logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesłać sygnał z kamery do rejestratora na 500m? Opcje bezprzewodowe?

DJOstry 29 Wrz 2009 22:20 1866 6
REKLAMA
  • #1 7073019
    DJOstry
    Poziom 25  
    Ocena: 65
    Hej !

Panowie, co zastosować ? kamera w jednym obiekcie a w drugim obiekcie oddalonym o 500 m rejestrator.
    Czy można to przesłać bezprzewodowo ? Jaki sprzęt do tego potrzebny ? obiekt gdzie ma być kamera ma tylko zasilanie 220v ?

pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 7073515
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    DJOstry napisał:
    Czy można to przesłać bezprzewodowo ?
    Zakładam, że pisząc "obiekt" masz na myśli jakiś budynek/pomieszczenie. Zatem byś musiał wyprowadzić anteny na zewnątrz, a druga sprawa - między antenami nie mogło by być fizycznych przeszkód. Czy tak jest?

DJOstry napisał:
    obiekt gdzie ma być kamera ma tylko zasilanie 220v ?
    Spytaj się nadzorcy obiektu.
  • REKLAMA
  • #3 7074470
    DJOstry
    Poziom 25  
    Ocena: 65
    Obiekt gdzie będzie kamera ma zasilanie 220v, ( niepotrzebnie dałem pytajnik na końcu zdania :), wcisneło mi się :).
    A to czy nie ma przeszkód to będę dziś wiedział, jadę sprawdzić co i jak dziś.

pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 7074835
    48h-sklep.pl
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    jeśli nie ma przeszkód, to wtedy będziesz mógł zastosować transmiję bezprzewodową w częstotliwości 2.4 GHz. Będzie ci potrzebny nadajnik i odbiornik, i do tego anteny zewnętrzne. aby się widziałay
  • #5 7094604
    Tino
    Poziom 2  
    Witam,

z tego co wiem, nie ma potrzeby stosować anten zewnętrznych jeśli między nadajnikiem a odbiornikiem nie ma poważnych przeszkód (betonowe ściany, albo różnica w wysokości i nawet cienkie ściany wtedy).

Dla częstotliwości 2,4GHz wystarczy tylko dobrać nadajnik o odpowiedniej mocy. Myślę, że 700mW, lub 1000mW będą jak najbardziej wystarczające :)
  • REKLAMA
  • #6 7095320
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Tino napisał:
    Dla częstotliwości 2,4GHz wystarczy tylko dobrać nadajnik o odpowiedniej mocy. Myślę, że 700mW, lub 1000mW będą jak najbardziej wystarczające

Kolega Tino pisał o mocach nadajnika do 1W na 2,4GHz.

Proponuję wykorzystać moc transmisji (czytaj : wzmocnić sygnał) poprzez zastosowanie anten zewnętrznych kierunkowych o zysku około +20dBd w nadajniku jak i w odbiorniku.
    Polecam stronę firmy Dipol www.dipol.com.pl .

Skuteczna moc promieniowana przy zadanej mocy nadajnika np. =100mW i zysku anteny +20dB wyniesie właśnie (100mW x10) około 1W a w odbiorniku też zysk odbieranego sygnału będzie +20dB czyli 10 razy "lepszy/silniejszy". :D

Przypomnę, że to pasmo jest pasmem ISM i "limit mocy" jest ustalony w EU.
    Nie jest to moc przekraczająca 100mW dla każdego użytkownika tego "free" pasma ISM. :cry:

Pozdrawiam.
  • #7 7097961
    Tino
    Poziom 2  
    Faktycznie. Sprawdziłem temat i kolega SP5ANJ ma rację co do ograniczeń nt mocy urządzeń nadawczych w paśmie 2,4GHz.
    Człowiek uczy się całe życie :D
    Dziękuję za poprawienie ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do przesłania sygnału z kamery do rejestratora oddalonego o 500 m można zastosować transmisję bezprzewodową w paśmie 2,4 GHz. Warunkiem jest brak fizycznych przeszkód między antenami, które powinny być umieszczone na zewnątrz budynków, aby zapewnić bezpośrednią widoczność. W przypadku braku przeszkód można użyć nadajnika i odbiornika o mocy do 1000 mW (1 W), jednak w Unii Europejskiej obowiązuje limit mocy nadajników w paśmie ISM 2,4 GHz do 100 mW. Aby zwiększyć efektywną moc transmisji i zasięg, zaleca się stosowanie zewnętrznych anten kierunkowych o zysku około +20 dBd zarówno po stronie nadajnika, jak i odbiornika. Dzięki temu skuteczna moc promieniowana może osiągnąć około 1 W, a odbiór sygnału zostanie wzmocniony. Kamera może być zasilana z sieci 220 V, co jest wystarczające do zasilenia urządzeń nadawczo-odbiorczych. Wskazano również stronę firmy Dipol jako źródło sprzętu do realizacji takiej transmisji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA