logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana przewodu telefonicznego od skrzynki - jak to zrobić?

undread 30 Wrz 2009 10:42 14617 14
  • #1 7074151
    undread
    Poziom 10  
    Planuję wymienić kabel telefoniczny od skrzynki na klatce schodowej do gniazdka wewnątrz mieszkania
    jest "puszczony" 2 metry po ścianie poczym ginie pod tynkiem i przez ścianę wchodzi do mojego mieszkania - od środka wygląda to tak:

widząc powyższe zdjęcie wiemy, że kabel wychodzący ze skrzynki jest połączony pod tynkiem z przynajmniej ćwierćwiekowym, aluminiowym kablem elektrycznym dwużyłowym :), którego drugi koniec wystaje w moim mieszkaniu. Jak widać na zdjęciu w profesjonalny sposób jest podłączony do niego kabel telefoniczny dwużyłowy, pod który podpięty jest jeden aparat telefoniczny i livebox tp (neostrada).

Zastanawia mnie po co jest przewód z sześcioma żyłami skoro przechodzi w dwu-żyłowy.

planowany nowy kabel będzie poprowadzony tak (odcinek około 6m ) :

Pytanie do fachowców: jak to zrobić by było dobrze? ( jaki zastosować nowy przewód )
  • Pomocny post
    #2 7074371
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1237
    Po pierwsze ten "Twój' kabel to nawet nie jest kablem telefonicznym tylko kablem sygnalizacyjnym. Stosowany był kiedyś w domofonach.
    Różnica w budowie jest zasadnicza i dla celów transmisji danych to on się nie nadaje. Nie jest po prostu skręcany w pary, a skręcana jest cała wiązka i to w sposób dość przypadkowy.
    Najlepiej: zakupić odpowiedni odcinek kabla komputerowego UTP, wystarczy kat.5 (nie róbmy jaj), ułożyć go na trasie takiej jak uważasz za stosowne, końcówki odpowiednio rozizolować i podłączyć jedna z par, kolor obojętny. Pary są skręcone dość dokładnie i najlepiej wykorzystać parę o najgęściejszym skręcie - najczęściej to para zielona - ale równie dobrze można użyć dowolną z istniejących. Pary nieużywane pozostawić na izolacji, w żadnym wypadku nie równoleglić przewodów.
    Obowiązkowo pominąć odcinek kabla aluminiowego, bo to kabel energetyczny i do takich celów nie powinien być stosowany.
    Przy dobrym zrobieniu złącza miedź - aluminium to jakoś będzie działać dla komunikacji telefonicznej, natomiast dla przekazów informatycznych stanowi już bardzo znaczne tłumienie (impedancja, parametry izolacji). Poza tym nie jest ułożony jako para skręcona a to podstawa transmisji w liniach symetrycznych.
    Połączenie "twojego odcinka" z kablem po którym przychodzi linia z centrali najlepiej jest wykonać przy pomocy dwóch ETON-ków - takich specjalnych zacisków telefonicznych. Można także najzwyczajniej skręcić przewody i dokładnie zaizolować lub zastosować zwykłą złączkę elektryczną. Ważne by odpowiednio odizolować przewody w taki sposób by nie uszkodzić samych żył - może po jakimś czasie w tym miejscu pęknąć.

Trochę dziwne ze masz do tej skrzynki dostęp, powinna być zamknięta. Chyba że od głównej głowicy do Twojego mieszkania prowadzi jeszcze jakiś dołożony odcinek kabla korespondencyjnego. Na pierwszym zdjęciu widać czarny przewód podobny do YTKZY10x2x0,5 produkcji Ożarowa.
  • Pomocny post
    #3 7074379
    paniarek
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Ułożyć przewód mocując np na flopy i podłączyć, można dla pewności polutować lub użyć specjalnych zacisków telefonicznych. Typowy przewód do abonenckiej instalacji telefonicznej to 4x0,5mm2 (drut) dwie pary niebiesko biała i pomarańczowo biała.
  • Pomocny post
    #4 7074450
    irekr
    I tu uwaga; jeżeli pary są wyraźnie oznakowane jako niebiesko-biała/niebieska i pomarańczowo-biała/pomarańczowa to nie ma możliwości pomyłki. Na rynku spotyka sie przewód YTKZY1x4x0,5 i jest to jedna czwórka. mało doświadczeni instalatorzy robią tak, że podłączają jeden przewód niebieski a jeden pomarańczowy, niektórzy dwa białe. To błąd w podłączeniu ponieważ przewody czwórkowe maja pary ustawione PO PRZEKĄTNEJ czwórki.

Generalnie na całym świecie odchodzi się od kabli czwórkowych na rzecz parowych o pęczkowej organizacji. Amerykanie od pewnego czasu wprowadzają u siebie do użytku wyłącznie kable parowe w organizacji szestnastkowej (heksadecymalnej).
    Przy "rozbieraniu" takie czwórki należy na to zwrócić uwagę. Niewłaściwe podłączenie (w skrajnych przypadkach) może doprowadzić do przydźwięków i kłopotów z transmisja komputerową.
  • #5 7074728
    undread
    Poziom 10  
    Miałeś rację ten przewód, który widać na pierwszym zdjęciu to przewód od domofonu :p za wprowadzenie w błąd przepraszam.
    Okazało się, że w skrzynce jest drugi koniec tego kabla aluminiowego, energetycznego skręcony z telefonicznym tyle, że z tej strony jest miedziany :) - oto i on :

Czy ten kabel bedzie dobry?
    jesli nie to proszę o polecenie odpowiedniego.
    Czy zastosować jakiś konkretny typ ETONów, czy którykolwiek?

W mieszkaniu bedę musiał zamontować gniazdko telefoniczne - jakie gniazdka są godne polecenia, na co zwracać uwagę podczas zakupu? Myślałem o czymś takim , głównie dlatego, że ma wejścia równoległe do sciany a nie prostopadłe.
  • Pomocny post
    #6 7074781
    irekr
    Niezbyt dobrze widać kolory na zdjęciu. Sprawdz ile w sumie jest tam przewodów. Jeżlei jest tak;
    biały z niebieskim
    biały z pomarańczowym
    biały z zielonym
    biały z brązowym
    biały z szarym
    to jest to kabel telefoniczny.
    Jeżeli jest ma inny zestaw kolorów to może być różnie. Ważne by były pary skręcane.
    Starsze kable Telefoniki Kraków miały przewody czarne zamiast szarych. Strasznie badziewne były ale takie tez sie uzywało.
    Każdy kabel UTP jest dobry do takich instalacji, szkoda wydawac jednak pieniądze na zarobiony wtyczkami kabel do komputera. Lepiej kupić na metry w sklepie, chyba że nie ma takiego w pobliżu.
    Poza tym kable pathcordowe to najcześciej linka a tu jest potrzebny drut. Łatwiej mocować do zacisków.
    Gniazda takie jak podałeś mogą być, ważne by wewnątrz miały osiem zacisków a nie cztery. Jeżlei podwójne to najlepiej by mozna było je także wykorzystywać jako niezależne a nie "parowane" fabrycznie.
    jaki zastosujesz osprzęt to juz drugorzędna sprawa. Nie kupuj najtańszego badziewia, bo sie na tym przejedziesz....
    ETON-ki spotyka sie kilku typów, jakie użyjesz nie ma większego znaczenia. Sprzedawane są na sztuki i w paczkach, po 100 lub 300 sztuk.
    jak nie masz nic takiego w pobliżu to wystarczy normalna mała kostka elektryczna. To tylko 50V i do tego mały prąd.
  • #7 7074904
    undread
    Poziom 10  
    jest podłączone do brązowego i białego i to z nimi połącze mój nowy kabel, tak?
    A co z pozostałymi?

Jakie ma oznaczenia ten kabel z drutem w środku? poza tym na klatce mam listwę maskujacą kablówki i w niej chcę puścić mój kabel)

Może mógłbyś mi polecić jakieś dobre gniazda bo juz mi pokazałeś, ze b ym kupił jakieś badziewie?

Cytat:
    Gniazda takie jak podałeś mogą być, ważne by wewnątrz miały osiem zacisków a nie cztery. Jeżlei podwójne to najlepiej by mozna było je także wykorzystywać jako niezależne a nie "parowane" fabrycznie.

przepraszam ale niebardzo to rozumiem i dlatego cytuję, mógłbyś to przedstawić troszeczkę jaśniej . Dlaczego 8 a nie 4 skoro kabelki mam tylko dwa..
  • Pomocny post
    #8 7075153
    irekr
    Ten przewód który widac na zdjęciu to YTKZY5x2x0,5, bardzo nieudolnie rozszyty. To telefoniczny przewód.
    na poprzednim zdjęciu widać było jakis czarny przewód odchodzący od wnętrza. To było jednak złudzenie i gra światła, to szara żyła piątej pary.

Na rynku spotyka sie sporo róznych gniazdek telefonicznych. Standardowe podwójne gniazdko RJ11 ma wyporowadzone z każdego "elementarnego" gniazda cztery przewody; czerwony, zielony, czarny i żołty. W wielu gniazdkach przewody te sa zwarte z przewodami tych samych kolorów w obu gniazdkach i doprowadzone do czterech śrub, do których dołącza się przewody.
    Standardowa linię telefoniczna przylącza się do przewodów czerwonego i zielonego (dwa srodkowe styki w gnieździe), przewody czarny i zółty musza zostać niepodlączone.
    "Dobre gniazdko" podwójne to takie które każde z gniazek elementarnych ma wyprowadzone na oddzielne zaciski, umożliwiajęce podłączenie dwóch niezaleznych linii telefonicznych. Można oczywiście użyć gniazdka z wewnętrznym zrównolegleniem ale lepiej miec ta wygode i samemu określić co ma byc podłaczone na który zacisk w kazdym z gniazdek. Nigdy nie wiadomo do czego będziesz to używał. Może byc tak że np do lewego gniazdoa podlączysz bezpośrednio linię z centrali - np dla routera - a na prawe doprowadzisz linię za filtem dla normalnego aparatu, zrównoleglona z innym aparatem, np w kuchni czy innym pokoju.
  • #9 7075408
    undread
    Poziom 10  
    czyli takie gniazdko jest dobre jesli chodzi o schemat

Czyli jak już połaczę w skrzynce parę przewodu telefonicznego( brązowy i biały - aktualnie tak jest połaczone) z parą najgęściej skręconą w kablu utp 5 i ta para będzie podłaczona do takiego gniazdka jak powyżej.... do kabelka czerwonego i zielonego. ale jak podłaczyć oba gniazda żeby nie były zmostkowane?
  • Pomocny post
    #10 7075432
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Proste pytanie prosta odpowiedz.
    nie podłączać drugiego gniazdka i już nie będzie zmostkowane
    podłączyć drugie i już jest zmostkowane

Pozdrawiam.
  • #11 7075468
    undread
    Poziom 10  
    nie może być inaczej - chciałem usunąć to pytanie ale wyprzedziłeś mnie.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #12 7075643
    irekr
    Powodzenia.
    A swoją ściężką to gniazdo co na zdjeciu to bardzo przyzwoite gniazdo.
  • #13 7078175
    undread
    Poziom 10  
    Czy kabel, którego potrzebuję Utp kat5 powinien być ekranowany czy nieekranowany?

W niektórych opisach jest Utp kat5 a w innych Utp kat5E - czym one się różnią?
  • #14 7078357
    irekr
    Jeżeli nie przebiega wzdłuż linii energetycznych o dużych poborach prądu i innych przewodnikach w których płyną prądy, np prądy wyrównawcze to nieekranowany będzie wystarczający. Kable ekranowane zakłada sie naprawdę sporadycznie i głównie w wielkich magistralach, korytach czy szachtach, gdzie tych kabli jest bardzo wiele.
    Wbrew pozorom kabel ekranowany może wprowadzić zakłócenia transmisji w sytuacji gdy zakończenia kabla zostaną nieodpowiednio uziemione. Dlatego zaczyna się od kabla nieekranowanego.
    A różnice pomiędzy cat.5 i 5E masz tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Skr%C4%99tka_nieekranowana

W telefonii także stosuje się kable ekranowane. Ten "czarny kawałek" co masz YTKZY5x2x0,5 to kabel nieekranowany, ale istnieje także wersja ekranowana YTKSYekw5x2x0,5, gdzie ekranowany był cały kabel lub YTKSYekp5x2x0,5 w którym ekranowane były oddzielnie wszystkie pary. Bardzo rzadko spotykany, stosowany w zasadzie wyłącznie dla specjalnych instalacji analogowych.
    Kable ekranowane mają większe tłumienie od nieekranowanych (większa pojemność wzdłużna) wobec czego dla transmisji cyfrowych na dłuższych odcinkach stosowane są sporadycznie.
    Instalacje specjalne dla zabezpieczenia przed podsłuchem instaluje się po prostu w rurach stalowych lub innych osłonach elektromagnetycznych.
    To tak dla młodego zainteresowanego narybku...

I nie róbmy jaj, to zwykła para telefoniczna, dobrze położona musi działać...
    Pozdrawiam.
  • #15 7301210
    goodfun
    Poziom 14  
    Ocena: 121
    witam! Czytałem tego posta z czytej ciekawości i zainteresowania aż tu nagle okazuje się, że moja domowa instalacja prawdopodobnie bedzie musiała być zmodernizowana. Mianowicie chodzi o kabel rozprowadzający instalację w domu. Niestety jest ona zbudowana na rzadko spotykanym kablu ekranowanym, w dodatku ekranowa jest każda żyła. W życiu nie przypuszczałbym, że może mieć to jakiś wpływ na łącze internetowe. Oczywiście ufam mojemu przedmówcy i pytam - czy kabel idący od piwnicy (widać na zdjęciu) do mojego pokoju, mający około 30 -50 metrów (ciężko mi powiedzieć ponieważ mam duży dom, i w dodatku, w jednym z pomieszczeń, spory nadmiar tego kabla) może miec wpływ na jakość połączenia??? czy jest sens wymieny takiego kabla? mam neo 2mb, 2,5km do centrali, ping około 70, prędkość download - 1950 Kbit/s. Osiągi nie są super ale na info tp mówią, że to i tak dobrze jak na taką odległość od centrali.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono wymianę przewodu telefonicznego od skrzynki na klatce schodowej do gniazdka w mieszkaniu. Oryginalny kabel okazał się przewodem sygnalizacyjnym stosowanym dawniej w domofonach, nieodpowiednim do transmisji danych, oraz obecnością aluminiowego przewodu energetycznego, który nie powinien być używany w instalacji telefonicznej. Zalecane jest zastosowanie kabla UTP kategorii 5 (lub 5E) z parą skręconych przewodów, najlepiej o najgęstszym skręcie (np. para zielona). Należy unikać łączenia przewodów aluminiowych z miedzianymi bez odpowiednich złącz. Typowy przewód do instalacji abonenckiej to 4x0,5 mm² z dwoma parami (niebiesko-biała i pomarańczowo-biała). Podczas podłączania gniazdek telefonicznych ważne jest, aby gniazda miały osiem zacisków, umożliwiających niezależne podłączenie dwóch linii, a standardowa linia telefoniczna korzysta z przewodów czerwonego i zielonego. Gniazdka z równoległymi wejściami do ściany są wygodne w montażu. Kabel UTP kat.5 nie musi być ekranowany, chyba że przebiega blisko silnych źródeł zakłóceń; ekranowanie stosuje się głównie w dużych instalacjach. Różnica między kat.5 a kat.5E polega na lepszych parametrach transmisji w kat.5E. Wskazano także, że niepodłączanie drugiego gniazdka zapobiega zmostkowaniu linii. W przypadku instalacji domowej z ekranowanym kablem, jego wpływ na jakość łącza może być istotny, a wymiana może poprawić parametry połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA