logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LightScribe LG i Nero 7 – napisy wypalają się, obrazy nie – co zrobić?

Dreamer59 27 Wrz 2009 21:48 6310 33
REKLAMA
  • #1 7065120
    Dreamer59
    Poziom 10  
    Witam. Mam nagrywarkę LG z funkcją Lightscribe oraz Nero 7 z funkcją CoverDesigner. Mój problem polega na tym, że nie wypala obrazów, natomiast napisy wypala bez problemu. Czy ktoś spotkał się z wymienionym problemem?? Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7065135
    tepsiarz1992
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Wejdź na stronę : www.lightscribe.com

Dowloands - teraz wybierz system operacyjny i pobierz :

> LIGHTSCRIBE SYSTEM SOFTWARE (LSS)

> LIGHTSCRIBE TEMPLATE LABELER
    > LIGHTSCRIBE SIMPLE LABELER

Ja tak wypalałem. Polecam z czystym sumieniem.
  • #3 7065157
    boroch123
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    a poszukaj może jakiegoś programu do wypalania etykiet light scribe, albo przejrzyj ustawienia Nero, może tam będzie źródło problemu
  • #4 7065167
    tepsiarz1992
    Poziom 20  
    To co podałem powyżej to jest najlepszy program na rynku do wypalania etykiet.
    -
    Znając urok napędów od LG mogą występować problemy, np. nagrywarka dvd nie czyta płyt dvd, ale to już inna kwestia.

Mając wiele różnych nagrywarek DVD, znowu wróciłem do Samsunga.
  • REKLAMA
  • #5 7065765
    Accura
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    A czy Nero 7 nie obsługuje tylko Labelflash,mam taką nagrywarkę i nie mam żadnych problemów,może potrzebna jest jakaś wtyczka?
  • #6 7068592
    Dreamer59
    Poziom 10  
    Tepsiarz1992, dziękuję. Pomogłeś mi :)
  • #7 7068823
    tepsiarz1992
    Poziom 20  
    Cieszę się, że mogłem pomóc. Sprawdzaj co jakiś czas > LIGHTSCRIBE SYSTEM SOFTWARE (LSS)

Co jakiś czas firma wypuszcza nowe,lepsze (jakość) oprogramowanie.

Dodano po 3 [minuty]:

Radzę również wejść w opcje w ikonce na pasku zadań po prawej stronie i zaznaczyć - to spowoduję przyciemnienie etykiet, lecz będą one bardziej trwalsze.

Nie psikaj etykiety dezodorantem. Ja kiedyś chciałem przeczyścić bo była bardzo zatłuszczona i cała etykieta zeszła mi na papier ...

Płyta była Verbatima ...
  • REKLAMA
  • #8 7072747
    Dreamer59
    Poziom 10  
    A jeśli rozciągam zdjęcie i nie wypala mi go? Co mam teraz zrobić? Bo kiedy obraz jest np na pół płyty to wypala bez problemu. I dziwne rzeczy się dzieją, bo nie wypala łącznie tekstu i obrazu.. Czy to może być brak jakiegoś sterownika?
  • #9 7072757
    tepsiarz1992
    Poziom 20  
    Po prostu nie ściągnąłeś tych trzech pozycji które Ci kazałem.
  • #10 7072851
    Dreamer59
    Poziom 10  
    Ściągnęłam. Właśnie o to chodzi. I zainstalowałam.
    Czemu nie powiedziałeś, że to jest osobny program? Myślałam, wręcz byłam pewna, że to są dodatki do Nero Cover :P Teraz wszystko działa jak należy :)
    Jeszcze mam pytanie. Czy jest możliwość zmiany układu napisów? Np jeden pod drugim. Bo teraz widzę tylko opcję wokół płyty..
    Jeszcze raz dzięki :D
  • #11 7073126
    tepsiarz1992
    Poziom 20  
    Pisałem wyżej, że program jest najlepszy na rynku ...

Może można, pobierz pozostałe pozycje, ja się tak nie bawiłem
  • #13 19268576
    damprz
    Poziom 9  
    Ocena: 23
    Witam
    Kupiłem 2 lata temu nagrywarkę BLU-RAY LG BH10LS30 SATA FVAT/GW
    W systemie widnieje jako HL-DT-ST BD-RE BH10LS30
    Ponoć miała być LightSribe a chyba nie jest
    Gdy odpalam Nero Cover Designer to nie mam ikonki Lightscribe
    Można się jakoś upewnić?
  • #15 19268596
    damprz
    Poziom 9  
    Moja nagrywarka wygląda trochę inaczej niż ta ze strony.
    Nie mam takiego srebrnego paska z ukrytym przyciskiem.
    Jeśli w Cover Designer od Nero nie wyświetla się przycisk Lightsribe to znaczy że nie mam tego?
    W opcjach aplikacji w zakładce Lightscribe jest lista rozwijana żeby wybrać Domyślny napęd LightScribe i ta lista jest pusta :(
  • #17 19270444
    damprz
    Poziom 9  
    Kolobos napisał:

Zainstalowało się, mam to w zasobniku systemowym. To są jakieś ustawienia LightScribe, a nie aplikacja do wypalania. W ustawieniach można wybrać napęd LightScribe i na liście rozwijanej jest mój LG, ale w Nero Cover Designer nie wykrywa nic.

Dodano po 5 [minuty]:

Próbuję instalować jakieś programy ale wywala błąd że one nie są pod ten system (mam Win10)

np. LightScribe Template Labeler 1.18.27.10
  • REKLAMA
  • #18 19286227
    damprz
    Poziom 9  
    HL-DT-ST BD-RE BH10LS30 w menedżerze urządzeń
    Ale moja nagrywarka wygląda inaczej niż ta BH10LS30 z Lightscribe, którą reklamuje Morele

LightScribe LG i Nero 7 – napisy wypalają się, obrazy nie – co zrobić? LightScribe LG i Nero 7 – napisy wypalają się, obrazy nie – co zrobić? LightScribe LG i Nero 7 – napisy wypalają się, obrazy nie – co zrobić?
  • #19 19287215
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Co masz podane na naklejce na napedzie? Przedni panel mozna wymienic, firmware tez mozna czasem zmienic.
  • #20 19287296
    damprz
    Poziom 9  
    Wyciągnąłem napęd:

LightScribe LG i Nero 7 – napisy wypalają się, obrazy nie – co zrobić? LightScribe LG i Nero 7 – napisy wypalają się, obrazy nie – co zrobić? LightScribe LG i Nero 7 – napisy wypalają się, obrazy nie – co zrobić? LightScribe LG i Nero 7 – napisy wypalają się, obrazy nie – co zrobić? LightScribe LG i Nero 7 – napisy wypalają się, obrazy nie – co zrobić? LightScribe LG i Nero 7 – napisy wypalają się, obrazy nie – co zrobić?
  • #21 19287314
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Wychodzi na to, ze jednak masz BH10LS30, wersja OEM wyciagnieta z jakichs markowych komputerow (ktorych producent zapewne nie chcial logo LG na przedzie, stad inny panel).

Od dawna nie mam juz napedu optycznego, a tym bardziej plyt LS, wiec nawet nie sprawdze co dziala pod W10, a co nie. Jezeli mozesz to uruchom np. pod Vmware Windows XP lub Windows 7
    i tam sprawdz programy z obsluga LS (Nero itd).
  • #22 19287483
    damprz
    Poziom 9  
    Tzn twierdzisz że nagrywarka może mieć Lightsribe, ale nie obsłuje tego Win 10?
  • #23 19287501
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nie wiem, skoro to OEM dla jakiegos producenta komputerow "biurowych" to mozliwe, ze ten naped nie obsluguje BS. Jaka wersje firmware'u masz wgrana?

Co pokazuje CdburnerXP w "Recorder Information"?
  • #24 19287700
    damprz
    Poziom 9  
    Była wersja 1.00 a wgrałem wczoraj 1.02 z 2013 r.

Sprawdzę później te CdBurnerXp

No ale jak pisałem w Nero Cover w opcjach w polu gdzie wybiera się nagrywarkę LightScribe jest pusta lista rozwijana.
  • #25 19289059
    damprz
    Poziom 9  
    Czyli mogli produkować BH10LS30 z LightScribe i BH10LS30 bez LightScribe?
  • #26 19289102
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Wszystko mogli, jak ktos zamowil odpowiednio duzo napedow, do tego zmiana przedniego panelu i brak ikony LS na nim.
  • #27 19289104
    damprz
    Poziom 9  
    Napisałem do gościa, który sprzedawał ten napęd, ale kojarzę że on pisał że jest LightScribe, a pewnie do końca nie wiedział co sprzedaje.
  • #29 19289179
    damprz
    Poziom 9  
    Cytat:
    Co jest potrzebne do zrobienia nadruku na płytę w tej technologii?
    1. Nagrywarka CD/DVD obsługująca technologię LightScribe
    2. Czysta płyta CD/DVD ze znakiem LightScribe
    3. Oprogramowanie (sterowniki) do obsługi technologii LightScribe
    4. Dodatkowe oprogramowanie do zwiększenia możliwości użycia tej technologii (opcjonalnie)

Może jakieś dodatkowe sterowniki ze strony producenta (LG) trzeba zainstalować
  • #30 19291119
    damprz
    Poziom 9  
    Kolobos napisał:
    Nie wiem, skoro to OEM dla jakiegos producenta komputerow "biurowych" to mozliwe, ze ten naped nie obsluguje BS. Jaka wersje firmware'u masz wgrana?

Co pokazuje CdburnerXP w "Recorder Information"?

LightScribe LG i Nero 7 – napisy wypalają się, obrazy nie – co zrobić?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wypalania etykiet LightScribe na nagrywarce LG przy użyciu Nero 7 z CoverDesignerem, gdzie obrazy nie są wypalane, a jedynie napisy. Rozwiązaniem okazało się pobranie i instalacja dedykowanego oprogramowania LightScribe System Software (LSS) oraz LightScribe Template Labeler i Simple Labeler ze strony lightscribe.com, które są niezależne od Nero i niezbędne do prawidłowego działania funkcji LightScribe. Użytkownicy zwracają uwagę na konieczność stosowania kompatybilnych płyt LightScribe oraz aktualizowanie oprogramowania dla poprawy jakości etykiet. W przypadku nowszych systemów operacyjnych, zwłaszcza Windows 10, mogą występować problemy z kompatybilnością oprogramowania LightScribe, co utrudnia wykrycie napędu w Nero Cover Designer. Dyskusja porusza także kwestię rozróżnienia modeli nagrywarek LG z funkcją LightScribe i bez niej, zwłaszcza w przypadku modelu Blu-Ray BH10LS30, który może występować w wersjach OEM bez widocznego logo i wsparcia LightScribe. Zalecane jest testowanie funkcji na starszych systemach operacyjnych lub alternatywnych programach oraz sprawdzanie wersji firmware i sterowników. W razie braku wsparcia LightScribe w posiadanym napędzie, sugerowana jest wymiana na inny model obsługujący tę technologię.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA