logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Actina 340s8 i Windows 98 - brak połączenia z internetem

1jogapl 26 Wrz 2009 14:00 1497 4
REKLAMA
  • #1 7059629
    1jogapl
    Poziom 2  
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Laptop actina na płycie 340S8, mam na nim 98 i wszystkie sterowniki, lecz nie mogę się połączyć z internetem za pomocą sieciówki .
    Zainstalowałem sterownik do SIS 900 lecz nic to nie pomogło z góry dziękuję za pomoc .

Mała poprawka łącze się przez ruter i adres uzyskuję automatycznie, sygnał na ruterze jest ok świeci się dioda sygnalizująca że kabelek jest podłączony do gniazda w laptopie .
  • REKLAMA
  • #2 7059784
    sashimi
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Witam

Pytania:

1. Czy jesteś świeżym posiadaczem tego laptopa. Jeśli nie to czy wcześniej działała sieć.
    2. Czy sieciówka pobiera adres i jeśli tak, to czy nie jest to adres z puli 169.XXX.XXX.XXX
    3. Czy na pewno kabel sieciowy jest na 100% dobrze zakuty, lub też nie jest stary z widocznymi powyciąganymi przewodami z wtyczek. Często uszkodzenie kabla sieciowego jest przyczyną kłopotów. Pobiera adres, wszystko jest niby OK a netu nie ma.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 7061452
    1jogapl
    Poziom 2  
    Sieciówka nie pobiera adresu a kabel jest dobry do stacjonarnego podłączam i jest ok , może karta jest uszkodzona ale jak to sprawdzić czy ktoś wie ?
  • REKLAMA
  • #4 7071591
    sashimi
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Najprościej sprawdzić kartę idąc do kogoś kto ma router i podłączyć się u niego. Jeśli nadal nie będzie działać to jest prawdopodobieństwo że zdechła karta. Jest jeszcze taka możliwość, że sterownik ma coś wymieszane we łbie. Jeśli możesz znaleźć inną wersje sterów do tej karty możesz spróbować go zainstalować i sprawdzić czy działa.

Pozdrawiam
  • #5 7074349
    all4you_9
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Jeśli podłączasz się bezpośrednio do internetu(bez rutera) to pewnie twój dostawca internetu przepuszcza cie na podstawie MAC adresu karty sieciowej (Ja tak mam). Masz inny MAC - nie masz netu. Musisz zmienić mac adres, czasami da się to zrobić w ustawieniach karty sieciowej.

Jeżeli przez ruter to:
    Może na ruterze masz ustawioną filtracje po MAC adresie.
    Używasz Windows 98, a z tym systemem są problemy, więc ustaw ręcznie połączenie.
    Dodatkowo może pomóc nieoficjalny service pack do Win98.
    Sugeruję przerzucić się na linuxa, lub płatnego Windows 2000 SP4
REKLAMA