logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofon elektretowy - czy po zmianie polaryzacji zadziała ?

polbanda 10 Cze 2004 22:14 1944 11
REKLAMA
  • #1 685546
    polbanda
    Poziom 12  
    Witam.

Składam kit firmy Jabel J-50 i podczas montażu przez pomyłkę mikrofon podłączyłem na odwrót, tj. masę nie tam gdzie masa a drugie wejście do masy. Czy po tym będzie taki mikrofon działał, bo kit jest złożony, nie mam do niczego podejrzeń, a jednak nie działa. Nie wiem, czy winien jest mikrofon.
    Czy może on się też uszkodzić od przegrzania?

Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 685580
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    odwróć i sprawdź jesli pomyliłeś mikrofon to prawdopodobnie mogłes tez pomylić inne elementy. Jesli to jabel to wcale nie jest dziwne że nie działa - zimne luty słabe płytki itp...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 685609
    polbanda
    Poziom 12  
    Dzieki.
    Inne elementry sprawdziłem kilkukrotnie. Są OK.
    Firma Jabel rzeczywiście oferuje tak niskie usługi ?
  • REKLAMA
  • #4 685774
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Układ musi działąć:
    1. Sprawdź zasilacz symetryczny, czy daje +- 15V względem masy
    2. Sprawdź czy dobrze wlutowałeś tyrystory (w kitach dają czasem zamienniki) oraz wszystkie rezystory co do wartości (miernikiem) czasem są pomyłki
    3. Układ sprawdzaj bez 230V, dolutuj między emiter a masę diodę świecącą + szeregowo rezystor 1kom. Powinna błyskać jak usłyszy sygnał wejściowy
    4. Mikrofon odwrotnie nie powinien się uszkodzić ale po przegrzaniu, tak
  • REKLAMA
  • #5 685813
    polbanda
    Poziom 12  
    Bo nie raz mikrofonik przegrzalem. Pierwszy raz robie kit. Poza tym w instrukcji jest napisane, że jeśli prąd pobierany przez układ bez zygnału wynosi więcej niz 5mA to jest zwarcie a ja mam stałą 1. Nie zmienia się. To nie oznacza przypadkiem błędu a tym czasem zwarcia?

Problem polega jeszcze na tym, że zasilacz daje niecałe +-9V względem masy. Co może być nie tak?
  • REKLAMA
  • #6 685832
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    jesli symetryczne 9V to nie powinno być różnicy - może być mneij byle dobrze zrobiony zasilacz - mneijsze napiecie = niższy sygnał, co mówisz przez stałą 1? 1mA?

Może źle odczytałeś z miernika jedynka na przedzie znaczy prąd większy niż przedział miernika - trzeba zmienić pasmo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 685844
    polbanda
    Poziom 12  
    probowalem na wszystkich zakresach. cos musi byc nie tak
  • #8 685883
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Napisz dokładnie jaki zakres ustawiasz i co tobie pokazuje miernik

Np.
    > Zakres 200mA
    > Na wyświetlaczu 156.9

Bo te Twoje 1 to nie wiadomo czy 1uA, 1mA, 1A
  • #9 686064
    polbanda
    Poziom 12  
    Zakres 20mA. Wyświetlacz pokazuje "1 ." i żadnej innej wartości.
  • #11 686088
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Moze nie byś zakresu większego typu 20A czy 10A.
    A takie kwiatki
    1
    |___|___|___|___|>>
    To nic innego jak przekroczony zakres pomiarowy.
  • #12 686129
    polbanda
    Poziom 12  
    A więc wnioskować mogę, że układ robi gdzieś zwarcie, bo w instrukcji napisane jest, że gdy prąd jest większy od 5mA to tak właśnie jest. Idę szukać zwarcia. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem działania mikrofonu elektretowego w zestawie Jabel J-50 po błędnym podłączeniu polaryzacji mikrofonu. Odwrócenie przewodów mikrofonu nie powinno go uszkodzić, jednak możliwe jest uszkodzenie wskutek przegrzania. Zalecane jest sprawdzenie poprawności podłączenia wszystkich elementów, w tym tyrystorów i rezystorów, oraz zasilacza symetrycznego, który powinien dostarczać około ±15V względem masy. W przypadku zasilacza dającego tylko ±9V sygnał może być słabszy, ale układ nadal powinien działać. Pomiar prądu wykazał stałą wartość „1” na zakresie 20mA, co wskazuje na przekroczenie zakresu pomiarowego i sugeruje zwarcie w układzie. Instrukcja zestawu informuje, że prąd powyżej 5mA oznacza zwarcie. Zaleca się dalsze poszukiwanie zwarcia na płytce i dokładne sprawdzenie lutów oraz elementów, aby przywrócić poprawne działanie zestawu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA