logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston MB 3832C / Szukam schematu elektr.modułu;zasilacza ?

Nelson-D. 09 Wrz 2009 19:58 4842 4
REKLAMA
  • #1 6999802
    Nelson-D.
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    :| Witam ! Szanowni Koledzy , może posiadacie schemat elektryczny do "lodówki" : Ariston MB 3832C ? Chodzi mi głównie o zasilacz znajdujący się na płytce modułu sterującego. Większość elementów mont.powierzchniowo ! Parametry tej przetwornicy - jakie napięcia występują na wyjściu ? Co to za ukł.scalony : 3773 / SMD ? Przeszukałem ,tak mi się wydaje wszystkie posty na "ELEKTRODZIE" lecz takich info. nikt nie podawał ! Jak "zwykle trafiła się - naprawa ekstremalna" zasilacza,chyba po "jakimś" przepięciu nap.!!! Może prościej było by wykonać inny zasilacz o takich parametrach elektrycznych jakie miała ta przetwornica ??? Proszę ewent.o podpowiedz - inną koncepcję w rozwiązaniu tego problemu ? Zakup całego modułu nie wchodzi w rachubę - zbyt wysoki koszt ! Z góry dzięki ! :idea: Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #2 7000364
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1170
    Schematu to raczej się nie dostanie. A napięcie to 5V. Kiedyś miałem uwalony na maxa zasilacz ale udało się go postawić na nogi, choć było ciężko. Jak coś to mogę się podjąć naprawy tego modułu.

Pozdrawiam
    tolo
  • REKLAMA
  • #3 7002233
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Ocena: 728
    Napięcie jakie daje ta przetwornica to 12V i można je zmierzyć na C10 ( 100µF/25V), 5V jest pozyskiwane właśnie z tego napięcia.
  • REKLAMA
  • #4 7002450
    Nelson-D.
    Poziom 9  
    :D - Witam ! Dzięki Kolegom za podpowiedz do tematu "(oświecenie-:idea:)". Potwierdziliście moje analizy,a że nieraz mam problemy ze wzrokiem muszę się trochę dłużej z tym wszystkim "bawić" :!: Obecnie jestem na etapie zakończenia wymiany uszkodzonych elementów - t.j.wymieniłem :wszystkie elektrolity, C 5 utracił swą pojemność ( 3,3 µ / 400 V). Warystor ( 275 V ) RV 8 "wystrzelił"! Również dławik L 1,którego jeszcze nie wymieniłem ,chyba ma mieć 1 mH ? - pęknięty i nie widać oznaczenia barwnego. Szeregowo za nim jest rezystor - miał chyba 10 Ω / 1W ? Mos-fet ( D2NC6 ) wydaje się być nieuszkodzony - pomiary bez wylut. z druku wykazują "standardowe" cechy ! ? Ciekawe jaki będzie efekt po załączeniu układu do sieci :?: Wydaje mi się że powinno "pójść" dobrze :!: Sugestie w razie mojego "niedopatrzenia"- dosłownie :!: ,mile widziane :D . Z góry dzięki !
  • #5 7023237
    Nelson-D.
    Poziom 9  
    Witam! Zasilacz uruchomiłem. Winowajcą awarii była utrata pojemności C5-3,3µF/400V. Natomiast dławik L1 - 1mH może mieć mniejszą indukcyjność(spełnia zadanie filtru)! Tranzystor MOS-FET D2NC6 wymieniłem na IRFBC30 (V-MOS 600V, 3.6A, 74W); miałem akuratnie taki "pod ręką", a jego parametry są nawet wygórowane w stosunku do tej "przetwornicy"! Dla pewności jeszcze trochę potestuje ten zasilacz, żeby nie wystąpiły potem jakieś "niespodzianki"! Może Koledzy macie schemat elektryczny tej lodówki - szczególnie podłączenia tego modułu? Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi! Pozdrawiam! :D
REKLAMA