logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Na jakim porcie działa drukarka WiFi Epson SX600FW?

Adam-bylejaki 29 Wrz 2009 09:59 9734 4
REKLAMA
  • #1 7069903
    Adam-bylejaki
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    chciałem mieć możliwość drukowania poza domem na domowej drukarce wifi epson sx600FW ale nie mam pojęcia na jakim porcie przyjmuje druki. Może ktoś mi wskazać port lub zakres portów na jakim pracuje drukarka wifi?

Dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 7071131
    mar1aczi
    Poziom 26  
    Ocena: 24
    Czy połączenie jest WiFi czy też po kablu, przy tworzeniu portu drukarki w systemie TCP/IP, bo na takim masz ją pewnie zainstalowaną, domyślnym portem jest 9100.
  • REKLAMA
  • #3 7071282
    Adam-bylejaki
    Poziom 10  
    drukarka jest połączona do routera linksys wrt54gl wifi i analogicznie laptop do routera. Połączenie szyfrowane WPA
  • REKLAMA
  • #4 7074944
    mar1aczi
    Poziom 26  
    Ocena: 24
    Wydruk idzie po IP na porcie, który wskazałem wcześniej. Aby móc drukować z zewnątrz musisz przekierować port na swoim ruterze na IP drukarki. Drukarkę musisz wtedy zainstalować na porcie TCP/IP podając Twoje publiczne IP.
    Był ten temat poruszany tu na forum. Nie wiem jak się zakończył. Pytający nie podał wyników :)
  • #5 7075508
    Adam-bylejaki
    Poziom 10  
    właśnie spróbowałem ustawić to tak jak było to tutaj napisane. Na porcie 9100 w trakcie wykrywania drukarki system twierdzi, że nie może nic znaleźć ale zostaje wysłane coś do drukarki i drukarka zaczyna drukować coś tak jakby kod źródłowy strony internetowej.

Jak zignoruje komunikaty windows 7 o tym, że tej drukarki nie ma i ustawie na "sztywno" że port 9100 (przesył danych RAW bądź "to drugie nie pamiętam nazwy") i tak drukarka cicho siedzi. Niestety port 9100 nie jest portem na którym działa Epson SX600FW. Na stronie producenta też nic nie mogłem znaleźć.
REKLAMA