logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3110c po zalaniu - migający wyświetlacz, poziome paski, szare tło

marvin_1986 29 Wrz 2009 11:30 9369 17
REKLAMA
  • #1 7070201
    marvin_1986
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam! Telefon wpadł do wody, po tym incydencie się nie uruchamiał. Po wyczyszczeniu i wygrzaniu działał normalnie jakieś 3 dni. Następnie zaczął migotać wyświetlacz, pojawiały się poziome paski, wyświetlacz generalnie był niewyraźny. Minął 1 dzień i nic już się nie pojawia oprócz tego że wyświetlacz wyświetla jakby tylko szare tło z podświetleniem. Reszta chyba sprawna bo można dzwonić. Jak myślicie, wyświetlacz do wymiany czy coś innego?
  • REKLAMA
  • #2 7070218
    eslodowy
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    Obejrzyj styki od lcd (wtyczka) i gniazdo na płycie głównej.
  • #3 7071842
    Webster;=
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Nie dowiesz sie czy Lcd czy cos innego puki nie podmienisz. Obstawiam lcd albo filtr odpowiadajacy za lcd
  • REKLAMA
  • #4 7071852
    marvin_1986
    Poziom 14  
    Styki wyświetlacza i samo gniazdo wyglądają ok, nie widać na nich śladów cieczy. Też myślałem o filtrze (podobne problemy dotyczące innych telefonów związane były z filtrem). Problem w tym że nie mam schematu tego telefonu - nie potrafię zlokalizować tej części.
  • REKLAMA
  • #6 7076615
    marvin_1986
    Poziom 14  
    Ten filtr to rozumiem że tylko hot air'em można potraktować? Jestem ciekaw jakby się sprawdził taki miniaturowy palnik gazowy fimy Dremel. Z tego co widziałem to dość precyzyjny sprzęcik.
  • #7 7077304
    TelBit GSM
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witaj marvin_1986. Taki filtr ruszysz tylko stają na gorące powietrze lub o podobnej zasadzie działania przeznaczonej do lutowania elementów BGA. Do takiej stacji jest jeszcze pomocniczy sprzęt. Palnikiem gazowym wolałbym tego nie ruszać :-) . Nawiązując do twojego tematu - Nie wiem w jaki sposób ta płytka została wyczyszczona i wygrzana dlatego też mogę tylko domniemać, że jeśli telefon ten działał przez wspomniane 3 dni to, pomimo wyczyszczenia i wysuszenia pozostały jeszcze ślady korozji, zabrudzeń lub nawet cieczy np. pod układami bga, co powodowało jego powolną agonię. Nie wykluczone też że wyświetlacz może być uszkodzony. W takich przypadkach mamy do czynienia z postępującą korozją i nie zawsze powstrzymanie jej daje pozytywny efekt.
    Pozdr
  • #8 7079416
    Webster;=
    Poziom 15  
    Najpierw podmien Lcd, jak to nie pomoze to wymien filtry ale nie palnikiem gazowym bo tylko spalisz plyte. Jezeli nie masz sprzetu to proponuje udac sie do serwisu.
  • #9 7079725
    robo314
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    spróbuj jak masz możliwość sprawdzenia inny wyświetlacz. Ale ja myślę że wyświetlacz jednak jest zepsuty (dostała się woda między filtry) można jeszcze wyczyścić styki i osuszyć filtry ciepłym powietrzem
  • #10 7080418
    v_mam
    Poziom 2  
    1. Clean your display contact (X1001)
    2. Change EMIF IC (Z2401,Z2402)
    3. Measure VIO (Pin3, 7) and VAUX(PIN 22)
    4. If all ok change LCD.
    Hope you can solve your ploblem
  • REKLAMA
  • #11 7106806
    wsza_18
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    ja miałem tak w nokii 6300 tzn mi mrugał tak co 3 sekundy i po wymianie wyświetlacza było ok
  • #12 7117632
    bq2707
    Poziom 12  
    A czym czyściłeś? Spróbuj wyczyścić Cleanser'em. Stawiam na styki
  • #13 7123013
    gsmangel
    Użytkownik obserwowany
    Na pewno źle wyczyszczona płyta główna, ewentualnie emifiltry.
  • #14 7167239
    marvin_1986
    Poziom 14  
    Telefon na początku wyczyściłem specjalnym preparatem do czyszczenia styków elektrycznych, który nie pozostawia śladów i dość szybko paruje, firmy Motip. Za drugim razem, kiedy telefon już nawet się włączyć nie chciał, płytę główną czyściłem dość długo w świeżo zakupionej wanience ultradźwiękowej (co prawda nie w takiej profesjonalnej bo na taką mnie nie stać, ale zawsze coś), oczywiście już w izopropanolu. A wygrzewałem płytę (aż wstyd powiedzieć) suszarką do włosów z dyfuzorem kierunkowym. Niestety wydaje mi się że za 1szym razem nie do końca udało mi się wyczyścić płytę i korozja zrobiła swoje. Po drugim czyszczeniu telefon wstał i włącza się, słychać dźwięk powitalny, można zadzwonić oraz wykrywa go komputer. Ale LCD jest martwe. Tzn. już tylko podświetla wyświetlacz i jest on taki ciemnogranatowy, ale nic nie jest wyświetlane. Pewnie padł układ odpowiedzialny za jego pracę, jak sugerował kolega powyżej. niestety z racji tego że nie posiadam stacji hot-air, będę musiał go zanieść do serwisu bo nic nie wskóram w domu...
  • #15 7183152
    cimiec
    Poziom 10  
    Spróbuj podmienić ekran i wykompać porządnie płytke...
  • #16 7213817
    marvin_1986
    Poziom 14  
    Witam wszystkich po długiej przerwie. Kupiłem nowy wyświetlacz, nieoryginalny. Teraz wszystko normalnie widać więc była to wina wyświetlacza. Ale niestety na wyświetlaczu są jakieś lekko przeźroczyste białawe paski, do tego gdy ekran się przyciemnia, zaczyna migotać. Nie wiem czy "ten typ tak ma", czy jednak należałoby go oddać na gwarancję.
  • #17 7214331
    gregor_009
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    W tandetnym nieoryginalnym wyświetlaczu to nic dziwnego. Możesz reklamować, ale nie wiadomo za którym razem trafisz na dobry.
  • #18 7506580
    marvin_1986
    Poziom 14  
    Po wymianie wyświetlacza na oryginalny (koszt 40zł) wszystko wróciło do normy, obraz jest taki jak być powinien. Pomimo tego że telefon był zalany- dalej działa bez zarzutu. Temat zamykam. Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telefon Nokia 3110c po zalaniu przestał się uruchamiać, jednak po wyczyszczeniu i wygrzaniu działał przez kilka dni. Następnie pojawiły się problemy z wyświetlaczem: migotanie, poziome paski oraz szare tło z podświetleniem, mimo że reszta funkcji telefonu działała poprawnie. Zalecano sprawdzenie styków LCD i gniazda na płycie głównej oraz ewentualną wymianę filtrów EMIF (Z2401, Z2402), które odpowiadają za sygnał do wyświetlacza. Czyszczenie płyty głównej powinno być wykonane precyzyjnie, najlepiej w izopropanolu i z użyciem stacji hot-air, gdyż suszarka do włosów może nie wystarczyć, a palnik gazowy grozi uszkodzeniem płyty. Ostatecznie problem okazał się uszkodzonym wyświetlaczem. Po wymianie na nowy, nieoryginalny ekran pojawiły się artefakty i migotanie, co jest typowe dla tanich zamienników. Po zakupie oryginalnego wyświetlacza za około 40 zł problem został całkowicie rozwiązany, a telefon działa poprawnie mimo wcześniejszego zalania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA