logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[ZK140TM] Jak wyregulować niskie tony w magnetofonie ZK140TM?

Trabi 30 Wrz 2009 07:36 4306 11
REKLAMA
  • #1 7073691
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    Witam.

1. Dostałem magnetofon ZK140TM. Po wyregulowaniu chodzi nawet bardzo ładnie, ale - na ucho - jest więcej wysokich i średnich tonów niż niskich. Sprawa rozregulowania prądu podkładu czy jak? Nic nie było grzebane w elektronice, bo trymerki i PR-ki są jeszcze zalane oryginalnym lakierem. Jak to sprawdzić/wyregulować w tym modelu?

2. Pytanie z czystej ciekawości: Znalazłem dwa schematy (ZK120T i ZK140T) ale wersji TM nie można praktycznie dorwać. Niby 120T i 140T różnią się tylko (?) ilością ścieżek, ale widzę że różnią się też elementami w części korekcyjnej (zaznaczone na czerwono kropkami).

[ZK140TM] Jak wyregulować niskie tony w magnetofonie ZK140TM?

Czy oba typy miały inne pasma przenoszenia? Co ciekawe, w znalezionych dwóch schematach od ZK140T też są różnice w kilku elementach (niebieskie kropki na screenie). Co schemat to inaczej?
  • REKLAMA
  • #2 7073818
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 154
    Różniące się części, to sprawa dopasowania do głowicy (czyt./zapis) - inna indukcyjność w różnych modelach.
    Nie ma co ich ruszać.

Podstaw świeże C7, C8 i C13.

Nie jestem fanem stereotypu wymiany kondensatorów "jak popadnie", ale zrób to.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 7073902
    obsid
    Poziom 25  
    Ocena: 52
    Na Elektrodzie jest schemat do ZK140TM - zobacz tutaj:
    Link
  • REKLAMA
  • #4 7074526
    Trabi
    Poziom 36  
    Dzięki za link; nie mogłem go namierzyć na forum.
    Podstawię te elektrolity zamiast tych co są i zobaczymy co się zmieni (czy się zmieni) i dam znać.
  • #5 7074536
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 154
    Schemat 140TM (obwód przedwzmacniacza), niczym się nie różni, od podanego w twoim pierwszym poście.
  • REKLAMA
  • #6 7077615
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    Rozumiem że pisząc o niskich tonach masz na myśli bass? Bo spotkałem się już z różnymi teoriami odróżniania tonów, pasma akustycznego. Dla jednych "ton niski" to sopran :D
    Raczej to mało prawdopodobne bo zazwyczaj problemy są z tonami wysokimi, brudna, uszkodzona głowica, zły docisk taśmy itp. Jednak możliwe jest wszystko...
    Regulacja prądu podkładu dotyczy tylko zapisu i tu nie wiadomo czy problem jest z nagraniami wykonanymi na tym magnetofonie czy może na innym?
    Wszystko zależy też od źródła sygnału przy nagraniach oraz taśm. Piszesz "słabe niskie tony" czyli jednak jakieś tam są...Od tego sprzętu nie można też wymagać super jakości dźwięku.
  • #7 7078330
    Trabi
    Poziom 36  
    Tak, chodzi mi o "bas". Średnich tonów (mowa) jest na ucho normalna ilość, wysokich - jak na ZK - też jest ok, natomiast brak "dołu". W efekcie słychac jakby dźwięk szedł przez equalizer z zmniejszonymi niskimi tonami. Wszystko takie jakieś płaskie. Dodam, że dawno temu (gdy np. ARIA była marzeniem niedoścignionym) miałem ZK140T i grał super wyraźnie i czysto.
    Kupiłem elektrolity o których pisał kol. Krzysztof.L i wymienię. Dam znać co i jak.

-- EDIT --

Wymieniłem, grało chyba dobrze, skręciłem obudowę - cisza w głośniku (?). Rozkręciłem obudowę - głośnik zaczął warczeć i zero odtwarzania. Nagrywa bo wskaźnik chodzi w czasie nagrywania, ale dźwięku przy odtwarzaniu nie wydaje z siebie. Chyba poleciała końcówka mocy :( Szlag by trafił.... :(
  • #8 7081310
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    To podłącz pod zewnętrzny wzmacniacz i sprawdź czy działa.
  • #9 7098079
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 7098731
    Trabi
    Poziom 36  
    Podejrzewam, ze w chwili "składania" obudowy coś zwarłem :( . Głośnik milczał. Po zdjęciu obudowy słychać cichy warkot (chyba 50Hz) z głośnika i wzmacniacz nie reaguje na regulację siły głosu; warczy cały czas z tą samą siłą. Jednak nagrywa dobrze, bo można regulować poziom zapisu i taśma odtwarzana na drugim magnetofonie (ZK140) jest nagrana. Jutro wydłubię go znów z obudowy i przejrzę. Dam znać.

-- EDIT --
    Działa. Poleciał bezpiecznik na tylnej ściance. Jak przypuszczałem, musiałem cos gdzieś zewrzeć. Wymieniony i gra :)
  • #11 7101046
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 7125494
    Trabi
    Poziom 36  
    Można powiedzieć że już wszystko gra. Podregulowany prąd podkładu i działa OK. Problem rozwiązany, temat zamykam.

Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem niskich tonów (basu) w magnetofonie ZK140TM, który po regulacji działał poprawnie, lecz dźwięk był zbyt płaski z przewagą tonów wysokich i średnich. Wskazano, że różnice w schematach ZK120T i ZK140T wynikają z dopasowania do głowicy i indukcyjności, które nie powinny być modyfikowane. Zalecano wymianę kondensatorów elektrolitycznych C7, C8 i C13 na świeże, co miało poprawić jakość dźwięku. Po wymianie kondensatorów pojawiły się problemy z odtwarzaniem – brak dźwięku i charakterystyczny warkot, co okazało się skutkiem przepalonego bezpiecznika spowodowanego zwarciem przy składaniu obudowy. Po wymianie bezpiecznika i podłączeniu do zewnętrznego wzmacniacza potwierdzono, że magnetofon działa poprawnie. Podkreślono, że magnetofony serii ZK100 mają naturalne ograniczenia w reprodukcji basów ze względu na akustykę obudowy i głośnika bez obudowy. Ostatecznie problem niskich tonów rozwiązano poprzez regulację prądu podkładu i wymianę kondensatorów, co przywróciło prawidłowe brzmienie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA