co i jak...
  • REKLAMA
  • #9 688240
    golot
    Poziom 11  
    witam
    zaraz bede prubował wgrać jeden z tych biosów
    jak pujdzie dam znać
  • #10 690113
    golot
    Poziom 11  
    wooldi napisał:
    na białorusi są dwa, tylko dla ciebie bardziej pasowałby ten 1Mb.

witam
    prubowałem i jest tak przy prubie wgrania biosu "6bx81_1m.bin dostaje odpowiedz że rozmiar pliku nie pasuje. pzry drugim pliku odpowiedz że wogule nie pasuje do płyty.
    a tak z innej bajki jak komp chodzi i wyjmę bateryjkę z płyty (napięcie baterii 3,05 V) i zmieżę napięcie w gnieździe bateryjki jakie tam powinno być napięcie ?? i jak to mierzyć ??
  • #11 690496
    Father
    Poziom 26  
    Być może to jest ten bios, tylko nie wiem czy to najnowsza wersja...
    Załączniki:
    • 6via81pd.zip (225.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 712450
    golot
    Poziom 11  
    niestety jak poprzednio nie do tej płytki. dam sobie spokój na razie.
  • #13 714145
    wooldi
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    właściwie, to z tą wielkością pliku, to dziwna sprawa. nie tak dawno znalazłem bios, wgrałem, ale komputer nie dał się uruchomić inaczej jak w trybie awaryjnym(!?) zamiast dociekać dlaczego, przywróciłem poprzedni. za jakiś czas postanowiłem jeszcze raz spróbować, i napisało, że nie tej wielkości, ten sam bios(!) próbowałem parę razy i dałem spokój...
  • #14 715329
    Father
    Poziom 26  
    Jaki chipset jest na tej płycie, bo były robione z różnymi i trzeba dobrać odpowiedni bios, mam jeszcze dwa inne, które nie zadziałały z moją płytą (która jest na VIA)...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z aktualizacją BIOS-u na płycie głównej ACORP B81 6BX/VIA/ZX81 ver.1.4. Użytkownik poszukuje odpowiedniego pliku BIOS, napotykając błędy typu "The file does not match!" wskazujące na niezgodność rozmiaru lub wersji pliku. Płyta posiada chipset Intel 440BX/ZX rev 3 oraz BIOS typu Award Modular BIOS v4.51PG z 1998 roku. Próby wgrywania plików 6BX81VC.BIN, 6VIA81B.BIN oraz 6bx81_1m.bin kończyły się niepowodzeniem z powodu nieodpowiedniego rozmiaru lub braku zgodności z płytą. Wskazano konieczność dokładnego sprawdzenia chipsetu płyty, gdyż różne wersje mogą wymagać różnych BIOS-ów. Podano linki do archiwów BIOS-ów (m.in. voodoo.mcomm.ru, ftp.fic.com.tw) oraz strony producenta acorp.com.tw, gdzie można znaleźć dane i pliki do pobrania. Użytkownicy sugerują ostrożność przy próbach wgrywania BIOS-u, zalecając wykonanie kopii zapasowej. Wspomniano także o problemach z kompatybilnością plików BIOS o różnych rozmiarach (256K vs 1MB). Dodatkowo pojawiło się pytanie o pomiar napięcia baterii podtrzymującej BIOS (3,05 V zmierzone, pytanie o prawidłowe napięcie i sposób pomiaru). Podsumowując, aktualizacja BIOS-u wymaga precyzyjnego dopasowania pliku do wersji chipsetu i płyty, a dostępne pliki często nie pasują, co powoduje błędy podczas próby wgrania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA