logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrotik RB 433 traci łączność po 20 minutach - co może być przyczyną?

ggog 30 Wrz 2009 00:08 5318 11
REKLAMA
  • #1 7073453
    ggog
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam .
    Sprawa polega na tym że, gdy łączę się bezprzewodowo z moim Mikrotikiem ( RB 433) ustawionym jako baza (udostępnia on internet z innego źródła - dostaje go po lanie). Wszystko śmiga elegancko… Internet działa …przez około 20 minut…
    Wygląda to następująco : Włączam MT do zasilania (192.168.1.2) podłączam do niego źródło neta na RJ 45 (192.168.1.1) Łączę się bezprzewodowo z MT, net śmiga, pingi do MT <1 ; 1 ;2 ;4 ; <1 ; 2 ; <1 ; 3, pingi do źródła (192.168.1.1) oscylują między 2 ,a 7. Po około 15/20 minutach MT traci łączność z bazą mimo tego że w interfejsie jest napisane LINK OK. Zachowuję się to dokładnie tak jakbym odłączył źródło od MT (w sensie fizycznym) - pingi nie przechodzą do źródła .

Odległość skrętki między MT a źródłem wynosi około 15 metrów poprowadziłem 2 kable różnych firm (firm sprawdzonych i powszechnie stosowanych) w obydwu przypadkach są to druty…Najciekawsze jest to że jeśli w menu MT wcześniej nie ustawie połączenia Lan na 10 Mb full duplex i nie odznaczę auto negocjacji to MT nie nawiąże połączenie z innym urządzeniem ,czy to z lapkiem czy z innym AP. Nie ma także znaczenia czy puszczam zasilanie po POE ,czy na zwykłym wejściu od zasilacza. Kombinowałem również w wyższym napięciem, efekt jest ten sam – 15 minut i lipa.
    Mogę jeszcze dodać ,że mój pierwszy MT (RB 433) zachowywał się tak samo z tym ,że później już zaczęło mu odwalać (WinBox widział tylko puste zakładki). Został on wymieniony na całkiem nowy,... jest jeszcze na gwarancji… Niestety - Na razie WInbox zakładki widzi w całej okazałości, ale traci łączność po 15 minutach ze źródłem.

Dziwi mnie ten fakt bo naczytałem się dość sporo o tej platformie i wszędzie jest bardzo chwalona. To już mój drugi MT całkiem nowy i nie wiem dlaczego tak się dzieje.
    Więc proszę o pomoc starych wymiataczy i w ogóle ludzi którzy być może spotkali się z takim problemem już wcześniej.
  • REKLAMA
  • #2 7073477
    mar1aczi
    Poziom 26  
    Ocena: 24
    Czy na wszystkich portach LAN RB jest tak samo? Jaką wersję MT masz na RB? Jaki zasilacz stosujesz - napięcie, prąd? Czy MT jest skonfigurowany jako brydż czy robi NAT?
  • REKLAMA
  • #3 7073696
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    Ocena: 42
    Z tego co rozumiem to nie masz tam ani maskarady ani nic,
    ok
    powiedz mi tak:
    1. Logi z MikroTik-a
    2. adres na ten interfejs WAN jest przypisywany ręcznie czy z DHCP? (jeżeli z DHCP spróbuj ręcznie wpisać adresy i bramę)
    3. czy jak MikroTik traci kontakt z internetem to możesz się na niego bezproblemowo zalogować?
  • REKLAMA
  • #4 7073771
    agorny
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Mam takich RB dziesiątki i nic takiego się nei dzieje... sprawdź wersję MT na niej oraz wersję biosu. Wydaj polecenia: /syst resou pr oraz /sys ro pr i wklej ich zawartość.
  • REKLAMA
  • #5 7076112
    ggog
    Poziom 11  
    Panowie, jeśli tylko skończę swoją przeprowadzkę to sprawdzę dokładnie wszystko i odpiszę jak najszybciej.
  • #6 7091188
    bobycob
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    Mi to wygląda na zwykły problem z kabelkiem jeszcze mi się nie zdarzyło aby MT nie negocjowałe poprawnie linku na dobrze zrobinych kablach. Zdarza się to gdy któraś z wtyczek np lekko nie styka.
    Powiedz jeszcze, czy gdy brama przestaje odpowiadać na ping jest stale widoczane w tabeli ARP?
    Podłącz między rb poprzez switch na próbę.
  • #7 7103422
    ggog
    Poziom 11  
    Na dzień dobry wydaje polecenie system reset.
    Loguje się na MT przez winboxa i kolejno ustawiam :

W zakładce Bridge dodaje + i wciskam apply następnie w zakładce Ports dodaje ether1 i wlan1.
    Następnie zakładka IP/Adresses i tam ustawiam
    Adress 192.168.1.2/24
    Network 192.168.1.0
    Broadcast 192.168.1.255
    Interface na bridge1.
    Dalej IP/Router tu wciskam + i ustawiam :
    Destination 192.168.1.0/24
    Geteway 192.168.1.1
    Geteway interface : ether1
    Zatwierdzam apply.
    Teraz wchodzę do IP/DHCP Server wciskam zakładkę DHCP Setup i ustawiam
    DHCP Server interface : bridge1
    DHCP adress space : 192.168.1.0/24
    Geteway for DHCP Network : 192.168.1.1
    Addresses to Give Out : 192.168.1.90-192.168.1.100
    DNS Server : 194.204.159.1 i 194.204.152.34
    Opcje lease time zostawiam bez zmian : 3d 00:00:00 nie wiem po co to jest.
    Wciskam Next i pisze że konfiguracja zakończona powodzeniem.
    Wchodze w Interfaces/wlan1 tu ustawiam
    Mode : Ap Bridże
    Band : 2.4GHz b/g
    Wibieram kanał 12
    I odznaczam Default Autenticate
    Zatwierdzam apply. Wciskam enable i jeszcze raz apply i OK.
    Teraz przechodzę do Wireless tables I tam w zakładce Acces list jak i Connect list dopisuje Mój Mac Adres. ( w Acces List Interface zmieniam na all).
    Teraz wchodzę w Wireless/wlan1 zakładka WDS :
    WDS Mode : dynamic
    WDS Default Bridże : bridge1 - zatwierdzam apply .
    Obok zaraz zakładka Nstreme i tu zmieniam:
    Framer Policy : best fit
    Framer Limit : 4000 – zatwierdzam apply.

To jest praktycznie całe ustawienie mojego MT. Wszystko ustawiłem na podstawie Artykułu z Cyberbajta „MikroTik – most WDS” dlatego, że wszystkie manuale są po angielsku a u mnie z tym cienko, nie zmieniałem tylko opcji ENEBLE NSTREME bo wtedy nie mogę się połączyć( radiowo oczywiście) i nie odznaczyłem także Connections Tracking w zakładce IP/firewall. Za to sam ustawiłem DHCP Server i zmieniłem Country na Poland.

Nie wiem czy warto jeszcze coś ustawić więc proszę o sugestie.

Tak więc ustawiony MT odłączam od zasilania i podłączam do zasilania z powrotem , podłączam pod Mojego LB 192.168.1.1 (neo) którego też odłączam i podłączam do zasilania i łączę ze sobą oryginalną skrętką 1.5 metra. Łącze się bezprzewodowo do RB i od razu przypisuje mi :
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
    Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.99
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.2
    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 194.204.159.1
    194.204.152.34
    I net smiga elegancko.

Pingi do 192.168.1.1 to między 1 ,a 2 z wielką przewagą na 1 ms.
    Pingi do 192.168.1.2 to między <1,a 1

[admin@MikroTik] > syst resou pr
    uptime: 26m8s
    version: "3.23"
    free-memory: 50964kB
    total-memory: 62448kB
    cpu: "MIPS 24K V7.4"
    cpu-count: 1
    cpu-frequency: 300MHz
    cpu-load: 1
    free-hdd-space: 31576kB
    total-hdd-space: 61440kB
    write-sect-since-reboot: 166
    write-sect-total: 805
    bad-blocks: 1
    architecture-name: "mipsbe"
    board-name: "RB433"

[admin@MikroTik] > sys ro pr
    routerboard: yes
    model: "433"
    serial-number: "xxxxxxxxxxxx"
    current-firmware: "2.20"
    upgrade-firmware: "2.20"

Dziwne jest to ,że wczoraj podłączyłem RB do jednego wejścia w LB i AP ovislinka 5460 v2(ustawiłem go na 192.168.1.3) do drugiego wejścia w LB łączyłem się na zmianę raz do RB raz do Ovisa i czasami do LB (bezprzewodowo oczywiście) net zdziałał na każdym urządzeniu i wszystkie urządzenia były widoczne w sieci można było pingować i logować się na każde z nich niezależnie z którym byłem podłączony. Po ponad godzinie testów już się cieszyłem ,że wszystko jest ok. Niestety gdy dziś rano włączyłem kompa i podłączałem się do RB ,czy do Ovisa - neta brak połączenie - jakość i siła na 100 % pingi prawie zerowe a neta brak. Urządzenia już się nie widzą w sieci ,a internet jest jedynie na samym LB ale łącząc się z nim w sieci też nie widać ani ovisa ani RB.

Wniosek jest chyba z tego taki że LB chyba zachorował i po jakimś czasie po prostu odcina się od urządzeń podłączonych po skrętce a przedłużony czas połączenia wynika teraz z po prostu krótkich kabli (wcześniej 15 metrów : 15/20 minut teraz 1.5 metra ponad godzinę).

Dziwne jest to bo przez 2 lata łączyłem ovisa na 25 metrach i wszystko działało ok.
    Też gdzieś wyczytałem ,że taki dłuższy kabel powinien być zaciśnięty w standardzie B . Czy ma to jakieś znaczenie na 15 metrach ???
    Nie wiem gdzie są logi w tym RB powiedzcie mi gdzie to wkleję.
    Mogę jeszcze napisać że jeśli nie zresetuje LB to RB czy tam ovis nie złapie neta więc chyba można sądzić że faktycznie w tym LB coś się popierdzieliło…..
    I jeszcze małe pytanko – dlaczego RB nie jest widoczny w eterze ? Skanuje w ustawieniach kartu sieciowej lub Network Stumbler`Em ? Inne AP`ki widać a MT nie. Zobaczę go dopiero wtedy kiedy załaduje wcześniej przygotowany profil z SSID tego MT.
    Moją katra w kompie to Ubiquiti SWX-SRC.

W miarę możliwości będę dalej testował sprzęt proszę o wskazówki.
  • #8 7103471
    bobycob
    Poziom 21  
    Jeśli to ma być router a ether1 to wan to po co bridge?
    Zwróć uwagę, że włączając serwer dhcp na bridge rozsyłasz adresy po całej sieci - choć pewnie w tym przypadku nie ma to znaczenia - nie rozumiem po co ten serwer dhcp.
    Nstream zupełnie cię nie dotyczy podobnie jak wds.
    lease time - to czas po jakim dzierżawa wygasa i komputer ma ponownie pobrać adres

Zakładam, że w sieci jest router który przydziela adresy a mt robi za AP - to przynajmniej wynika z konfiguracji.
    Podstawowa zasada nie kombinuj na starcie bo przekombinujesz.
    dodajesz bridge, dodajesz do niego interfejsy wlan1 i ether1
    ustawiasz wlan1 w tryb apbridge, zakres 2.4b/g, oraz nazwę.

To jest wszystko nawet nie trzeba dodawać ip żeby działało - jeżeli w sieci jest już jeden router odpuść sobie to dhcp.
    Problem może właśnie z tego wynikać w sytuacji gdy jeden z nich działa jako autoritative, może negować działanie drugiego. Klient dhcp co jakiś czas potwierdza użycie uzyskanego adresu.
  • #9 7105444
    ggog
    Poziom 11  
    No z tym DHCP to wydaje mi się że to dobry pomysł – mam na LB (192.168.1.1) ustawione DHCP i gdy łącze się do niego to przydziela mi adresy między 192.168.20, a30 zaś gdy łącze się do MT przydziela mi adresy od 192.168.90 do 100 więc co ma się tu ze sobą kłócić skoro LB ma statyczny adres 192.168.1.1 i tak samo MT 192.168.1.2
    Bobycob więc twoim zdaniem lepiej by było gdyby w sieci na przykład takiej jak ta sam LB był serwerem DHCP dla wszystkich innych stacji ?
    Czy ta opcja żeby LB był głównym serwerem DHCP w sieci i dla MT znajduje się w WinBox pod zakładką : IP/DHCP Server/dhcp1/Ralay ???
    A co by było gdybym tak właśnie ustawił i przykładowo taki LB (Server DHCP) dla całej sieci z jakiegoś powodu przestał działać? Kto by wtedy przydzielał adresy dla raszty działającej sieci i podłączających stacji do MT ???

A tak poza tym to jak na złość (lub na szczęście) kiedy dziś około południa zrobiłem na nowo ustawienia w RB opisując przy okazji wszystko to pierwszy raz działa jakby nigdy nic. Internet tak jak zrywało po 15 minutach lub max 1.5 h to teraz działa już około 8 h i wszystko się widzi w sieci i pinguje… zaznaczam że ustawień LB nie dotykałem tylko zresetowałem go przed podłączeniem świeżo ustawionego RB.

Będę testował dalej jeśli czas mi na to pozwoli. Tak czy owak dalej czekam na sugestie panów z forum.
  • #10 7105737
    bobycob
    Poziom 21  
    W mikrotiku wcale nie ustawiasz DHCP jeżeli robisz bridge a nie router jest zwyczajnie _zbędny_ .
    DHCP relay używa się by przekazać zapytanie dhcp do serwera znajdującego się w innej sieci.
    LB jest jak rozumiem jakimś routerem? i jednocześnie udostępnia internet?
    Zrób jak uważasz, ale jeżeli problem się pojawi spróbuj jednak wyłączyć serwer DHCP w mikrotiku i sprawdź bez niego. Sprawdź komunikację po ethernecie w sytuacji gdy przestanie ci działać internet. ping do bramy, tablica arp w mikrotiku.
  • #11 7107174
    agorny
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Jak masz bridge to wywal serwer DHCP. To jedyne słuszne rozwiązanie.
  • #12 7114895
    ggog
    Poziom 11  
    Qrde wyobraźcie sobie ,że miałem ustawiony Server DHCP na LB (192.168.1.1) który przydzielał adresy w zakresie 192.168.1.10 a 50 i serwer DHCP na MT i przydzielał on adresy z zakresu 192.168.90 ,a 100. Tak jak mi radziliście wyłączyłem DHCP na MT i zostawiłem tylko na LB(rozumiem ,że w takiej sieci jak moja nie ważne jest jaki to „AP” jest serwerem DHCP ?((po prostu najlepiej by było żeby był tylko jeden?))
    Resetuje LB i RB, łączę się bezprzewodowo dla próby z LB i zamiast dostać adres z zakresu 192.168.1.10 a 50 to dostałem adres z zakresu 192.168.1.90 a 100, czyli dostałem adres z servera DHCP od MT który jest wyłączony. ( oby dwa urządzenia po wyłączeniu servera DHCP na MT odłączyłem o podłączyłem do zasilania dla pewności wprowadzenia zmian w ustawieniach…) Jak to możliwe ? Czyżby LB w jakiś sposób podporządkował się do servera DHCP od MT który został wyłączony ??? i nawet po potrójnym resecie zapamiętał te ustawienia ???
    bobycob ty właśnie coś wspominałeś o autoritative i pewnie masz racje.
    Wyłączyłem serwer DHCP w LB a za to z powrotem włączyłem w MT i jak na razie wszystko działa ok. Cały czas testuje na kablu 1.5 metra.
    Dochodzę do wniosku ,że całe to zamieszanie powoduje właśnie ten cały Sagem LB od TP.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy utraty łączności Mikrotika RB 433 po około 15-20 minutach pracy, mimo że interfejs wskazuje "LINK OK". Urządzenie jest podłączone kablem Ethernet (około 15 m) do źródła internetu (adres 192.168.1.1) i działa jako baza bezprzewodowa (AP Bridge) z adresem 192.168.1.2. Połączenie bezprzewodowe działa poprawnie, ale po czasie tracona jest komunikacja z bramą, co objawia się brakiem odpowiedzi na ping, mimo widocznego linku fizycznego. W dyskusji sugerowano sprawdzenie wersji oprogramowania RouterOS i BIOS-u, konfiguracji bridge, ustawień DHCP oraz zasilania. Wskazano, że problem może wynikać z uszkodzonego lub źle działającego kabla lub wtyczek, które mogą powodować błędną negocjację linku. Zalecano wyłączenie serwera DHCP na Mikrotiku, jeśli w sieci jest już inny serwer DHCP (np. LB 192.168.1.1), aby uniknąć konfliktów adresacji i problemów z przydzielaniem adresów IP. Użytkownik potwierdził, że po wyłączeniu DHCP na Mikrotiku i pozostawieniu go tylko na LB, problem z adresacją nadal występował, co sugeruje możliwe błędy w konfiguracji lub pamięci urządzenia. Podkreślono, że w konfiguracji z bridge i AP Bridge serwer DHCP na Mikrotiku jest zbędny, a najlepszą praktyką jest posiadanie jednego serwera DHCP w sieci. Zalecano także testy z podłączeniem przez switch oraz monitorowanie tablicy ARP podczas utraty łączności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA